Przeprawowy 4x4 homologacja min 400cm za ok 12 tyś - JAKI ?

Co kupić, na co wymienić, jaki najlepszy na początek...
ODPOWIEDZ
JAROS

Przeprawowy 4x4 homologacja min 400cm za ok 12 tyś - JAKI ?

Post autor: JAROS » wt 01 gru, 2009

Witam, mam zamiar nabyć używanego quada przeprawowego 4x4, z homologacją na 2 osoby, na kat- B, min 400cm za ok. 12 tyś ? Dodam też że nie szukam chińczyka, może ktoś będzie wstanie mi coś doradzić jaki model wybrać ? a może musze więcej mieć kasy ?
Z góry dziękuję za okazaną pomoc w podjęciu decyzji .
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Rożny00
Quad:: Suzuki KingQuad 750AXi

Post autor: Rożny00 » czw 03 gru, 2009

A jakie modele sobie upatrzyłeś? (mam na myśli taki ogólny punkt wzrokowy np. z allegro)
Pokochaj przyrodę tak i ona pokocha Ciebie.
Pokochaj rozwagę tak i ona uchroni Cię od złego.
Pokochaj radość tak i ona Cię nią obdarzy.
Pokochaj wszystko co godne kochania.

Suzuki KingQuad750AXi

ogar KingQuada = 89% :P

JAROS

Post autor: JAROS » pt 04 gru, 2009

Jeszcze nie mam upatrzonej marki ani modelu, ale chciałbym jakiegoś dużego quada, np. KYMCO MXU 500 wydaje mi się jakiś taki „mały” i wąski ale może sie mylę :)
Jeździłem Honda TRX350 pierwszy raz w życiu i było super ale do 30 min wiedziałem że jak będę coś miał kupić to sporo większego. Wcześniej myślałem o jakimś tanim chińczyku za ok. 7 tyś ale troszkę poczytałem i mi przeszło, postanowiłem ze lepiej będzie do zbierać więcej kasy i kupić coś co będzie mniej awaryjne, tylko jaką optymalnie wyznaczyć kwotę , bo to ona głównie zdecyduje co kupie, żeby nie przepłacić a jednocześnie kupić dobrą maszynkę która będzie mało awaryjna no i nie oszczędzać na quadzika w nieskończoność. Chciałbym też wybrać taki model który wystarczy mi na dłużej i nie będę myślał za jakiś czas że przydało by się coś „ większego i silniejszego”

Awatar użytkownika
Rożny00
Quad:: Suzuki KingQuad 750AXi

Post autor: Rożny00 » pt 04 gru, 2009

Czy wąskie? Na ogół quady przeprawowe są wąskie ale wcale nie ma się czym w tej dziedzinie przejmować. :)
Co do wymagań to powiem Ci że pojazdy które Cię w ZUPEŁNOŚCI zaspokoją to z pewnością będą to quady o pojemności od 650cc. Ale co do ceny również jest inna sprawa a mianowicie jeśli chciałbyś kupić za załóżmy te 12 tys suzuki kingquada 700/750,yamahe grizzly660/700, lub Hondę TRX680 (a o polarisie i can am to już nawet nie ma co marzyć.. są zbyt drogie) to możesz naciąć się na trefne towary ponieważ są zbyt tanie, bo przeciętny kingquad albo grizzly czy honda oscylują w granicach 20-30tys. w stanie bdb itd. itd.
A taki quad w zupełności wystarczyłby Ci na dłuugie lata (no chyba że go zajeździsz :P)
Myślę że 500cc byłoby również mocne ale po pewnym czasie (a w tym wchodziłoby: wyjazdy w ciężki teren, poprawa techniki szybkiej jazdy, większa odwaga do przeszkód itd itd.) odniesiesz wrażenie że podjeżdżając pod górkę praktycznie nie do podjechania czy pokonanie jakiejś innego bardzo trudnej przeszkody odczujesz ten BRAK mocy w quadzie, uwierz mi że w KQ, Grizzly 700/660,czy Hondzie 680 tego odczucia dłuugo nie osiągniesz.. Ten segment quadów jest poprostu jednym z najwyższych w swojej klasie. Ja jeżdżę KQ 750 i jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się abym odczuł że w tym quadzie nie ma mocy ;) Fakt faktem był nowy itd itd ale do czego zmierzam..
Podczas rozglądania gdy przyuważysz takiego quada jak wyżej wymienione za kwotę tych 13 tys. czy 12 to warto abyś go dokładnie skontrolował, najlepiej przy oku specjalisty bo takie pojemności mają naprawdę wielką frajdę z jazdy, chociaż każdy quad ma swoje wady ale to już jest sprawa nie od nas zależąca. A jeśli quad taki będzie w dobrym stanie to poprostu będziesz miał potężne szczęście. ;)

Ja osobiście nie jeździłem mniejszymi pojemnościami a pierwszą w moim życiu przejażdżką był KQ 700 kuzyna i tak zachorowałem na KQ i zakupiłem 750 ;)
Pokochaj przyrodę tak i ona pokocha Ciebie.
Pokochaj rozwagę tak i ona uchroni Cię od złego.
Pokochaj radość tak i ona Cię nią obdarzy.
Pokochaj wszystko co godne kochania.

Suzuki KingQuad750AXi

ogar KingQuada = 89% :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jakiego quada wybrać...”