Nie wkręca się na obroty silnik Kymco KHE7 250cc

Wszelkie sprawy związane z eksploatacją, serwisowaniem, silnikiem, elektryką, skrzyniami biegów, przeniesieniem napędu, zawieszeniem, oponami, tuningiem oraz wszelkimi poradami technicznymi...
ODPOWIEDZ
Lucek92

Nie wkręca się na obroty silnik Kymco KHE7 250cc

Post autor: Lucek92 » sob 16 kwie, 2011

Witam.
Mam problem z buggy z silnikiem KYMCO KHE7 250cc (montowany również w skuterze Bet&Win 250). Rano po odpaleniu wszystko było miodzio, nagle podczas jazdy silnik zgasł i teraz nie wkręca się na obroty. Na pełnym gazie obroty są wolne i silnik się "krztusi" Gdy pobawię się gazem, to na wolnych obrotach chodzi ale dodam gazu trochę ,to zgaśnie. Luz zaworowy jest dobry, gaźnik czyściłem i dalej to samo.

Dziś grzebałem trochę i silnik na zimnym chodzi nawet dobrze ale po krótkiej przejażdżce łapie temperatury trochę i nie chce wkręcać się na obroty full gaz a on się krztusi i ma wolne obroty, poprawiałem kostki i wymontowałem wajchę która załącza pompkę przyśpieszającą bo z nią to nawet na zimnym nie chciał chodzić choć wcześniej było dobrze.

Wcześniej chodził jak złoto, siłę miał, fajnie się zbierał a teraz nawet ruszyć nie chce ;/

Czekam na podpowiedzi, z góry dzięki.

Awatar użytkownika
waldik32
Quad:: Bombardier DS650 Baja
Imię: Waldi

Re: Nie wkręca się na obroty silnik Kymco KHE7 250cc

Post autor: waldik32 » sob 16 kwie, 2011

A świeca? Wymienień dla zasady!
Czyściłeś gaźnik, ale czy sprawdzałeś co jest w komorze pływakowej ???
U mnie był syf który blokował przepływ paliwa przez dyszę główną i gad nie wchodził na wysokie obroty - przerywał, dusił i dławił się. Na wolnych wszysko było OK.
Zdejmij filtr powietrza i sprawdź czy jest różnica - może jest zasyfiony lub nasączony zbyt mocno jakimś preparatem ?!? Czy paliwo z baku leci normalnie? Może coś jest przytkane i nie dochodzi paliwo do gaźnika ???.
Może łapie fałszywe powietrze - sprawdź układ dolotowy do gaźnika i króciec między gaźnikiem a cylindrem.

W ostateczności można myśleć o elektryce - padnięty moduł lub cewka.

Lucek92

Post autor: Lucek92 » sob 16 kwie, 2011

Gaźnik czyściutki. Filtr powietrza nie jest zły, Paliwo leci normalnie-widzę bo mam spory filtr paliwa założony i wszystko fajnie widać. Króciec dolotowy nie popękany, myślę też dlaczego dymi z odmy do filtra powietrza.

Moduł i cewka? Na zimnym chodzi dobrze?

Świece podmieniałem i też to samo, a ta świeca ma tydzień choć zdarzają się przypadki walniętych nowych świec.

Awatar użytkownika
waldik32
Quad:: Bombardier DS650 Baja
Imię: Waldi

Post autor: waldik32 » ndz 17 kwie, 2011

Nie wiem jak u ciebie, ale zwykle w gaźniku jest membrana podciśnieniowa która odpowiada za podnoszenie iglicy i tym samym dawkowanie paliwa przy dodawaniu gazu/otwieraniu przepustnicy. Sprawdzałeś ten element czy nie jest uszkodzony???
Tym samy ja obstaje nadal przy gaźniku!!!!!

To że chodzi dobrze na wolnych to nie znaczy że wszytsko jest OK z cewką i/lub modułem.
Często jest tak, że jak te elementy nagrzeją się to gdy są uszkodzone zaczynają wariować. Najlepiej podjedź do jakiegoś machaniora żeby podłączył Ci gada pod lampę stroboskopową. Niech sprawdzi czy iskra jest regularna - w szczególności w momentach gdy gad przerywa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż quadowy”