Yamaha Grizzly 450 IRS jako pierwszy Quad

Co kupić, na co wymienić, jaki najlepszy na początek...
Arektm
Imię: Arek

Yamaha Grizzly 450 IRS jako pierwszy Quad

Post autor: Arektm » pn 18 lip, 2011

Witam.

Nie znalazłem, nigdzie tematu dotyczącego Yamahy Grizzly 450 IRS, więc postanowiłem owy temat stworzyć i zapytać o zdanie.

Planuję zakup nowego i zarazem pierwszego w swoim życiu Quada, i właśnie ten model wpadł mi w oko.

Interesuje mnie tylko quad z homologacja i możliwością rejestracji. Szukam maszyny która da sporo przyjemności z jazdy zarówno na początku przygody z quadami, jak i już po wdrożeniu się w temat i przejechaniu paru kilometrów. ;) W tym momencie nie mam zamiaru pakować się w jakiś Ekstremalnie ciężki teren, ale w przyszłości, kto wie ;)

Uważacie, że jest to quad dobry dla początkującego? Co ogólnie o nim myślicie? Czy jesteście w stanie polecić coś innego dla mnie w cenie max. ceny yamahy?

Dzięki wielkie za pomoc.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
palig1
Quad:: KTM 525 i Honda
Imię: Wojtek

Re: Yamaha Grizzly 450 IRS jako pierwszy Quad

Post autor: palig1 » pn 18 lip, 2011

Na początek jest to bardzo dobry wybór. ;)

Zamierzasz kupić nówke czy używanego? Wd. mojej opinii lepszą opcją jest używka, gdyż nie są to quady awaryjne, a różnica w cenie spora.
Jesteś z okolic Jury? Umów się z nami na wspólną jazdę!
http://www.enduro-jura.czo.pl

Arektm

Dzięki

Raczej nowego. Zależy mi na gwarancji, a do tego wolę aby przez pewien czas był "bezawaryjny" - przynajmniej na czas oswajania się z maszyną :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
palig1
Quad:: KTM 525 i Honda
Imię: Wojtek

Post autor: palig1 » pn 18 lip, 2011

W takim quadzie jeżeli tylko jest zadbany praktycznie nie ma się co zepsuć, a nawet jeżeli to są to drobnostki i kosztują niewiele. Wiele osób później żałuje że zapłaciło kilka tysięcy więcej a i tak gwarancja się im nie przydała. ;)
Jesteś z okolic Jury? Umów się z nami na wspólną jazdę!
http://www.enduro-jura.czo.pl

Arektm

Heh

Mimo wszystko wolę dmuchać na zimne. Ale dzięki za dobrą radę ;)

Awatar użytkownika
JACHAŚ
Quad:: yamaha big bear 350

Post autor: JACHAŚ » wt 19 lip, 2011

Zgadzam się z kolegąpalig1. Lepiej kupić na początek używanego w dobrym stanie i odłożyć sobie kilka tyś. na coś większego, bardziej profesjonalnego czym pojeździsz już parę dobrych latek.

PS. Jeśli nie będziesz brał udziału w jakichś ekstremalnych przeprawach to quad używany wystarczy, bo po co gwarancja jak nie będzie się ostro "ciorać' quada. ;) Tylko na tym stracisz :!: ale wybór należy do ciebie.

Pozdrawiam
OFF-ROAD sztuka topienia pieniędzy w błocie.

l_j
Quad:: g450

Post autor: l_j » wt 19 lip, 2011

Ja mam g450 i jestem zadowolony. Nie jest to quad na początek bo możesz nim spokojnie jeździć wiele lat a i z większymi sobie spoko poradzisz. Ma wiele zalet np jak się wklei to jak jesteś w kilka osób spoko go wyciągniesz natomiast jak wkleisz np bruta kawy to 10 chłopa go z miejsca nie ruszy. do tego dokupisz nowe oponki bo seria jest słaba i nie ma się czego wstydzić.
Co do pytania nowy stary.
Ja się również upierałem przy nowym ale tylko przy pierwszym quadzie "LS" i do dziś żałuję.
g450 kupiłem 2 letniego i uważam że to najlepszy rocznik bo ciągle nowy ale już dużo tańszy.

Wady nowego:
koszty przeglądów są po prostu od czapy.
Materiały eksploatacyjne wymieniają ci wg książki a nie jak się zużyją np klocki.
Partaczą robotę. ja po przeglądzie miałem sucho w tylnym moście bo ktoś nie wlał oleju.
Oszukują - naleją ci oleju orlen za 150/4l pln a skasują jak za typowy atv czy motocyklowy za 300/4l bo te oleje się w zasadzie niczym nie rożną o czym prawie nikt nie wie.
Jak go zepsujesz to i tak ci nikt go na gwarancji nie zrobią bo znajdą trochę błota w CVT albo pod bakiem i powiedzą że go utopiłeś i pozamiatane.

Natomiast 2 latka kupisz minimom 10 000 taniej do tego w pierwsze 2 lata zaoszczędzisz z
4 000 na przeglądach i innych wymianach. za 14 tysi to możesz tego quada praktycznie od zera odtworzyć.

Awatar użytkownika
kameleon4x4
Quad:: YAMAHA GRIZZLY
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: kameleon4x4 » ndz 24 lip, 2011

żyj eXtremalnie :)

http://picasaweb.google.com/kameleon.gorlice
----
Post ten wyraża moją opinię w danej chwili . Treść jego nie może służyć przeciwko mojej osobie w dniu następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Pozdrawiam Piotr.

Awatar użytkownika
Marines
Moderator
Quad:: Czerwony...
Imię: Marcin

Post autor: Marines » ndz 24 lip, 2011

kameleon4x4
Przyszedłeś się tu reklamować? -> allegro.pl Wątpię, że jakikolwiek Twój post cokolwiek wnosi, jak tylko samo reklamowanie się. Nie to forum.
"Są rzeczy, które trzeba zrobić i robi się je, ale nigdy o nich nie mówi. Nie próbuje się ich usprawiedliwiać. Są nie do usprawiedliwienia. Po prostu się je robi. A potem zapomina."
NAPRAWIAM QUADY I MOTOROWERY - BYDGOSZCZ I OKOLICE

Awatar użytkownika
kameleon4x4
Quad:: YAMAHA GRIZZLY
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: kameleon4x4 » pt 29 lip, 2011

Marines
co się gościu czepiasz...?
nie widzę żeby twój post coś tu w tym momencie wniósł...
żyj eXtremalnie :)

http://picasaweb.google.com/kameleon.gorlice
----
Post ten wyraża moją opinię w danej chwili . Treść jego nie może służyć przeciwko mojej osobie w dniu następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Pozdrawiam Piotr.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jakiego quada wybrać...”