YAMAHA KODIAK 400 ULTRAMATIC 2003r PARE PYTAŃ PO KUPNIE

Wasze doświadczenia i problemy z quadami Yamaha Kodiak/Big Bear 400, Kodiak/Grizzly 450...
ODPOWIEDZ
chmurapawel

YAMAHA KODIAK 400 ULTRAMATIC 2003r PARE PYTAŃ PO KUPNIE

Post autor: chmurapawel » pn 13 lip, 2009

Witam! Kupiłem Yamahe i teraz tak, jest tam skrzynia ULTRAMATIC.

-Po włożeniu biegu, i dodaniu letko gazu, czuć jakby bieg wskoczył i jest letkie szarpnięcie, dzieje sie tak zawsze przy włożeniu biegu czy to do przodu czy do tyłu, czy to normalne?
-Wdaje mi sie że czym szybciej jade słychać coś w okolicy dekla z lewej strony, przy lince do zapalania silnika, nie wiem co tam jest i czy tak powinno być.
-Jaki idzie olej do silnika, i czy olej z silnika idzie też do skrzyni?

Prosze o odpowiedz bo nie bardzo sie znam na tych pojazdach

cichy
Kontakt:

Post autor: cichy » pn 13 lip, 2009

ad1. normalne...
ad2. nie wiem dokładnie jak to jest w kodiaku ale prawdopodobnie znajduje się tam przekładnia pasowa...
ad3. jaki miałeś wcześniej olej w silniku?! inny olej w skrzyni inny w silniku...
.:GALEON:.

chmurapawel

Nie wiem jaki olej bo quad dopiero zakupiony.

Co do tego pasa to chyba znajduje się z prawej strony, z lewej jest linka i tam słychać jak by chrobotanie przy dodawaniu gazu tak jak juz sie jedzie ponad 40km/h

cichy
Kontakt:

Wydaje mi się, że szarpaczka jest właśnie tam gdzie pasek ale głowy nie dam sobie uciąć...

co do oleju to poszukaj na forum tematu o olej do g350

chmurapawel

Ta plakietce od quada jest napisane OIL ENGINE SE 10W30, 20W30.

To chyba moge zalać MOTUL 10W30? czy leprzy bedzie np. CASTROL

Nie orientujesz sie czy skrzynia ma olej czy jest sucha?. W moście podobno wymieniony świerzo.

cichy
Kontakt:

nie wiem czy lanie półsyntetycznego oleju ma sens ale jeżeli silnik jest w b. dobrej kondycji, nie poci się, nie ma wycieków, i przebieg nie jest jakis straszny to nie powinno mu nic być. nie ma różnicy czy wlejesz motul czy castrol, ja raczej patrzyłbym jak to wychodzi ekonomicnie. skrzynia na pewno jest mokra. wszystko masz napisane w manualu, czytałem, że masz. zobacz co producent tam napisał. jeżeli nie znasz dobrze angielskiego to poszukaj chociaż samych właściwości oleju. Co do mostu to odkręć korek wlewowy i bedziesz wszysto wiedział, zajmie Ci to góra 2 minuty. jak olej jest czysty to zostaw jak jest jakis dziwny kolor to wymień...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Yamaha Kodiak/Big Bear 400, Kodiak/Grizzly 450”