Quad na zawody Cross Country
Quad na zawody Cross Country
Witam,
chciałbym się dowiedzieć jakie są ograniczenia pojemności quadów w cross country dla 14 i 16 latków
chciałbym się dowiedzieć jakie są ograniczenia pojemności quadów w cross country dla 14 i 16 latków
- Grzegorz Głowienka
- Administrator
- Quad:: testowy :)
- Imię: Grzegorz
- Kontakt:
Re: Quad na zawody
W 2010 roku było następująco:
Klasy:
- 2K – pojazdy czterokołowe z napędem na tylną oś, pojemność do 750 ccm, wiek zawodnika powyżej 15 roku życia, licencja B Motocross Quad lub B Enduro Quad
- 4K – pojazdy czterokołowe z napedem na dwie osie, pojemność do 1000 ccm, wiek zawodnika powyżej 17 roku życia, licencja B Motocross Quad lub B Enduro Quad
- Młodzik 2K - pojazdy czterokołowe z napędem na tylną oś, pojemność do 200cc - 2T i 250cc - 4T, wiek 10 - 14 lat lic. B motocross quad lub B enduro quad
Granica dla wieku kończy się z rokiem kalendarzowym.
Jak będzie w 2011 roku? - jeszcze nie ma na stronie PZM oficjalnego regulaminu rozgrywek CC w 2011 roku. Trzeba śledzić stronę PZM http://www.pzm.pl/motocykle_regulaminy/CrossCountry
Klasy:
- 2K – pojazdy czterokołowe z napędem na tylną oś, pojemność do 750 ccm, wiek zawodnika powyżej 15 roku życia, licencja B Motocross Quad lub B Enduro Quad
- 4K – pojazdy czterokołowe z napedem na dwie osie, pojemność do 1000 ccm, wiek zawodnika powyżej 17 roku życia, licencja B Motocross Quad lub B Enduro Quad
- Młodzik 2K - pojazdy czterokołowe z napędem na tylną oś, pojemność do 200cc - 2T i 250cc - 4T, wiek 10 - 14 lat lic. B motocross quad lub B enduro quad
Granica dla wieku kończy się z rokiem kalendarzowym.
Jak będzie w 2011 roku? - jeszcze nie ma na stronie PZM oficjalnego regulaminu rozgrywek CC w 2011 roku. Trzeba śledzić stronę PZM http://www.pzm.pl/motocykle_regulaminy/CrossCountry
Póki co quadowa emeryturka :)
Re: Quad na zawody Cross Country
Wielkie dzięki bardzo mi pomogłeś , nie mogłem tego znaleźć w necie
domyślam się, że 4K=z napendem na cztery koła, a 2K=na dwa,
a co to 2T i 4T
a gdzie mogę wyrobić licencje
domyślam się, że 4K=z napendem na cztery koła, a 2K=na dwa,
a co to 2T i 4T
a gdzie mogę wyrobić licencje
- Ruszko
- Moderator
- Quad:: Suzuki LTR 450 sprzedam
- Imię: Bartosz
- Kontakt:
2t - dwusuw
4t - czterosuw
4t - czterosuw
Udało mi się dojść z niczego do czegoś, wystarczy silna wola, pasja i marzenia, to one motywują mnie do działań.
W życiu nie ma rzeczy niemożliwych, pieniądze są nieważne, liczysz się Ty - sam!
110ccm->SMC 250->LTZ 400->LTR 450->...?...DAKAR!
W życiu nie ma rzeczy niemożliwych, pieniądze są nieważne, liczysz się Ty - sam!
- Grzegorz Głowienka
- Administrator
- Quad:: testowy :)
- Imię: Grzegorz
- Kontakt:
Żeby wyrobić licencję, musisz przede wszystkim nauczyć się regulaminu rozgrywek danej dyscypliny - w Twoim przypadku Cross Country. Zgłosić się przed wybranymi przez Ciebie zawodami PZM do biura zawodów i poprosić o egzamin teoretyczny - czyli pytania ze znajomości regulaminu. Oczywiście musisz pozytywnie zdać egzamin teoretyczny. Potem wystartować w tych zawodach - wcześniej musisz zrobić sobie badania u lekarza sportowego - jak już wystartujesz, to musisz ukończyć zawody - wtedy może Ci zostać przyznana licencja PZM... Licencja B, jeżeli zamieżasz jeździć w Pucharze PZM.
A na początku najlepiej, żebyś poszukał sobie jakiegoś klubu motocyklowego/quadowego z najblższej Twojej okolicy do którego dołączysz, po opłaceniu stosownej składki i oni Ci powinni pomóc w wyrobieniu licencji...
A na początku najlepiej, żebyś poszukał sobie jakiegoś klubu motocyklowego/quadowego z najblższej Twojej okolicy do którego dołączysz, po opłaceniu stosownej składki i oni Ci powinni pomóc w wyrobieniu licencji...
Póki co quadowa emeryturka :)
Witam po przerwie
1/ Jaki quad by się nadawał yfz, ltz ltr, raptor, a może inny, chciałbym kupć używan
2/Chciałbym startować w tym
3/ Znacie kluby w Warszawie koło Bielan (dzielnica).
1/ Jaki quad by się nadawał yfz, ltz ltr, raptor, a może inny, chciałbym kupć używan
2/Chciałbym startować w tym
Jeżeli chodzi o polemność czy 450 cm3 da rade w tych zawodach czy tylko 700 cm3Grzegorz Głowienka pisze:- 2K – pojazdy czterokołowe z napędem na tylną oś, pojemność do 750 ccm, wiek zawodnika powyżej 15 roku życia, licencja B Motocross Quad lub B Enduro Quad
3/ Znacie kluby w Warszawie koło Bielan (dzielnica).
- Ruszko
- Moderator
- Quad:: Suzuki LTR 450 sprzedam
- Imię: Bartosz
- Kontakt:
700'ka jest wolniejsza od 450'ki
Udało mi się dojść z niczego do czegoś, wystarczy silna wola, pasja i marzenia, to one motywują mnie do działań.
Dzięki a wiesz co do reszty punktów.
Może jeszcze ktoś się wypowie.
Może jeszcze ktoś się wypowie.