Problem z ładowaniem

Wszelkie sprawy związane z eksploatacją, serwisowaniem, silnikiem, elektryką, skrzyniami biegów, przeniesieniem napędu, zawieszeniem, oponami, tuningiem oraz wszelkimi poradami technicznymi...
Furiox
Kontakt:

Problem z ładowaniem

Post autor: Furiox » wt 23 lut, 2010

Witam Panowie..

Potrzebuję waszej pomocy.. w czym problem: Kilka dni temu zakupiłem używanego Quada Beyond (Linhai) o pojemności 260 rocznik 2005. Po pierwszych jazdach zaczęły się problemy.. Po pierwszych 20 minutach jazdy zalało mi silnik (gaźnik coś szwankował) ale z tym się uporałem.. Żeby nie było łatwo coś jest nie tak z ładowaniem chodzi o to że bardzo słabo ładuje mi akumulator i po kilku minutach jazdy trzeba ładować akumulator bo jest rozładowany.. Mechanik powiedział mi że wina może leżeć po stronie akumulatora więc kupiłem nowy ale niestety nic nie pomogło. :( Proszę o pomoc.. Będę wdzięczny.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

mariotorpedo
Kontakt:

Post autor: mariotorpedo » wt 23 lut, 2010

musisz posprawdzać wszystkie kostki...to po pierwsze ,po drugie musisz zmierzyć ładowanie i zobaczyć jak się zachowuje prąd na wolnych a jak na wysokich obrotach...
ja obstawiam regulator napięcia

Furiox
Kontakt:

Post autor: Furiox » wt 23 lut, 2010

Kostki posprawdzałem razem z elektrykiem który mierzył napięcie i są dobrze dociśnięte..
Prąd wyjściowy z prądnicy jest z byt mały który idzie na regulator napięcia (mniej niż 10V przy maksymanlych obrotach). Czytałem że powinno być od 20 do 60V. :( jakieś propozycje?

Dzięki za zainteresowanie mariotorpedo

Awatar użytkownika
Ruszko
Moderator
Quad:: Suzuki LTR 450 sprzedam
Imię: Bartosz
Kontakt:

Post autor: Ruszko » wt 23 lut, 2010

14V jest ok.
Udało mi się dojść z niczego do czegoś, wystarczy silna wola, pasja i marzenia, to one motywują mnie do działań.
W życiu nie ma rzeczy niemożliwych, pieniądze są nieważne, liczysz się Ty - sam!
110ccm->SMC 250->LTZ 400->LTR 450->...?...DAKAR!

Furiox
Kontakt:

Post autor: Furiox » śr 24 lut, 2010

Ruszko ale ja mam ładowanie MNIEJ niż 10V około 7V przy MAKSYMANLYCH obrotach... czyli coś jednak jest nie tak..

Awatar użytkownika
Ruszko
Moderator
Quad:: Suzuki LTR 450 sprzedam
Imię: Bartosz
Kontakt:

Post autor: Ruszko » śr 24 lut, 2010

Najwidoczniej:)
Musisz mieć ~14V.
Udało mi się dojść z niczego do czegoś, wystarczy silna wola, pasja i marzenia, to one motywują mnie do działań.
W życiu nie ma rzeczy niemożliwych, pieniądze są nieważne, liczysz się Ty - sam!
110ccm->SMC 250->LTZ 400->LTR 450->...?...DAKAR!

Furiox
Kontakt:

Post autor: Furiox » śr 24 lut, 2010

Ale w czym może być problem? Co należy w nim sprawdzić lub wymienić? Chciałem sobie troche po śniegu jeszcze pojeździć :( :bezradny:

mariotorpedo
Kontakt:

Post autor: mariotorpedo » śr 24 lut, 2010

musisz wyjąć z silnika ze środka te cewki prądowe i elektryk niech je pomierzy bo pewnie któraś ma zwarcie....dla elektryka to pryszcz
Ty zdemontuj to ..spuść oliwe ...odkręć dekiel silnika i na deklu od środka będą takie cewki ,kilka prądowych i chyba dwie zapłonowe ...ale i tak całość odkręć i zanieś do elektryka , i jak się okaże że któraś zwarta a elektryk nie będzie miał żadnego pomysłu to dobierzesz sobie taką część na allegro od jakiegoś chinola 250

mariotorpedo
Kontakt:

Post autor: mariotorpedo » śr 24 lut, 2010

http://moto.allegro.pl/item925935874_is ... _nowy.html
to jest to z czym pewnie masz problem

Furiox
Kontakt:

Post autor: Furiox » czw 25 lut, 2010

mariotorpedo zrobiłem tak jak mi kazałeś i jest tak jak pisałeś - mechanik sprawdził te cewki ale nie znalazł która jest spalona. Zamówiłem już nowe cewki za 550 zł używane bo Cewka którą mi pokazałeś będzie nie dobra.. Mój beyond ma 15 cewek i dwie cewki są jakieś inne.. (nie znam się na tym).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż quadowy”