luz przy podnoszeniu tyłu quada

Wasze doświadczenia i pytania związane z quadami Access (dawniej Lucky Star)
ODPOWIEDZ
fioravanti
Quad:: lucky star300
Imię: marcin

luz przy podnoszeniu tyłu quada

Post autor: fioravanti » czw 06 sty, 2011

witam wszystkich w Nowym Roku. mam pytanie , a mianowicie ostanio zauwazylem ze moim ls-ie podczas ruszania quadem na boki cos stuka i odczuwalny jest jakis luz dochodzi to z tyłu, podczas podnoszenia tyły quada tez odczuwalny jest luz. moze ktos powiedziec mi co jest przyczyną?? ja postawilem na łozyska tylko dlaczego luz wystepuje jak podnosze tył do góry :myśli: amortyzator :bezradny: bede wdzieczny za wszelskie informacje. dodam ze na gadzinie nie skakalem nie była nigdy katowana :D

Awatar użytkownika
chuligan
Quad:: Lucky Star 250
Imię: Mariusz

Re: luz przy podnoszeniu tyłu quada

Post autor: chuligan » pt 07 sty, 2011

Przy podnoszeniu tyłu do góry może stukać rozciągnięty amorek ale to raczej normalny objaw i tym bym się nie przejmował.

Natomiast na boki - jest kilka elementów które trzeba sprawdzić:
1. luz na łożyskach osi - najlepiej jak ktoś buja quadem na boki a Ty obserwujesz trzymając za ośkę jej zachowanie kontrolując jej ewentualny ruch w samym wahaczu,
2. luz samego wahacza - ja podniósłbym quada tak aby wahacz z osią swobodnie wisiał w powietrzu - trzeba wyprzeć w górę o ramę pod silnikiem i analogicznie ruszając obserwowałbym elementy mocowania wahacza do ramy.
3. sprawdź też koniecznie czy podkładki na osi (pomiędzy nakrętkami dociskającymi odpowiednio tarczą hamulcową z jednej oraz zębatkę z drugiej) nie rozsypały się - miałem ten przypadek z obiema w różnych odstępach czasu.

pozdrawiam
chuligan

Z informacji zebranych na forum - raczej stawiam na łożyska. u mnie przebieg podobny 4.100km i na razie nic nie stuka
Lucky Star Sp 250 S
http://www.youtube.com/watch?v=6yKqLKipDXg

fioravanti

Post autor: fioravanti » pt 07 sty, 2011

dzięki chuligan :) dzisja sobie wszystko posprawdzam i zobaczymy o co tam chodzi :) pozdrawiam

Awatar użytkownika
chuligan
Quad:: Lucky Star 250
Imię: Mariusz

Post autor: chuligan » ndz 09 sty, 2011

Daj znać o wynikach obdukcji, ciekaw jestem co dolega Twojemu lucjanowi.
Lucky Star Sp 250 S
http://www.youtube.com/watch?v=6yKqLKipDXg

fioravanti

Post autor: fioravanti » wt 11 sty, 2011

gadzine ostawilem do serwisu :mrgreen: bedzie sciagany tylny wahacz, wczoraj go odstawilem jak bedzie cos wiadomo napisze.

ODPOWIEDZ

Wróć do „ACCESS / Lucky Star”