Witam. Niedawno pytałem o powód wyskakiwania pierwszego biegu pod obciążeniem ale nie uzyskałem odpowiedzi. Dlatego teraz dodaje dokładne zdjęcia poszczególnych elementów skrzynie biegów do oceny. Nad zdjęciami dodałem moje sugestie do poszczególnych części pokazanych na zdjęciu. Może ktoś dostrzeże powód wyskakiwania biegu.
Na ostatnim zdjęciu jest sprężynka- nie mam pojecia z którego miejsca silnika jest, może ktoś wie??
Pierwsze zdjęcie - wodziki po stronie zewnętrznej(środkowy wodzik jest troszkę wytarty jak widać na zdjęciu):
Drugie zdjęcie - wodziki po stronie wewnętrznej(prawy wodzik jest trochę wytarty jak widać na zdjęciu):
Trzecie zdjęcie - wałek zdawczy, zębatki 1,2 biegu ( 3 zębatka od prawej strony ma troszke węższe zęby niż reszta - niewiem czy ma to związek z wielkością koła zębatego czy jest po porostu zużyte)
Czwarte zdjęcie - wałek sprzęgłowy , zębatki 3,4 biegu ( druga zębatka od lewej ma bardzo wąskie zęby)
Piąte zdjęcie - pytanie zagadka- skąd pochodzi ta sprężynka( przy rozkładaniu silnika wyleciała mi skądsik taka sprężynka i nie mam pojęcia skąd ona jest- może ktoś wie??
Nadmienie że bęben zmiany biegów tez nie ma śladów zużycia oraz wałek zmieniający( obracający bęben) tez jest w porządku. Chociaż wydaje mi się że bardziej bęben i wałek zmieniacza może miec wiekszy wpływ na wyskakiwanie biegu. Na co zwrócić uwage?
skrzynia biegów do oceny, bashan 200ccm, manual - zdjecia
-
- Quad:: YAMAHA RAPTOR 350 WR i BASHAN BS 200S-7
- Imię: Waldek
Re: skrzynia biegów do oceny, bashan 200ccm, manual - zdjeci
Witam. Ta sprężynka jest prawdopodobnie od wałka rozrzdu.