Rincon 680- skrzynia nie ma 1-ego biegu
Rincon 680- skrzynia nie ma 1-ego biegu
Witam,
Proszę o pomoc użytkowników Rincona 680 - ja nabyłem właśnie takiego (2008r) i mam wrażenie że nie mam 1-go biegu, zarówno na auto i esp. Czy to w ogóle jest możliwe...? W ESP, według mnie rusza z 2-ego biegu. Przy redukcji w ESP z 3 na 2 czuję różnicę, natomiast przy zmianie z 2 na 1 nic się nie dzieje. To samo przy ruszaniu. Ruszam z 1, wrzucam 2 i nic sie nie różni a przy zmianie na 3 czuć już bardzo wyraźnie. Poza tym nie da się go zerwać na 2 koła a wiem że można....
W trybie automatycznym mam wrażenie ze również rusza od 2-ego biegu ....
Czy to możliwe, że różnica pomiędzy 1 a 2 biegiem jast tak płynnna ze jest to praktycznie niewyczuwalne...? Jak mogę się upewnić czy skrzynia działa prawidłowo....Będę wdzięczny za pomoc Koledzy....
Proszę o pomoc użytkowników Rincona 680 - ja nabyłem właśnie takiego (2008r) i mam wrażenie że nie mam 1-go biegu, zarówno na auto i esp. Czy to w ogóle jest możliwe...? W ESP, według mnie rusza z 2-ego biegu. Przy redukcji w ESP z 3 na 2 czuję różnicę, natomiast przy zmianie z 2 na 1 nic się nie dzieje. To samo przy ruszaniu. Ruszam z 1, wrzucam 2 i nic sie nie różni a przy zmianie na 3 czuć już bardzo wyraźnie. Poza tym nie da się go zerwać na 2 koła a wiem że można....
W trybie automatycznym mam wrażenie ze również rusza od 2-ego biegu ....
Czy to możliwe, że różnica pomiędzy 1 a 2 biegiem jast tak płynnna ze jest to praktycznie niewyczuwalne...? Jak mogę się upewnić czy skrzynia działa prawidłowo....Będę wdzięczny za pomoc Koledzy....
- maxior145
- Quad:: Honda TRX400ex , Yamaha G660
- Imię: Maksymilian
Re: Rincon 680- skrzynia nie ma 1-ego biegu
Zmiana biegów jest tak płynna że nawet tego nie odczuwasz , wszystko jest ok , a to że go nie możesz postawić na koła to kwestia wprawy
Problem w tym ze przy stromych podjazdach lepiej radzi sobie chiński sprzęt linghai 300 a mój sprzęt nie mieli kołami tylko silnik wyje jakbyś ruszał na sprzęgle z 2 -ego biego, i często gaśnie.
Zrobiłem też taki test - w esp ruszam z 1, kręcę ga na maxa od odciecia (jakieś 65 km/h) potem wrzucam 2-gi bieg - nic się nie dzieje, dalej ta sama prędkość (dalej odcina) potem wrzucam 3-ci bieg i sprzęt zaczyna przyśpieszać....
Co o tym sądzisz ?- według mnie ewidentnie coś jest nie tak...
Z drugiej strony zauważyłem też pewną prawidłowość jeżeli chodzi o elektronikę. Jadąc na automacie 40 km / h przełączam skrzynie w tryb esp i na wyświetlaczu pojawia się informacja że jadę na 2-gim biegu. Jadąc na automacie 15 km/h po przełączeniu na tryb ESP na wyświetlaczu pojawia się informacja, że jadę na 1-szym biegu. (oczywiście, to nie jest 1-szy bieg tylko 2-gi bo gdy przyśpieszam i włączam 2-gi bieg to przy utrzymaniu przepustnicy gazu w tym samym położeniu quad nie przyśpiesza , to samo jako robię test do odciecia o którym pisałem powyżej..) DZIWNE … - elektronika robi swoje a skrzynia swoje.....
Zrobiłem też taki test - w esp ruszam z 1, kręcę ga na maxa od odciecia (jakieś 65 km/h) potem wrzucam 2-gi bieg - nic się nie dzieje, dalej ta sama prędkość (dalej odcina) potem wrzucam 3-ci bieg i sprzęt zaczyna przyśpieszać....
Co o tym sądzisz ?- według mnie ewidentnie coś jest nie tak...
Z drugiej strony zauważyłem też pewną prawidłowość jeżeli chodzi o elektronikę. Jadąc na automacie 40 km / h przełączam skrzynie w tryb esp i na wyświetlaczu pojawia się informacja że jadę na 2-gim biegu. Jadąc na automacie 15 km/h po przełączeniu na tryb ESP na wyświetlaczu pojawia się informacja, że jadę na 1-szym biegu. (oczywiście, to nie jest 1-szy bieg tylko 2-gi bo gdy przyśpieszam i włączam 2-gi bieg to przy utrzymaniu przepustnicy gazu w tym samym położeniu quad nie przyśpiesza , to samo jako robię test do odciecia o którym pisałem powyżej..) DZIWNE … - elektronika robi swoje a skrzynia swoje.....
- maxior145
- Quad:: Honda TRX400ex , Yamaha G660
- Imię: Maksymilian
Możlwe że elektronika , w najgorszym przypadku skrzynia siedzi i będziesz musiał troszke zabulić za zestaw naprawczy .
Sprzet jest jeszcze na gwarancji więc napewno trochę się z nimi poboksuję....
Po zakupie odrazu dałem go do serwisu, sprawdzili go całego i napisali na FVAT że z punktu widzenia gwarancji nie ma do niego zastrzeżeń tak więc zobaczymy...
Dzieki i Pozdawiam
Po zakupie odrazu dałem go do serwisu, sprawdzili go całego i napisali na FVAT że z punktu widzenia gwarancji nie ma do niego zastrzeżeń tak więc zobaczymy...
Dzieki i Pozdawiam
- Mieszko123
- Quad:: Suzuki KingQuad 700
- Imię: Mieszko
Eeej a on nie ma CVT ???
Pozdrawiam, Mieszko!
Cofam się tylko po to aby nabrać rozpędu
Czerwony SUZUKI LT-A KINGQUAD 700EFI+Dalton Clutch Kit + COOP FIXED MODS nr.1 + Snorkel KIT + ITP MAYHEM 26"
Czerwony SUZUKI LT-A KINGQUAD 700EFI+Dalton Clutch Kit + COOP FIXED MODS nr.1 + Snorkel KIT + ITP MAYHEM 26"
- Romulus
- Quad:: Nie ma. Bo nie mogę jeździć
- Imię: Roman
nie maMieszko123 pisze:Eeej a on nie ma CVT ???
- Mieszko123
- Quad:: Suzuki KingQuad 700
- Imię: Mieszko
łeee to manual jest ???
Pozdrawiam, Mieszko!
Mieszko123 poczytaj forum na temat Hondy a potem pisz.
Dziwna sprawa - sprzęt zaczął działać - jedynka już jest. Tydzień temu dostał ostro w palnik i coś się odblokowało. Zupełnie inna jazda. W serwisie powidzieli mi że możliwe że jakaś dysza była zapchana syfem i dlatego skrzynia nie działała prawidłowo. Zreszta to potwierdza starą tezę, że jak się czegoś nie używa przez długi czas to marnieje - sprzet stał nieużywany u poprzedniego właściciela z 8 miechów.....
PZDR
PZDR