Problem z uruchomieniem silnika 110ccm automat

Wszelkie sprawy związane z eksploatacją, serwisowaniem, silnikiem, elektryką, skrzyniami biegów, przeniesieniem napędu, zawieszeniem, oponami, tuningiem oraz wszelkimi poradami technicznymi...
Awatar użytkownika
Adziu

Problem z uruchomieniem silnika 110ccm automat

Post autor: Adziu » czw 10 sty, 2013

Siema.
Nie znalazłem odpowiedzi na mój problem dlatego założyłem nowy temat.
Może zacznę od początku. Dwa dni przed wigilią znajomy przywiózł mi z Niemiec quada chińczyka 110ccm pełny automat. Maszyna była w opłakanym stanie. Zrobiłem nową instalację elektryczną, zrobiłem przegląd całego silnika i wiele innych rzeczy.
Na obecną chwilę iskra na świecy jest chociaż wydaje mi się, że jest za słaba i zbyt często się pokazuje. Podmieniałem cewki zapłonowe, moduły i na każdej części jest tak samo. Wszystko było mierzone miernikiem i wygląda na sprawne. Próbując odpalić silnik coś tam się odzywa ale zapalić nie chce. Gaźnik regulowany był już kilkakrotnie. Po próbie odpalenia świeca jest sucha i czarna, skład mieszanki był już wielokrotnie przestawiany i nic. Czasami strzeli w gaźnik. Na obecną chwilę skończyły mi się pomysły co dalej.
Proszę o wasze zdanie co robić.

Awatar użytkownika
PIOTR_15
Lucky ATV Team

Re: Problem z uruchomieniem silnika 110ccm automat

Post autor: PIOTR_15 » czw 10 sty, 2013

Prawdopodobnie masz nieszczelne gniazda zaworowe, kiedyś przerabiałem ten temat.

Awatar użytkownika
Adziu

Post autor: Adziu » czw 10 sty, 2013

Da radę je dotrzeć czy tylko wymiana głowicy/zaworów wchodzi w grę ?

Awatar użytkownika
PIOTR_15
Lucky ATV Team

Post autor: PIOTR_15 » pt 11 sty, 2013

ja zmieniałem głowicę, sprawdź jeszcze rozrząd czy jest dobrze ustawiony....w tym wynalazku jest wszystko możliwe.

pr.maciej
Quad:: xmr
Imię: Maciej

Post autor: pr.maciej » pt 11 sty, 2013

próbowałeś wymienić świecę na nową
facebook Atv4funMx

Awatar użytkownika
Adziu

Post autor: Adziu » pt 11 sty, 2013

Rozrząd mam ustawiony idealnie. Próbowałem na dwie opcje ustawiać z tym obracaniem wałka rozrządu o 180 stopni. Na tamtym ustawieniu w ogóle się silnik nie odzywa więc twierdzę, że teraz jest dobrze. Nie mam baku tylko sam wężyk do którego wlewam paliwo. Zapomniałem dodać nie mam filtra powietrza a widziałem, że ludzie piszą o tym że jest jakiś myk, o co chodzi ? Podmieniałem świece, fajki, przewody, cewki i zawsze iskra jest taka sama.

pr.maciej
Quad:: xmr
Imię: Maciej

Post autor: pr.maciej » pt 11 sty, 2013

pr.maciej pisze:próbowałeś wymienić świecę na nową
zacznij od tego nowa świeca
facebook Atv4funMx

Awatar użytkownika
Adziu

Post autor: Adziu » sob 12 sty, 2013

Macieju a Ty nie umiesz czytać ? Pisałem wyżej o świecach. To oczywiste jeśli się wymienia świecę to na nową a nie jakiegoś trupa nie wiadomo skąd.

Awatar użytkownika
Marines
Moderator
Quad:: Czerwony...
Imię: Marcin

Post autor: Marines » sob 12 sty, 2013

Sprawdź szczelność połaczenia gaźnik-króciec-głowica. Robiłem niedawno ogarka z takim silnikiem i przyczyną takiego stanu rzeczy jak u Ciebie było lewe powietrze spowodowane pękniętą uszczelką między króćcem a głowicą. Filtr warto założyć bo jak dostaje za dużo powietrza to po prostu się dławi i nie odpala. Ewentualnie możesz pobawić się mieszanką, ale trudno będzie Ci się wstrzelić. Nominalnie jest to 1,5obrotu.
"Są rzeczy, które trzeba zrobić i robi się je, ale nigdy o nich nie mówi. Nie próbuje się ich usprawiedliwiać. Są nie do usprawiedliwienia. Po prostu się je robi. A potem zapomina."
NAPRAWIAM QUADY I MOTOROWERY - BYDGOSZCZ I OKOLICE

Awatar użytkownika
Adziu

Post autor: Adziu » sob 12 sty, 2013

Uszczelki pod króćcem i gaźnikiem mam nowe więc raczej nie powinien ciągnąć lewego powietrza. Jeszcze to sprawdzę. Martwi mnie tylko ta sucha i okopcona na czarno świeca i strzały z gaźnika. Filtr postaram się jakiś zmontować bo nie mam orgniału.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż quadowy”