POMOCYYY !! I CO Z TYM QUADEM ZROBIĆ?????

Gdzie jeździć, wyposażenie ridera, wyposażenie atv-ki, rejestracja, import quadów, przepisy prawne, prawo jazdy, nawigacja...
ODPOWIEDZ
niematakiegonicku
Quad:: KAWASAKI KLF 300 4x4 BAYOU
Imię: Konder

POMOCYYY !! I CO Z TYM QUADEM ZROBIĆ?????

Post autor: niematakiegonicku » pn 10 maja, 2010

Witam . Mam problem bo nie wiem czy dam rade zarejestrować quada

, kupiłem Kawasaki KLF 300 4x4 sporwadzony z zaagranicy i

przy kupnie dostalem tylko umowe sporzadzoną dla obu stron. Kupilem bo tanio

mnie wyszlo jak za ta maszyne do orania ziemi:) Czy ktoś zna jakieś "wtyki"

sposoby na to by moc zarejestrowac bez jakichkolwiek papierów procz umowy

kupna sprzedazy????? Proszę o pomoc i konkretne odpowiedzi

dzidzius35

Re: POMOCYYY !! I CO Z TYM QUADEM ZROBIĆ?????

Post autor: dzidzius35 » pn 10 maja, 2010

Brak szans,niestety,nie ma papierów nie ma rejestracji,dobrze ci radze przestań się tym zamartwiać i na siłe nastawiać na rejestracje bo tylko głowa cie rozboli a sytuacja sie nie polepszy i tak.Radze unikac asfaltów,a jak juz bedziesz na nim to proponuje tak
:arrow: http://www.atvpolska.pl/forum/viewtopic ... 44#p359444
nie jest to do końca pewne ale to jedyny sposób,no i oczywiście w tym przypadku nie szalej z bronami po asfalcie.Narka.

niematakiegonicku

Post autor: niematakiegonicku » wt 11 maja, 2010

Dzieki , mam jeszcze pytanie odnoście pojazdów wolnobieznych, ograniczeniu

tego silnika do predkosci 25km/h moge wykupic oc na pojazd wolnobiezny

trojkat na tył tabliczke wyrozniajaca z nazwiskiem itp. i czy moge sie tym

quadem poruszac po drodze w razie kontrolli czy moga sie do czegos doczepić?

odebrac mi wlasnośc ?

dzidzius35

Post autor: dzidzius35 » wt 11 maja, 2010

Nie ma takiego prawa mówiącym o odbieraniu własności,silnik nie rozpedza sie do 25km/h tylko quad.Według mnie użytkowanie quada wyposażonego jak pojazd wolnobieżny daje pewną szanse a nie pewność przejscia kontroli drogowej pozytywnie.Policja która teztak naprawde nie ma jeszcze wypracowanych standardów co do kontroli quadów,w takim przypadku mają podany sposób na quada-aha pojazd wolnobiezny? panie przecież to quad-tak,ale widzi pan ja nim w pole jade czy tam drzewo sciągać i może odpuści,chyba że będzie wyjątkowo uparty albo złośliwy.Jest prawdą,iż samo moje czy twoje stwierdzenie że jest to pojazd wolnobieżny w ten sposób z niego pojazdu takiego nie czyni.Podstawowa sprawa to -konstrukcyjne ograniczenie prędkości do 25km,z drugiej strony niejedna koparka zasuwa ze 40km/h i jest ok,ale tak nie można.Nie wiem jak ty ale ja faktycznie używam quada jako wół pociągowy a i z gęby jestem yeti tak że powinno mi być teoretycznie łatwiej niż 16sto latkowi w sportowym kasku jadącemu 60km/h.Podobno powinien być certyfikat od uprawnionego rzeczoznawcy ze pojazd taki a taki spełnia wymogi pojazdu wolnobieżnego,ale nawet się za to nie biore,bo i tak potem moge sie dowiedziec ze to nic nie warte,że musi być od producenta itp bzdury.Tylko rozsądek może nam pomóc,Narka.

niematakiegonicku

Przedstawiłeś trafnie i jasno :) Przekonałeś mnie że nie ma sensu kombinować

na asfalcie i pozostało by mi tylko i wyłącznie sprzedać maszyne ale pytanie , czy

jeśli bede jechal "wzdłuż" obok kilka metrów od drogi po drodze gruntowej,

ziemi , drodze nie mozliwej do przejazdu innych pojazdów niż quad , to czy

takowa Policja ma prawo mnie sciagnac przzeprowadzić kontrole? wydaje mi sie

ze chyba tylko czy nie jest kradziony hmm??

niematakiegonicku

i czy na podstawie umowy kupna-sprzedaży jestem w stanie im udowodnić że

quad nie jest kradziony ? Oczywiście ja tez nie mam pewności że quadzik

sprowdzony został bo gdzies na uboczu jechała pusta laweta, "Polak potrafi" to

po co ma na pusto wracac do Polski ?:) ale raczej przy kontroli kiedy spisza

numery sprawdzajac i jesli nie bedzie w ich notatkach systemowych ze owe

numery nie zostaly zgoszone w ewidencji kradziezy to czy z ta umową mnie

puszcza czy beda rządac inny dokument potwierdzajacy legalna własnośc?

dzidzius35

Post autor: dzidzius35 » wt 11 maja, 2010

Policja zatrzymać może wszędzie,jednak gdyby to zrobili na drodze gruntowej to byłby to chyba pierwszy przypadek (pomijam przypadki zatrzymań na terenie parków).Umowa kupna wydaje się być jedynym i zupełnie wystarczającym dowodem własności.OC na pojazd wolnobieżny-ważne.Policja może zatrzymywać wszędzie -czy jedziesz quadem,maybachem,czy na krowie,po asfalcie,wodzie czy po gruncie,jeżeli ma tylko jakieś podejrzenia,z czego się wcale nie musi tłumaczyć.Policja może ci wejść w nocy do domu i ściągnąć cię ze starej jesli jesteś o coś podejrzany,nie winny a podejrzany.Ładnie byśmy wyglądali gdyby się policjant musiał pytac o zgode albo zastanawiać czyje to,co to za droga i czy może. :bezradny: Coś dużo stresu cię to wszystko kosztuje.nara.

roszej
Quad:: Polaris PHOENIX 200E

Post autor: roszej » śr 09 cze, 2010

Można wynająć rzeczoznawce (koszt ok 500zł) i on sporządzi dokument który stwierdzi że pojazd złożyłeś sam z części i zarejestrujesz go jako SAM tak jak przyczepy sie rejestruje że składak taki.

dzidzius35

Post autor: dzidzius35 » śr 09 cze, 2010

Słyszałem o takiej opcji,jednak to już chyba tylko teoria,rzeczoznawc faktycznie musiałby być "wynajęty" a potem diagnosta też troche ślepawy.Jednak gdyby tacy akurat się trafili tooo jest szansa,i tylko wyjątkowo upierdliwy policjant mógłby zabrać dowód z powodu podejrzenia popełnienia wykroczenia.Można by wymyślec jeszcze ciekawszą opcje-że jest to REPLIKA np suzuki vinsona albo inne,a sam sobie kupiłem to w częściach część dorobiłem i mam taki prawie orginał,są np repliki lamborgini czy ferrari.Ale to już jest takie przegięcie pały,chociaż niby zgodne z prawem.Niebawem rząd nas uraczy nową ustawą,która mam nadzieje da szanse rejestrować wszelkie gady,jednak po wcześniejszym indywidualnym homologowaniu,podobno nie więcej niż 1 tysiąc.Zobaczymy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niezbędnik quadowca”