Wymiana oleju w silniku, skrzyni biegów access SP-300U

Wszelkie sprawy związane z eksploatacją, serwisowaniem, silnikiem, elektryką, skrzyniami biegów, przeniesieniem napędu, zawieszeniem, oponami, tuningiem oraz wszelkimi poradami technicznymi...
ODPOWIEDZ
zstio1
Quad:: Lucky Star (Access Motor) SP-300U
Imię: Maciej

Wymiana oleju w silniku, skrzyni biegów access SP-300U

Post autor: zstio1 » czw 28 lip, 2011

Witam.
Muszę wymienić olej w moim LSie.
Mam też niestety już minimum stan w okienku kontrolnym oleju - coś się stanie jak tak będę jeszcze jeździł przez około 100km?

Olej w skrzyni biegów i olej w silniku przebieg 2300km, zrobione 1100km na jednym oleju.
Nie widzę nigdzie filtra oleju w tym quadzie - on w ogóle istnieje?

Dobry olej wybrałem do silnika?: Motul 5100 Ester SAE 10W40

Do skrzyni biegów?:
MOTUL GEARBOX GEAR BOX SAE 80W90 Mineral

Świece też wymieniać?
z quadem nic się nie dzieje, pali dobrze i równo chodzi...
jeżeli tak to jaką świecę?, jak ją odkręcić?
Kiedy regulować zawory i gaźnik?

Przepraszam, że tyle pytań ale to moje początki z zabawą quadem więc wolę wiedzieć jak najwięcej:)

Z góry dziękuję za pomoc:)

Awatar użytkownika
Marines
Moderator
Quad:: Czerwony...
Imię: Marcin

Re: Wymiana oleju w silniku, skrzyni biegów access SP-300U

Post autor: Marines » czw 28 lip, 2011

Filtr powinien być w śrubie spustowej oleju. Nie masz bagnetu by sprawdzić stan? Olej myślę, że jest w porządku, ludzie motule chwalą. Od siebie mogę polecić też półsyntetyczny mobil 1 4t.
"Są rzeczy, które trzeba zrobić i robi się je, ale nigdy o nich nie mówi. Nie próbuje się ich usprawiedliwiać. Są nie do usprawiedliwienia. Po prostu się je robi. A potem zapomina."
NAPRAWIAM QUADY I MOTOROWERY - BYDGOSZCZ I OKOLICE

Awatar użytkownika
Marines
Moderator
Quad:: Czerwony...
Imię: Marcin

Post autor: Marines » czw 28 lip, 2011

Myślę, że nie ma konieczności wymiany świecy, z ustawiniem zaworów bywa róznie, nie mam LS, ale w obu 150ccm regulowałem dopiero po 5000km, jedni mówią, że trzeba po ok 1500. Jeśli dobrze pali i nie klekoce narazie nie ruszaj lub czekaj na kogoś kto ma quada i odpowie. :)
"Są rzeczy, które trzeba zrobić i robi się je, ale nigdy o nich nie mówi. Nie próbuje się ich usprawiedliwiać. Są nie do usprawiedliwienia. Po prostu się je robi. A potem zapomina."
NAPRAWIAM QUADY I MOTOROWERY - BYDGOSZCZ I OKOLICE

l_j
Quad:: g450

Post autor: l_j » czw 28 lip, 2011

kolego na wszelki wypadek dolej odrobinę tego oleju i już. jeśli masz min w skrzyni to spoko jeśli w silniku to możesz mieć kłapoty jak będziesz jeździł po skosie bo wtedy może nie dostawać oleju pompa( w skrzyni nie ma pompy tam wszystko poprostu pływa w oleju)
co do oleju wybrałeś aż za dobrze. Moim zdanie do tej klasy quada wystarczy rozsądny półsyntetyk np. orlen czy lotos do silnika ważne żeby iał ro 10w40 oraz dobry minerał do skrzyni no elf albo coś w tym stylu w tej samej specyfikacji 80w90. dla tego quada to nie będzie żadna różnica a tobie zostanie ok stówki w kieszeni.
co do zaworów to jeszcze trochę możesz pośmigać. świecę sprawdź jak wygąda czy czysta czy nie upalona?
jeśli będzie ok to nie zmieniaj

Awatar użytkownika
tede74
Administrator
Quad:: Scrambler XP 1000 S
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: tede74 » pt 29 lip, 2011

W LSie olej w silniku wymienia się co 1000km, a w skrzyni powinno się co 3000km (chociaż osobiście wymieniałbym co 1000km). Więc przy twoim przebiegu powinieneś już wymienić olej, a w żadnym przypadku nie jeździć na minimalnym stanie. Oleje wybrałeś bardzo dobre i nie ma co na tym oszczędzać. Przy tym przebiegu, jeżeli zawory nie były jeszcze ustawiane to też koniecznie trzeba sprawdzić. Świecę wystarczy przeczyścić, ale warto zapasową ze sobą wozić.
:I love POLARIS:

l_j
Quad:: g450

Post autor: l_j » pt 29 lip, 2011

rzadko kto wie że na świecie są 2 firmy produkujące oleje silnikowe oraz mieszalnie które robią z tego różne marki. Lepsze oleje mają odpowiednie domieszki zapobiegające starzeniu i utlenianiu/ co jest dobre dla silników które na wymianie robią po 50000 km (np nowe pasaty) natomiast w quadzie wymieniasz co 1000 ze względu na to że silnik dość obciążony i charakter pracy jest inny(oraz głównie dlatego że quad jest drogi więc kupił go człowiek relatywnie bogaty wiec skoro wydał na quada 40tysi to dlaczego co kilka miesięcy nie wydoić go na pare stówek). Tak się składa że byłem na kilku szkoleniach na temat olejów silnikowych i mniej-więcej wiem o co tu chodzi. Ale oczywiście każdy leje co uważa i to jego sprawa.

zstio1

Post autor: zstio1 » pt 29 lip, 2011

W tym silniku nie ma bagnetu, jest oczko, tak samo w skrzyni biegów.
W takim razie już sam nie wiem czy lać tańszy olej czy droższy...
Nie przebywam na bagnach, jezdze po lasach bardziej rekreacyjnie niż sportowo.
Jakim kluczem odkręcać świecę oraz jaką święcę kupić?
Nie słyszę w silniku żadnych stuków ani innych dziwnych odgłosów więc regulować zawory czy nie?

zstio1

Post autor: zstio1 » pn 22 sie, 2011

Panowie ile tego oleju wchodzi do skrzyni biegów? mimo że spuściłem olej na oczku nic się nie zmieniło - oczko ze stanem oleju jest jak by całe nadal zalane olejem i nie widać stanu - może ten olej jest za gęsty aby wypłynąć z oczka? oczko mam jasno żółte a oczko w silniku jest dobrze widoczne.

Awatar użytkownika
rakata1
Imię: Adam

Post autor: rakata1 » pn 29 sie, 2011

Sinik w LS jest prosty i trwały.
Jak w starych radzieckich maszynach.
Oleju w skrzyni korbowej silnika jest bardzo dużo(jeśli chodzi o silnik 250/300 cm.)
Jeśli w oczku jest minimum albo "ledwo widać" to gdzieś olej znika, i to "jak szybko znika" jest problemem. Ale niski stan to procentowo niewiele.Na 2-3 litry oleju brak 10% nie stanowi zagrożenia dla tego silnika. Mozna zrobic jeszcze 100-200-300 km i smarowanie nadal będzie.
Jeśli chodzi o pytanie jaki lać olej do LS polecam:
Kupić niedrogi a nawet najtańszy półsyntetyk z beczki, na litry.<nie płacisz za reklamy ,opakowanie, jakość taka sama, uszlachetniacze i przedłużacze żywotności nie są tu potrzebne.>Koszt 30-40zł
Wymieniać co 500,1000 km.Albo np.Po wypłacie :)
W skrzyni 80/90 przekładniowy.Jeśli nie widzisz w oczku spuść całość i wlej tyle ile jest napisane w serwisówce + 100gram.

cf 300 4x4
Quad:: allroad 300 4x4

Post autor: cf 300 4x4 » pt 05 lut, 2016

witam :D
czy w allroadzie 300 4x4 jest podobnie ? Posiadam go nie długo wiec jestem jeszcze zielony w tych sprawch i chciałbym sie dowiedziec jak sposcic olej ze skrzyni biegow i jak nalac nowego oleju ? oraz czy 80w90 przekładniowy elf lub castrola bedzie dobry ? bardzo prosze o odpowiedz :D
z gory dzieki
I POZDRAWIAM :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż quadowy”