Quad 110 chiński stuki silnika

Wszelkie sprawy związane z eksploatacją, serwisowaniem, silnikiem, elektryką, skrzyniami biegów, przeniesieniem napędu, zawieszeniem, oponami, tuningiem oraz wszelkimi poradami technicznymi...
ODPOWIEDZ
dandi13
Quad:: 110 chinol
Imię: Daniel

Quad 110 chiński stuki silnika

Post autor: dandi13 » czw 10 kwie, 2014

Witam !
Ostatnio pojawiły się jakieś stuki w silniku 110 cc. kilka tygodni temu 2 razy poluzowała mi się nakrętka kosza sprzęgłowego i wtedy były identyczne objawy. Teraz też myślałem że kosz się poluzował ale po zdjęciu pokrywy i aluminiowego elementu z kosza zobaczyłem że nakrętka jest dokręcona dla pewności jeszcze kluczem sprawdziłem czy się nie da bardziej dokręcić.
Stukanie zauważalne jest na wolnych obrotach ale jak wrzucę bieg i trzymam dźwignię tzn jest tak jakby wciśnięte sprzęgło to stukania nie ma.
Na wyższych obrotach i w czasie jazdy nic nie słychać.
Jak miałem zdjęty dekiel sprzęgła to wyczułem na wale luzy góra\dół i lewo\prawo ale mniejsze niż 1mm, bardziej mnie niepokoi to że wał cały chodzi na boki w karterach tzn jak pociągne za magneto (tak jak bym chciał je zdjąć z czopu) to wał się cały przesuwa o jakieś 5mm tak jakby w łożyskach się ruszał albo razem z nimi się przesuwał.

Jak myślicie czy stuki mogą być przez te luzy ?
Czy wał może się ruszać na boki ?

Pozdrawiam
Daniel

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż quadowy”