JAk radzić sobie bez blokady mostu

Wszystkie informacje przydatne do jazdy w terenie, czyli niezbędnik quadowego przeprawowca...
Awatar użytkownika
prezziguzzi
Kontakt:

Post autor: prezziguzzi » śr 28 lut, 2007

motyf torsen działa całkowicie samodzielnie :P ale nie jest pozbawiony wad......... oba koła muszą mieć przyczepność........... krzysiek już to gdzieś wyjaśniał :wink:
.:GALEON:.

Awatar użytkownika
Motyf
Kontakt:

Post autor: Motyf » pn 05 mar, 2007

no i właśnie....biedny Rincon....z ogromnym potencjałem

Maciek

co to

Post autor: Maciek » pt 01 cze, 2007

mniej wiecej chciałbym sie dowiedziec co to jest blokokada mostu poniewaz posiadam niewielkiego quada nie wiem co to jest hmmmm

Awatar użytkownika
markus
Kontakt:

Post autor: markus » sob 02 cze, 2007

W kazdym quadzie 4x4 w przednim napedzie masz tzw, system roznicowy który jest zamontowany w przednim moscie. Przy skrecaniu koła zewnetrzne pokonuja wiekszy dystans niz koła wewnetrzne i aby wewnetrzne koła nie darły opony system róznicowy daje naped na koło które stawia mniejszy opor. Jednak w terenie taki system tylko nam quadowcom czasami przeszkadza i dlatego nie ktore quady maja blokada tego sysytemu zeby w ekstrymalnym terenie wyrownac siły ciagu równo na dwa koła. Moze on byc urychamiany mechanicznie czyli recznie lub samoczynnie. Czyli kiedy róznica obrotowa w napedzanych kołach jest zbyt duza wtedy tzw. Torsen lub Visco moze wyrownac te siły samoczynnie. Tak w skrócie :D

Awatar użytkownika
Motyf
Kontakt:

Post autor: Motyf » ndz 23 wrz, 2007

mam nadzieje ze to nie do mnie markus :)

Awatar użytkownika
prezziguzzi
Kontakt:

Post autor: prezziguzzi » wt 25 wrz, 2007

:D z pewnością nie do ciebie.....ty juz wiesz co to prawdziwa 100% blokada :lol:

niech żyje polaris :wink:
.:GALEON:.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poradnik terenowy”