Wiele osób potępi ten sposób ale trudno. W Rinconie nie mamy regulacji twardości zawieszenia. Nie możemy zatem utwardzić sprężyny. Wiadomo jest ogólnie, że zawieszenie w Hondzie jest za miękkie i często dobija.
Zastosowałem sprawdzone już w boju (miałem to Grizzlym 700 i sprawdziły się znakomicie) dystanse pod sprężyny. Co należy zrobić - ano wytoczyć sobie 4 tuleje - o wysokości 2 cm np z mosiądzu. Mnie to kosztowało 200 pln za 4 sztuki.
Z czym są problemy ? Po pierwsze amortyzator z przodu jest szerszy od tylnego o 1 mm. Dystanse muszą być specjalnie wykonane - tzn. muszą posiadać kołnierze centrujące sprężyny. Sam demontaż amorków nie jest jakiś straszny - da się to zrobić. Nawet śruba przy schowku da się wyjąć tylko trzeba mocno go podgiąć. Dobra rada : bez maszynki do amorków nie próbujcie ściągać sprężyn. Kiedy je ściągniecie to z całą pewnością bez ww sprzętu ich już nie założycie.
parę fotek :
przed :
i po zabiegu :
tył i przód poszedł ok 3 cm do góry - powiększając prześwit. Podczas jazd nie ma odczucia odbijania i dobijania amortyzatorów. Znacznie poprawiła się jego trakcja na twardym. Największą jednak różnicę widać na zjazdach. Quad już nie nurkuje podczas zjazdu - dzięki czemu tylne koła nie odklejają się już tak od podłoża. Tylne hamulce działają o 100 razy lepiej. Jedzie w dół równo i hamując go nie mamy efektu nurkowania. Podczas przejazdu przez rowy - pewnie też znacznie się poprawi. Quad ogólnie jest dużo bardziej stabilny. Z całą pewnością ucierpi na tym komfort ale cóż - wolę mniej komfortu a lepszą trakcję. Dla osób z mniejszą wagą polecam tuleje w zakresie 1-1,5 cm.
Najprostrze utwardzenie zawieszenia w quadzie.
- Pingwin Legnica
- PingwinSquad
- Quad:: osiołek :)
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Najprostrze utwardzenie zawieszenia w quadzie.
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl
Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś
w trakcie szukania nowego kierunku...
www.pingwin.com.pl
Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś
w trakcie szukania nowego kierunku...