Problem z instalacją elektryczną.

Wszelkie sprawy związane z eksploatacją, serwisowaniem, silnikiem, elektryką, skrzyniami biegów, przeniesieniem napędu, zawieszeniem, oponami, tuningiem oraz wszelkimi poradami technicznymi...
ODPOWIEDZ
LukaszYFZ

Problem z instalacją elektryczną.

Post autor: LukaszYFZ » pn 07 wrz, 2009

Witam, mam problem z instalacją. Akumulator naładowany. Żadna kontrolka się nie pali, światło nie działa, tak jakby nie dochodził prąd, nie odpala z rozrusznika, w ogolę 0 reakcji. Sprawdzałem kable od stacyjki, ale są ok, sprawdzałem masę, oraz bezpieczniki - też ok.

Quad z popychu odpala i mogę go gasić normalnie kluczykiem lub czerwoną "przesuwką". Co mam zrobić? Aktualnie rozebrałem całego quada i przeszukuje jakichś przetarć itd. Czym czyścić wszystkie wsuwki? WD40 ?

Może miał ktoś podobny problem. Proszę o pomoc.

Quad to Yamaha YFZ 2008r.

Dodam jeszcze, że nie było żadnych kombinacji z instalacją, nic nie skrócane. Jedynie zdjęte przednie światła.

kluch

Post autor: kluch » śr 09 wrz, 2009

Obstawiam uszkodzenie kostki stacyjki (włącznik obrotowy co to nim kluczyk steruje). Objawy w skrajnej mogą być nawet podobne jak przy odłączeniu akumulatora - nigdzie nie ma żadnego prądu. Dzieje się tak dlatego, ponieważ cały prunt w sprzęcie idzie plusem przez stacyjkę (poza grubym plusem na rozrusznik).

Nawet odbiorniki działające bez kluczyka idą przez stacyjkę (awaryjne, pozycje) są ino zmostkowane właśnie w położeniu wyłączonym stacyjki. Przez tę kostkę idzie nawet 5-6 przewodów (wchodzi jeden, resztą wychodzi). Jeśli ten styk na którym jest włacznik rozrusznika jest uszkodzony albo brudny, drugi styk (od świateł) też, ale trzeci na którym jest zapłon będzie miał przejście to pomimo pozornego braku prądu w ogóle (nic się nie pali) sprzęt zapali na pych.

Rozbierz to i pooglądaj - pomostkuj styki ze sobą i zobacz. No chyba że np. bezpieczniki...
ATV - Asfalt To Vrażenia....?

LukaszYFZ

Post autor: LukaszYFZ » sob 26 wrz, 2009

Dzięki bardzo, tutaj chociaż jest ktoś, kto może pomóc, nie to co na konkurencyjnym forum.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż quadowy”