hamulce w grizzly 700
-
- Quad:: xmr
- Imię: Maciej
hamulce w grizzly 700
Czy znacie jakiś sposób aby usprawnić hamulce w quadzie yamaha grizzly 700
Wymieniłem już tarcze ,klocki ,tłoczki w zacisku oraz uszczelniacze a quad dalej słabo hamuje
Wymieniłem już tarcze ,klocki ,tłoczki w zacisku oraz uszczelniacze a quad dalej słabo hamuje
facebook Atv4funMx
- BuBu
- Quad:: G700 XXc
- Imię: Marcin
Re: hamulce w grizzly 700
A jak płyn? Kiedy wymieniany? Generalnie cały układ jest dość prosty do ogarnięcia, ale czasami trafią się wredne, prozaiczne problemy. Ja, oprócz rzeczy sprawdzonych przez Ciebie, spotkałem się z takimi jak:
- zapowietrzony. Bardzo łatwo go zapowietrzyć, nawet jak sami wymienialiśmy płyn i wydaje nam się, że wszystko zrobiliśmy dobrze. Wystarczy chwila nieuwagi, kiedy przy pompowaniu i puszczaniu płynu przy zacisku, układ zaciągnie choć jeden pęcherzyk powietrza. Męczyłem się z miękkim hamulcem pół dnia, aż w końcu ponowne uważne przepompowanie całego płynu pomogło. Warto to sprawdzić. Jeżeli płyn nie był wymieniany, wymienić. Zdziwisz się jaka będzie różnica jak postawisz obok siebie słoiki z starym i nowym płynem.
- źle ułożony klocek w zacisku. Przy wymianie ustawił się tak jakoś dziwnie, że "zawiesił się" To akurat było u kumpla, odpowietrzaliśmy chyba godzinę, zużyliśmy 4 butelki płynu, a hamulec miękki i miękki. W końcu w akcie desperacji zaczęliśmy ściągać wszystkie koła i po kolei sprawdzać zaciski, mimo, że kumpel dawał sobie rękę uciąć, że wszystko poskładał dobrze. Jak się można domyślić, trafiliśmy na ten źle ułożony klocek, który notabene zdążył się już zgiąć...
- zapowietrzony. Bardzo łatwo go zapowietrzyć, nawet jak sami wymienialiśmy płyn i wydaje nam się, że wszystko zrobiliśmy dobrze. Wystarczy chwila nieuwagi, kiedy przy pompowaniu i puszczaniu płynu przy zacisku, układ zaciągnie choć jeden pęcherzyk powietrza. Męczyłem się z miękkim hamulcem pół dnia, aż w końcu ponowne uważne przepompowanie całego płynu pomogło. Warto to sprawdzić. Jeżeli płyn nie był wymieniany, wymienić. Zdziwisz się jaka będzie różnica jak postawisz obok siebie słoiki z starym i nowym płynem.
- źle ułożony klocek w zacisku. Przy wymianie ustawił się tak jakoś dziwnie, że "zawiesił się" To akurat było u kumpla, odpowietrzaliśmy chyba godzinę, zużyliśmy 4 butelki płynu, a hamulec miękki i miękki. W końcu w akcie desperacji zaczęliśmy ściągać wszystkie koła i po kolei sprawdzać zaciski, mimo, że kumpel dawał sobie rękę uciąć, że wszystko poskładał dobrze. Jak się można domyślić, trafiliśmy na ten źle ułożony klocek, który notabene zdążył się już zgiąć...
-
Dzięki spróbuje jeszcze raz to dopowietrzyć płyn nowy dot4
facebook Atv4funMx
też słyszałem o problemach z klockami, tzn że łatwo można źle złożyć to do kupy. niby banalna wymiana klocków ale może się zdarzyć.
Nie można zapominać przy wymianie klocków o czyszczeniu tłoczka i prowadnic po których porusza się klocek. Sprawdzić stan gumek, można je dokupić w zestawach naprawczych jeśli któraś jest uszkodzona.
- Chochol
- Quad:: POLARIS
- Imię: Michal
- Kontakt:
Jesli jednak wszystko dobrze złożyłeś, i dalej nie jesteś zadowolony z hamulców, możesz się pokusić o wymiane przewodów na te w oplocie stalowym. Hamulec robi się trosze twardszy, inaczej "czuć" go pod palcami czy stopą.
-
Rozebrałem cały układ hamulcowy, poskładałem raz jeszcze wymieniłem uszczelniacze tłoczków ,i tłoczki ,-jest lepiej ale to nie to.
Może pokuszę się o wymianę przewodów jakie polecacie ?
Może pokuszę się o wymianę przewodów jakie polecacie ?
facebook Atv4funMx
w metalowym oplocie - można dokupić na metry i końcówki do zarabiania