Witam wszystkich forumowiczów. Mój pierwszy post z prośbą o pomoc dot. eksploatacji quada Eagle 350 Farmer.
Mam kilka problemów z moim quadem. Zacznę od najtrudniejszych:
1. Na zimnym silniku bardzo słabo odpala. Musze bardzo długo kręcić rozrusznikiem (dodaję wtedy trochę gazu manetką, ssanie do połowy lub więcej), żeby odpalił. Jak się uda, popracuje trochę i wrzucając bieg potrafi zgasnąć albo gdy zbyt mało gazu dam na podtrzymanie pracy silnika. Jeśli nie jest rozgrzany to znowu długie kręcenie. Dłuższe kręcenie powoduje zalanie świecy i muszę odczekać aby paliwo odparowało.
Na rozgrzanym silniku odpala dobrze i trzyma obroty.
Podejrzewam, że to może być sprawa z gaźnikiem i ssaniem. Cięgno ssania tak jakby nie powodowało żadnych zmian w pracy silnika, aczkolwiek gdy już dobrze pracuje silnik, i dam na ssanie to mi zgaśnie.
Nie mam jeszcze założonego filtra paliwa oraz filtra powietrza od CZ (zgodnie z poradami z forum), muszę się za to zabrać. Akumulator jest nowy, świeca jest nowa.
Co proponujecie zrobić, aby wyeliminować problem?
2. Kolejna sprawa związana z elektryką i zegarami. Często aby dać start rozrusznika, podczas naciskania klamki hamulca, gaśnie mi kontrolka luzu i nie może uruchomić się rozrusznik.
Po za tym bardo często gasną całkowicie zegary, resetują się i wiele razy pomaga delikatne pchnięcie quada lub dociskanie go (wstawanie i siadanie na quadzie). Podejrzewam gdzieś brak kontaktu na kablach. Gdzie zacząć poszukiwania usterki aby ją wyeliminować?
3. Często potrafi zgasnąć przy wrzucaniu biegu (zazwyczaj gdy jest jeszcze nie do końca rozgrzany silnik, może to przyczyna z problemami w pkt 1.), ciężko znaleźć neutralny bieg. Czy to może być wina czujnika biegów?
4. Kolejny problem dotyczy oświetlenia. Gdy włączę przednie lampy to duża pojedyncza świeci natomiast dwie mniejsze raz świecą, a raz gasną. W poz. na światła mijania zapala się lampka od drogowych i świecą wszystkie trzy. Znowu gdzieś elektryka szwankuje. Gdzie i co sprawdzić?
Trochę dużo tematów, ale chciałem zawrzeć wszystkie największe problemy do poprawnej jazdy w jednym poście.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi i życzę bezproblemowej jazdy Waszymi quadami.
Problem z odpalaniem zimnego quada Eagle 250 farmer
Re: Problem z odpalaniem zimnego quada Eagle 250 farmer
quad został odpalony. Problem leżał w zablokowanych zaworach. Po zdjęciu pokrywy zaworów trzeba było je poluzować i ustawić ponownie szczeliny. Po tym zabiegu ładnie zapala.