Co dla leśnika ?
-
- Quad:: w trakcie zakupu
Co dla leśnika ?
Pewnie pomyślicie znowu jakiś nie doinformowany. Tak macie rację ,potrzebuję rozwiać pewne wątpliwości. Zacznijmy więc od tego że ,wiele postów dotyczących zakupu quada to zapytania o maszynki do wypoczynku i zabawy .Co jest z gruntu słuszne - nie samą pracą człowiek żyje. Ja jednak potrzebuję powrócić do źródła czyli faktycznego przeznaczenia quada jako pojazdu do pracy.Otóż pracuję na stanowisku leśniczego ,praca wiąże się z częstym przemieszczaniem po leśnych ,nie utwardzonych drogach. Dziennie bywa do 50 km. Wielu pomyśli raj , no nie do końca . Zajechałem już kilka prywatnych aut ,ostanie terenowe pajero powoli dogorywa. Potrzebuję więc pojazd do codziennej jazdy od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Nie musi być to pojazd o oszałamiającej pojemności - wystarczy do 300 .Nie będę nim przewoził wielkich ładunków a jedynie swoje cztery litery. No i trochę klamotów do pracy tj miary sekatory toporki numerator itp. Ot w porywach sadzonki do zalesień. Potrzebuję jednak czegoś trwałego - to zakup na lata ,jednocześnie dość ekonomicznego . Tu właśnie ta pojemność ,codzienna jazda a nie drenaż portfela, nie zapominając o serwisie-cena i dostęp do części zamiennych.Myślałem o zakupie kawasaki klf 250 . lub kymco o podobnej pojemności -pojazdy nowe.do 20000 zł .Potrzebuję opinii użytkowników co do jakości ,zużycia paliwa ,dostępu do części zamiennych ekonomiki. A może macie inne propozycje. Pozdrawiam.
- Marines
- Moderator
- Quad:: Czerwony...
- Imię: Marcin
Re: Co dla leśnika ?
Suzuki Jimny 1300
A co do quada. Czy musi być koniecznie nowy?
A co do quada. Czy musi być koniecznie nowy?
"Są rzeczy, które trzeba zrobić i robi się je, ale nigdy o nich nie mówi. Nie próbuje się ich usprawiedliwiać. Są nie do usprawiedliwienia. Po prostu się je robi. A potem zapomina."
NAPRAWIAM QUADY I MOTOROWERY - BYDGOSZCZ I OKOLICE
NAPRAWIAM QUADY I MOTOROWERY - BYDGOSZCZ I OKOLICE
- Pingwin Legnica
- PingwinSquad
- Quad:: osiołek :)
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Jest tylko jeden taki pojazd. Cała ameryka na nim lata. Typowy wół roboczy, tani w eksploatacji i nie zniszczalny. Nazywa się Honda Foreman lub Rubicon. Pojemność 500 ccm. Polecam ten sprzęt.
Jimny jest fajny tylko klaustrofobiczny
Jimny jest fajny tylko klaustrofobiczny
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl
Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś
w trakcie szukania nowego kierunku...
www.pingwin.com.pl
Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś
- wacoQ
- Quad:: Przerwa techniczna :)
- Imię: waco
Quad i leśniczy hmmm no cóż trzeba być człowiekiem o quadzie przemilczę temat bo to mi się jakoś gryzie ale Suzuki Jimny a szczególnie 1.3 szczególnie NIE POLECAM tragedia mamy z żoną 2 letnie doświadczenie z tą padaczką. Więcej stoi w warsztacie niż w pracy ....Norbi 1971 pisze:Otóż pracuję na stanowisku leśniczego
Nie ważne czym się śmiga, ale ważne ile to przynosi frajdy
●●●●●TRANS-SQUAD-TEAM●●●●●
●●●●●WWW.TRANS-SQUAD-TEAM.PL●●●●●
- Chochol
- Quad:: POLARIS
- Imię: Michal
- Kontakt:
Do tego co opisałeś potrzebna tobie Honda, zgadzam się w 100% z Pingwinem. Jak ktoś Ci doradzi co innego, to znaczy, że nie zna się na quadach
-
Dzięki za odpowiedzi honda foreman czy rubicon warto się zastanowić , troszeczkę przeraża pojemność . Naprawdę po lesie pracując porusza się z niewielkimi prędkościami ,sprzęt ma dowieźć a dalej nogi. Podobnym osiołkiem roboczym jest arctic cat 700 diesel .ale tu zaporą jest cena . Używek jest niewiele. Co do terenówek to nie to forum inie to pytanie . Mam moje stare 20 letnie pajero i to mi wystarczy . Chcę je tylko trochę odciążyć w okresie letnim. Gdyby nie kilka mało poręcznych klamotów do pracy pewnie powrócił bym do sprawdzonych 2 kółek typu enduro.Jednak quad ze swoimi bagażnikami wydaje się lepszym wyborem. Dlatego szukam użytkowników a nie pasjonatów ,bo tylko w jeżdżąc jeżdżąc można coś konkretnego powiedzieć Dzięki Pingwin .
- Pingwin Legnica
- PingwinSquad
- Quad:: osiołek :)
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Pojemnością sie nie martw, bo w hondzie jest niewiele mocy i 500 ccm bedzie akurat. 20 biegow robi swoje, pociagniesz przyczepę, przewieziesz ladunek, zawsze ale to zawsze dojedziesz do celu, bezawaryjnie i po cichutku bo Hondy to najcichsze quady na rynku. Powodzenia.
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl
www.pingwin.com.pl
- BuBu
- Quad:: G700 XXc
Norbi 1971, z chęcią się wypowiem, bo jestem zapalonym quadowcem, ale i leśnikiem. Niestety tak się losy ułożyły, że dziś pracuję gdzie indziej niż LP.
Ale do rzeczy. Pingwin zaproponował jedną z najlepszych opcji. Zdecydowanie.
W kwocie do 20 tys to zdecydowanie najlepsza alternatywa. Ja od siebie jako użytkownika Yamahy, dorzucę jeszcze Grizzly 350, 450 lub Grizzly 550. Solidne i praktycznie bezawaryjne maszyny.
Jak dobrze przysiądzisz do forum i ogłoszeń na internecie, to jesteś w stanie znaleźć fajną używkę w rozsądnych pieniądzach, bo na nowe 20 tys nie starczy.
Pytanie też skąd jesteś, bo może można Ci coś ciekawego polecić.
Ale do rzeczy. Pingwin zaproponował jedną z najlepszych opcji. Zdecydowanie.
W kwocie do 20 tys to zdecydowanie najlepsza alternatywa. Ja od siebie jako użytkownika Yamahy, dorzucę jeszcze Grizzly 350, 450 lub Grizzly 550. Solidne i praktycznie bezawaryjne maszyny.
Jak dobrze przysiądzisz do forum i ogłoszeń na internecie, to jesteś w stanie znaleźć fajną używkę w rozsądnych pieniądzach, bo na nowe 20 tys nie starczy.
Pytanie też skąd jesteś, bo może można Ci coś ciekawego polecić.
- BuBu
- Quad:: G700 XXc
http://otomoto.pl/honda-trx-trx-420-rancher-fourtrax-2011-M3485942.html
http://otomoto.pl/honda-rancher-automat-M3485346.html
http://otomoto.pl/honda-rancher-automat-M3485346.html
-
Dzięki Panowie zaczynam patrzeć inaczej Pozdrawiam