problem z hamulcami w x8
- Supriseme
- Quad:: X8, Scrambler 1000xp
- Imię: Szymon
Hamulce X8
Witajcie,
Dziś z racji 11 Listopada postanowiłem się zakopać ( w warszawce się kopią to i ja w Lipianach się zakopałem ), zakopałem się tak ze zawiesiła mi się gadzina na ramie. Męczyłem się wraz z kolegą dobrą godzinę ale się udało. Wyjechałem i okazało się, że rama i hamulce oblepione są grubą warstwą błota ( żółty piasek połączony z wodą ). Nie było by problemu gdyby nie dźwięk podczas hamowania przodem pisk i zgrzyt mimo zmycia całego syfu. Postanowiłem dojechać do domu tylko na tylnym hamulcu i okazało się, że z tylnym hamulcem wcale nie jest lepiej, zgrzyt i chrobotanie coś jak by łańcuch przeskakiwał. Dodam ze poza tym wszystko działa ładnie i gładko. Zastanawiam się czy czeka mnie wymiana klocków czy może jednak z tyłem coś jest nie tak? Zapomniał bym dodać, ze po całym zajściu jeszcze z dobre 3 godziny jeździłem i problem nadal występuje.
Nagrałem filmik z hamowania tyłem.
https://www.youtube.com/watch?v=eAOt7HX ... e=youtu.be
Dzieki za rady
Dziś z racji 11 Listopada postanowiłem się zakopać ( w warszawce się kopią to i ja w Lipianach się zakopałem ), zakopałem się tak ze zawiesiła mi się gadzina na ramie. Męczyłem się wraz z kolegą dobrą godzinę ale się udało. Wyjechałem i okazało się, że rama i hamulce oblepione są grubą warstwą błota ( żółty piasek połączony z wodą ). Nie było by problemu gdyby nie dźwięk podczas hamowania przodem pisk i zgrzyt mimo zmycia całego syfu. Postanowiłem dojechać do domu tylko na tylnym hamulcu i okazało się, że z tylnym hamulcem wcale nie jest lepiej, zgrzyt i chrobotanie coś jak by łańcuch przeskakiwał. Dodam ze poza tym wszystko działa ładnie i gładko. Zastanawiam się czy czeka mnie wymiana klocków czy może jednak z tyłem coś jest nie tak? Zapomniał bym dodać, ze po całym zajściu jeszcze z dobre 3 godziny jeździłem i problem nadal występuje.
Nagrałem filmik z hamowania tyłem.
https://www.youtube.com/watch?v=eAOt7HX ... e=youtu.be
Dzieki za rady
Re: Hamulce X8
W czasie jazdy bez hamowania wszystko jest ok ?
- Supriseme
Re: Hamulce X8
po nacisnieciu hamulca tylnego przez sekunde popiskuje delikatnie tarcza, ale nie wiem ktora. Generalnie po rozpedzeniu sie i wcisnieciu hamulca przedniego quada zaczyna sciagac oczywiscie pisk zgrzyt i blokada kol z przodu przy minimalnej predkosci.
- Supriseme
Re: problem z hamulcami w x8
Hamulce rozebrane i okazało się, że skończyły się klocki z przodu i z tylu. Jakie polecacie?
- oolsztyniak
- Moderator
- Quad:: xxc 1000r
- Imię: Łukasz
Ile masz km zrobione?
Ja założyłem oryginalne ale tylko na przód bo z tyłu jeszcze były
Ja założyłem oryginalne ale tylko na przód bo z tyłu jeszcze były
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
- Supriseme
600 km
- oolsztyniak
- Moderator
- Quad:: xxc 1000r
- Imię: Łukasz
Hmm to dość szybko chociaż nie wiem jaki styl jazdy preferujesz.
Ja wymieniłem klocki na przeglądzie 2200 km
Ja wymieniłem klocki na przeglądzie 2200 km
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
- Zmora1966
- Quadowa Grupa Południe
- Quad:: CanAm 800XT - była CFka X8, Keeway 300 GTX, Honda
- Imię: Sławek
- Kontakt:
Łukasz..., przyznam ze twoje wyniki są efektem twojego stylu jazdy i rodzajów tej jazdy.
Ja pierwsze klocki z przodu wymieniałem chyba przy 800-900 km, natomiast tył dopiero na 2600.
Ja pierwsze klocki z przodu wymieniałem chyba przy 800-900 km, natomiast tył dopiero na 2600.
Zmora
www.quadowagrupapoludnie.pl
www.sqgp.pl
www.quadowagrupapoludnie.pl
www.sqgp.pl
- Supriseme
Powiem tak, pewnie pojezdzil bym jeszcze z 200 - 300km ale zawieszenie sie w blocie spowodowalo, ze pozbylem sie hamulcow w godzine. Ale powiem wam, ze chyba tylny hamulec byl troche "ciasny" pierwsze 200 - 300 km strasznie grzal mi sie tylny hamulec, most i smierdzialo okladzinami, a zazwyczaj uzywam przodu do hamowania.
Dobra wiadomosc to zamowione klocki u Pingwina:)
Dobra wiadomosc to zamowione klocki u Pingwina:)