hamulce w grizzly 700

Wszelkie sprawy związane z eksploatacją, serwisowaniem, silnikiem, elektryką, skrzyniami biegów, przeniesieniem napędu, zawieszeniem, oponami, tuningiem oraz wszelkimi poradami technicznymi...
ODPOWIEDZ
pr.maciej
Quad:: xmr
Imię: Maciej

hamulce w grizzly 700

Post autor: pr.maciej » ndz 09 gru, 2012

Czy znacie jakiś sposób aby usprawnić hamulce w quadzie yamaha grizzly 700
Wymieniłem już tarcze ,klocki ,tłoczki w zacisku oraz uszczelniacze a quad dalej słabo hamuje
facebook Atv4funMx

Awatar użytkownika
BuBu
Quad:: G700 XXc
Imię: Marcin

Re: hamulce w grizzly 700

Post autor: BuBu » ndz 09 gru, 2012

A jak płyn? Kiedy wymieniany? Generalnie cały układ jest dość prosty do ogarnięcia, ale czasami trafią się wredne, prozaiczne problemy. Ja, oprócz rzeczy sprawdzonych przez Ciebie, spotkałem się z takimi jak:

- zapowietrzony. Bardzo łatwo go zapowietrzyć, nawet jak sami wymienialiśmy płyn i wydaje nam się, że wszystko zrobiliśmy dobrze. Wystarczy chwila nieuwagi, kiedy przy pompowaniu i puszczaniu płynu przy zacisku, układ zaciągnie choć jeden pęcherzyk powietrza. Męczyłem się z miękkim hamulcem pół dnia, aż w końcu ponowne uważne przepompowanie całego płynu pomogło. Warto to sprawdzić. Jeżeli płyn nie był wymieniany, wymienić. Zdziwisz się jaka będzie różnica jak postawisz obok siebie słoiki z starym i nowym płynem.

- źle ułożony klocek w zacisku. Przy wymianie ustawił się tak jakoś dziwnie, że "zawiesił się" To akurat było u kumpla, odpowietrzaliśmy chyba godzinę, zużyliśmy 4 butelki płynu, a hamulec miękki i miękki. W końcu w akcie desperacji zaczęliśmy ściągać wszystkie koła i po kolei sprawdzać zaciski, mimo, że kumpel dawał sobie rękę uciąć, że wszystko poskładał dobrze. Jak się można domyślić, trafiliśmy na ten źle ułożony klocek, który notabene zdążył się już zgiąć... :boisię:

pr.maciej

Post autor: pr.maciej » ndz 09 gru, 2012

Dzięki spróbuje jeszcze raz to dopowietrzyć płyn nowy dot4
facebook Atv4funMx

Awatar użytkownika
Mihau
Quad:: jeździ
Imię: Michał

Post autor: Mihau » śr 12 gru, 2012

też słyszałem o problemach z klockami, tzn że łatwo można źle złożyć to do kupy. niby banalna wymiana klocków ale może się zdarzyć.

mayerx
Quad:: Niekończąca się opowieść

Post autor: mayerx » czw 13 gru, 2012

Nie można zapominać przy wymianie klocków o czyszczeniu tłoczka i prowadnic po których porusza się klocek. Sprawdzić stan gumek, można je dokupić w zestawach naprawczych jeśli któraś jest uszkodzona.

Awatar użytkownika
Chochol
Quad:: POLARIS
Imię: Michal
Kontakt:

Post autor: Chochol » czw 13 gru, 2012

Jesli jednak wszystko dobrze złożyłeś, i dalej nie jesteś zadowolony z hamulców, możesz się pokusić o wymiane przewodów na te w oplocie stalowym. Hamulec robi się trosze twardszy, inaczej "czuć" go pod palcami czy stopą.

pr.maciej

Post autor: pr.maciej » sob 15 gru, 2012

Rozebrałem cały układ hamulcowy, poskładałem raz jeszcze wymieniłem uszczelniacze tłoczków ,i tłoczki ,-jest lepiej ale to nie to.
Może pokuszę się o wymianę przewodów jakie polecacie ?
facebook Atv4funMx

mayerx
Quad:: Niekończąca się opowieść

Post autor: mayerx » ndz 16 gru, 2012

w metalowym oplocie - można dokupić na metry i końcówki do zarabiania :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż quadowy”