przelaczanie napedu

Wasze doświadczenia i pytania związane z quadami CF Moto
olo 69
Quad:: cf moto 500 long
Imię: tomek

przelaczanie napedu

Post autor: olo 69 » czw 10 wrz, 2015

Witam. Panowie jestem nowy na forum mam problem z cf 500 a mianowicie nie przelacza napedu na przod . Sprawdzilem przelacznik jest OK wymienilem przekazniki ,wymienilem spalony silniczek w czarnej puszce ,probowalem ustawic te zebatki zgodnie z obrazkiem z forum tez nie dziala . Nie wiem jak to ogarnac nie mam pomyslu ani pojecia prosze o pomoc moze ktos mial ten problem . Prosze o nr tel. bo z pisaniem nie idzie mi najlepiej . pozdrawiam dzieki

Wojtekski
Quad:: renegade 570 xxc , był cf x8 ,cf 500 , lucky star 400shineray 250-9c
Imię: Wojtek

Re: przelaczanie napedu

Post autor: Wojtekski » pn 14 wrz, 2015

A sprawdzałeś czy sam silniczek chodzi ? jak miałeś wyjęty to trzeba było włączać i sprawdzić czy zębatka chodzi i wraca po włączeniu .

olo 69

Post autor: olo 69 » wt 15 wrz, 2015

Witam sam silniczek w skrzynce dziala jak wyjme trybik posredni i zloze skrzynke nacisne przelacznik to silniczek pracuje. Ale jak zloze calosc do kupy i ustawie brak reakcji na przelacznik. Robilem wiele kombinacji i nie pamientam czy sprawdzalem zlozonej skrzynki wyjetej z dyfra . Ale wydaje mi sie gdyby mialo dzialac wyjete z dyfra dzialalo by po przykreceniu przesuwka przesuwa sie lekko i czuc jak przezuca naped krecac kolami . Sprawdze w sobote i napisze.

olo 69

Post autor: olo 69 » pn 21 wrz, 2015

No i klapa wyjalem ten mechanizm z dyfra i nie dziala przelaczanie. Probowale znowu ze sto razy ustawic te zebatki i niedziala czasami silniczek sie troche przestawi i nic wiecej . Nie wiem czy to kwestia ustawienia czy cos z elektryka . Prosze o pomoc nie mam pomyslu na to dziadostwo

Wojtekski

Post autor: Wojtekski » czw 24 wrz, 2015

Musisz ustawić odpowiednio z tego co pamiętam a przekaźniki działają ?
http://quadzik.pl/forum/naped-ciag-dalszy-t10434.html tu masz fotkę jak to powinno wyglądać i temat który powinien pomóc.

olo 69

przelaczanie napedu

Post autor: olo 69 » czw 24 wrz, 2015

Dzieki za material wzorowalem sie na nim ustawialem trybiki wedlug tego opisu i nic dlatego szukam pomocy na forum.Mam dokladnie ten sam problem co Turbo 500 . Najciekawsze jes to ze ludzie szukaja tu pomocy zawracaja du.....e i ale jak naprawi to juz nie napisze co bylo. Uwazam ze forum jest miedzy innymi zeby sobie pomagac ale.......... . Jak znajde usterke napisze co bylo zeby innym bylo latwiej. A puki co gdyby ktos mial jakies pomysly bede wdzieczny .pozdrawiam

Wojtekski

Post autor: Wojtekski » sob 26 wrz, 2015

Ja z tego co pamiętam to ustawiałem to na logikę aby wszystko chodziło po ścieżkach miedzianych i potem włącznik i chodziło ale tak jest mi ciężko powiedzieć rozumiem że u ciebie idzie ale nie wraca tak ?

olo 69

Post autor: olo 69 » sob 26 wrz, 2015

Dzieki za wsparcie chec pomocy brakuje mi cierpliwosci ale bede kombinowal. Chetnie dal bym go komus do zrobienia ale tu w okolicy niema zadnych warsztatow ktore mialy by to zrobilc. Szkoda bo idzie zima 4x4 by sie przydalo a ja mam malo na to czsu caly czas pracuje mam czas czsami w sobote albo w niedziele ..Jutro jede posmigac oby nie lalo. siema.

Wojtekski

Post autor: Wojtekski » ndz 27 wrz, 2015

Najlepiej złożyć i wpiąć w innej cf wtedy masz pewność czy to problem leży w samej puszce czy gdzie indziej wykluczasz następne elementy typu przekaźniki itp.

olo 69

Post autor: olo 69 » ndz 27 wrz, 2015

Masz racje tylko nieznam nikogo w okolicy kto by mial cf to faktycznie mozna by bylo podmieniac puszke albo przelacznik przekazniki sa nowe .Nie wiem jak to sie zepsulo poprostu raz na jakis czas wlaczalem i sprawdzalem czy dziala przelaczanie napedow .Przestalo przelaczac na przod a potem raz dzialalo raz nie wymienilem przekazniki i nic rozebralem puszke wymienilem spalony silniczek ustawilem wedlug zdjecia i nic wycielem kostke pod maska bo byla kiepska i nic rozebralem przelacznik wyczyscilem rozciagnalem sprezynki i nic . Teoretycznie wszystko jest sprawne i proste a dziadostwo nie dziala. Z elektryki jestem troche slaby niby prosta rzecz i to mnie wkurza bo tyle zrobilem i klapa. Ale zeby nie bylo za milo dzisiej troche pojezdzilem i jak wracalem do domu odkrecila sie nakretka od polosi i odpadlo tylnie lewe kolo gdy bym mial naped na przod pojachal bym na trzech kolach a tak jak sie domyslasz musialem isc z buta do domu po klucze i nakretke bo starej nieznalazlem . Bylo niezle

ODPOWIEDZ

Wróć do „CF Moto”