Quady Yamaha z Homologacją - nowy cennik ważny od 15.07.2010
- Grzegorz Głowienka
- Administrator
- Quad:: testowy :)
- Imię: Grzegorz
- Kontakt:
Quady Yamaha z Homologacją - nowy cennik ważny od 15.07.2010
Póki co quadowa emeryturka :)
Re: Quady Yamaha z Homologacją - nowy cennik ważny od 15.07.
Ja w temacie homologacji-pytanie z ciekawości-co to za homologacja,nawet dokładnie pisze "z pełną homologacją" ? Pytam,bo jak czytam forum to jawi mi się obraz wielkich trudności z rejestracją,głównie przez te 15KW, a tu nagle taki prezent,no bo chyba 700 pojemności a nawet 450 to daje więcej niż 15KW? Ale mogę się mylić.Na cóż ,jaki pojazd,jest ta homologacja?I na koniec,mam taką dygresje-zaczyna mi się to wszystko coraz bardziej nie podobać,ATV będzie wkrótce tylko dla wybranych,czyli będzie do wyboru,albo 40tyś i homolka,albo np 10 tyś i partyzantka.Po raz kolejny wychodzi że bogaty może więcej.Tylko patrzeć jak pojawi się ustawa o bezwzględnym zakazie poruszania sie GDZIEKOLWIEK quadem bez homologacji.Wcale bym się nie zdziwił gdyby taki zapis w ustawie był popierany przez tych wszystkich deeelerów i pewnie co niektórych quadowców.Tak że taka informacja to mnie martwi a nie cieszy.
- Grzegorz Głowienka
- Administrator
- Quad:: testowy :)
- Imię: Grzegorz
- Kontakt:
Każdy homologowany czterokołowiec, który jest rejestrowany jako pojazd samochodowy inny kategoria l7e nie powinien mieć więcej mocy niż 14,8 kW - przyjmijmy 15 kW - to są przepisy unijne - takie prawo obowiązuje również w Polsce. Tak jest również ze wszystkimi pojazdami homologowanymi Yamahy, Suzuki, Kymco, Polarisa itp...dzidzius35 pisze:Ja w temacie homologacji-pytanie z ciekawości-co to za homologacja,nawet dokładnie pisze "z pełną homologacją" ? Pytam,bo jak czytam forum to jawi mi się obraz wielkich trudności z rejestracją,głównie przez te 15KW, a tu nagle taki prezent,no bo chyba 700 pojemności a nawet 450 to daje więcej niż 15KW? Ale mogę się mylić.Na cóż ,jaki pojazd,jest ta homologacja?I na koniec,mam taką dygresje-zaczyna mi się to wszystko coraz bardziej nie podobać,ATV będzie wkrótce tylko dla wybranych,czyli będzie do wyboru,albo 40tyś i homolka,albo np 10 tyś i partyzantka.Po raz kolejny wychodzi że bogaty może więcej.Tylko patrzeć jak pojawi się ustawa o bezwzględnym zakazie poruszania sie GDZIEKOLWIEK quadem bez homologacji.Wcale bym się nie zdziwił gdyby taki zapis w ustawie był popierany przez tych wszystkich deeelerów i pewnie co niektórych quadowców.Tak że taka informacja to mnie martwi a nie cieszy.
Oczywiście masz wybór - możesz kupić sobie Accessa lub Kymco z homologacją za dużo mniejsze pieniążki, ale w myśl prawa i obowiązujących przepisów bez względu na pojemność silnika nie powinieneś mieć więcej niż 15 kW mocy, jeżeli chcesz w legalny sposób poruszać się po drogach publicznych. Jeżeli natomiast chcesz jeździć w terenie poza drogami publicznymi (bo np. masz prywatną piaskownię tudzież inny teren) nie musisz mieć prawa jazdy, zarejestowanego czterokołowca i mocy możesz mieć tyle, że nie będziesz jej w stanie nawet ogarnąć, gdyż w Polsce póki co nie ma obowiązku rejestracji czterokołowców.
Póki co quadowa emeryturka :)
- radzio
- Quad:: Suzuki KingQuad 750 AXI
- Imię: RADEK.
W końcu jakieś rozsądne ceny