seria pytań :)

Co kupić, na co wymienić, jaki najlepszy na początek...
ODPOWIEDZ
Ralf067

seria pytań :)

Post autor: Ralf067 » ndz 23 sie, 2009

Witam! Na początek chciałbym się przywitać z maniakami tych szaleńczych czterokołowych bestii :)
btw. jeśli piszę w złym dziale to proszę o przeniesienie.

Oto moje pytania:

1.Czy muszę posiadać prawo jazny na quada? i czy to jest kategoria b1? jeśli tak to do jakiej mocy i pojemności quada mogę na niej jeździć?

2. Czy jest ona nadal od lat 16 za zgodą rodziców, czy coś się zmieniło w tej kwestii?

3. Kumpel mi wmawia, że jak będę miał tego quada i kategorie b1 od lat 16 to zanim będę miał 18 lat to będę musiał jeździć na tym quadzie z osobą pełnoletnią (opiekunem) mającą prawo jazdy. Czy to prawda czy mogę jeździć samemu?

4. Jakiego quadzika byście mi polecili, a jakiego odradzili w granicach cenowych 0-4500 zł

5. Czy w cenie podanej w pkt'cie 4. kupi się quada 200, 250, albo 300 cm3 ?

6. Ile kosztuje serwisowanie tej maszynki?

7. Ile kosztują dodatkowe akcesoria do quada i co oprócz quada, dokumentów, kasku, stroju muszę mieć?

8. Ile kosztuje zarejestrowanie takiego quada w tych pojemnościach podanych w pkt5.

9. Jak mi się coś jeszcze przypomni to dopiszę :) z góry dziękuję za odpowiedzi:)

Awatar użytkownika
Ruszko
Moderator
Quad:: Suzuki LTR 450 sprzedam
Imię: Bartosz
Kontakt:

Post autor: Ruszko » ndz 23 sie, 2009

1. Kategoria "B1" jest z tym, że w Polsce jest to mało popularna kategoria i ciężko jest znaleźć miejsce na jej zrobienie. Quadem trzeba się poruszać z prawem jazdy "B"
2. Od 16 lat.
3. Samemu
4. Do 4,5 tyś najlepiej Aeon Cobra 180 RSII albo Aeon Overland, bądź też coś ze stajni Kymco czyli Maxxer 150
5. Kupi się ale jest to wyrób quado-podobny, czyli MADE IN CHINA. Nie polecam.
6. Jak dbasz tak masz. Smarujesz wszystko na bieżąco, wymieniasz jak najczęściej olej, filtr powietrza myjesz i smarujesz Valvoline(preparat do filtrów) i sprzęt jest dosyć tanii w utrzymaniu. Piszę tu oczywiście o Aeon'ie czy Kymco, bo w chińskich sprzętach awarie możesz mieć takie, których się nawet nie spodziewasz.
7. Zależy jakie akcesoria... Podstawą jest jednak dobrej marki kask, buty i buzer.
8. Około 1000zł - WARTO!
9. Ok ...

A teraz udaj się do działu "przywitaj się z nami" i powiedz co nieco o sobie ;)
Udało mi się dojść z niczego do czegoś, wystarczy silna wola, pasja i marzenia, to one motywują mnie do działań.
W życiu nie ma rzeczy niemożliwych, pieniądze są nieważne, liczysz się Ty - sam!
110ccm->SMC 250->LTZ 400->LTR 450->...?...DAKAR!

Ralf067

Post autor: Ralf067 » pn 24 sie, 2009

czyli na powiedzmy takim Aeon Cobra 180 RSII mogę jeździć od lat 18 i tylko na kategorii B a nie B1?
Na wiki pisze

"kategoria B1 - trójkołowym lub czterokołowym pojazdem samochodowym o masie własnej nie przekraczającej 550 kg, z wyjątkiem motocykla."

to ja już nic nie rozumiem ;] kto tu ma racje :)

edit// a i właśnie też czytałem, że można quada tak zarejestrować jak traktor i zrobić na niego prawo jazdy na traktor czyli kategorię T od lat 16. Czy to prawda?

Awatar użytkownika
Ruszko
Moderator
Kontakt:

Post autor: Ruszko » pn 24 sie, 2009

Możesz jeździć na B1 i na B !
Z tym, że w Polsce ciężko jest dostać B1 i ludzie tak czy siak wolą poczekać do 18'ki i zrobić B.

Można było zarejestrować quada jako traktor, teraz quady są wszystkie rejestrowane jako pojazd samochodowy inny.
Udało mi się dojść z niczego do czegoś, wystarczy silna wola, pasja i marzenia, to one motywują mnie do działań.
W życiu nie ma rzeczy niemożliwych, pieniądze są nieważne, liczysz się Ty - sam!

Ralf067

ok, rozumiem, a czy oprócz wagi, są również ograniczenia co do pojemności skokowej tego quada na kategorie b1?

Awatar użytkownika
Ruszko
Moderator
Kontakt:

W prawie Polskim quad nie powinien przekraczać 15,4kW. Oczywiście jeżeli jest zarejestrowany jako pojazd samochodowy inny, podrodzaj: L7e.

A na kategorie B1, nie ma ograniczeń co do mocy.

Pozdrawiam.

Ralf067

oki, a jeszcze powiedz mi drogi Ruszko, czy co do quada bez homologacji są jakieś opłaty?
jakiego quada do 4000, 4500 zł byś mi polecił BEZ HOMOLOGACJI?

Awatar użytkownika
Ruszko
Moderator
Kontakt:

Quada bez homologacji nie zarejestrujesz więc o jakie opłaty chodzi?
Te quady co ja Ci poleciłem, są już zarejestrowane albo mają możliwośc rejestracji czyli homologacje.

Ralf067

a czy quad z homologacją a bez homologacji różni się tylko papierkiem i tym, że z homo można quadka zarejestrowac i jezdzic po drodze? O ile quady bez homologacji są tansze np na allegro?

Awatar użytkownika
Ruszko
Moderator
Kontakt:

1. Tak
2. O ile nie da się powiedzieć, teraz już ludzie szukają quadów zarejestrowanych, nie zarejestrowany to tylko problem jak nie masz przyczepki czy busa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jakiego quada wybrać...”