Pojazd wolnobieżny + Prawo Jazdy T

Gdzie jeździć, wyposażenie ridera, wyposażenie atv-ki, rejestracja, import quadów, przepisy prawne, prawo jazdy, nawigacja...
Awatar użytkownika
Maxikaz
Kontakt:

Pojazd wolnobieżny + Prawo Jazdy T

Post autor: Maxikaz » śr 10 cze, 2009

Witam ponownie !
Wczorajszego wieczoru przeczytałem kilka ciekawych informacji:
1. Posiadając prawo jazdy T (traktor) można kierować pojazdem wolnobieżnym od 16 lat.
2. Pojazdu wolnobieżnego nie trzeba rejestrować.
3. W mojej miejscowości ( totalne zad**ie ) mogę zdobyć takowe prawko 8)

Tu kilka moich pytać, ponieważ z innych postow jasno nie wynika, jakie warunki należy spełnić, aby quad stał się pojazdem wolnobieżnym ?

Z tego co wyczytałem, wystarczy kupić trójkąt, gaśnicę, plakietkę z ograniczeniem prędkości do 25 km/h, ubezpieczenie OC i mogę smiało śmigać po drogach już w wieku 16 lat.

Czy są tu jakieś haczyki ? Proszę o pomoc osoby, które już to przechodziły, albo znają się na tym temacie :D
[color=red]Piszę poprawnie po polsku[/color]

Awatar użytkownika
Arecki
Moderator
Kontakt:

Post autor: Arecki » pt 12 cze, 2009

Ograniczyć prędkość quada do 25 km/h łącznie z badaniami na OSBP - a nie tylko zakupić plakietkę... wystarczy aby ten pomysł sam wyszedł Ci z głowy?
.:GALEON:.

Awatar użytkownika
Maxikaz
Kontakt:

Post autor: Maxikaz » pt 12 cze, 2009

A jak niby policja mi sprawdzi (jak mnie już złapią ;]), że mój quad jedzie ponad 25 km/h ?
Skręce przy manetce i mam problem z głowy :ok:

Awatar użytkownika
stahoo

Post autor: stahoo » pt 12 cze, 2009

pojazd wolnobieżny to nie okreslenie wlasciciela, tylko nazewnictwo wynikajace z pewnych uwarunkowan prawnych odnoszacych sie do konstrukcji pojazdu, a ta musi byc potwierdzona przez wskazana Okregowa Stacje... lub ITS

Przyklad:

powyzej 9 osob z kierowca masz autobus. Jezeli prowadzisz sprintera z 20 miejscami siedzacymi w dowodzie i wyjmiesz siedzenia pozostawiajac ich 9 (z tym dla kierowcy) to nie zmieniasz kategorii pojazdu i nie mozesz nim jezdzic na zwykle B, dalej obowiazuje Cie na Autobus, chyba, ze pojedziesz na OSBP i tam zmienia Ci kategorie na Osobowy, 9 miejscowy...
.:GALEON:.

Awatar użytkownika
Maxikaz
Kontakt:

Post autor: Maxikaz » sob 03 paź, 2009

Zeby nie robic nowego tematu, to zadam tu kolejne pytanie zwiazane z tym tematem. Czy po wejsciu nowej ustawy o rejestracji quadow, gdzies przed zimą (chyba), bedzie mozna dalej poruszac sie quadem na zasadzie pojazdu wolnobieznego ?
Bo chcialem zaczac robic prawko T, ale nie wiem czy jest sens :?

Awatar użytkownika
Ruszko
Moderator
Quad:: Suzuki LTR 450 sprzedam
Imię: Bartosz
Kontakt:

Post autor: Ruszko » sob 03 paź, 2009

Nie.
Udało mi się dojść z niczego do czegoś, wystarczy silna wola, pasja i marzenia, to one motywują mnie do działań.
W życiu nie ma rzeczy niemożliwych, pieniądze są nieważne, liczysz się Ty - sam!
110ccm->SMC 250->LTZ 400->LTR 450->...?...DAKAR!

Awatar użytkownika
Maxikaz
Kontakt:

Post autor: Maxikaz » pt 16 paź, 2009

Ruszko, a skad ty tyle wiesz ? I co teraz zrobia biedni kupujacy uzywane Arctic-Cat'y bez wlasciwych dokumentow ? W mojej 500 jest okolo 55 KM. Co ja zrobie ?
Nie mam title, ani informacji o imporcie jednostkowym.
Ostatnio zmieniony ndz 18 paź, 2009 przez Maxikaz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
tede74
Administrator
Quad:: Scrambler XP 1000 S
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: tede74 » pt 16 paź, 2009

No to mi żeś przyfantazjował z tymi 55KM. Te max 35KM trzeba zmniejszyć do 20KM (czyli 15KW) i zarejestrować jako pojazd samochodowy inny. Inaczej w pełni legalnie poruszać się po drodze publicznej quadem się nie da.
:I love POLARIS:

Awatar użytkownika
Piroman
Lucky ATV Team
Kontakt:

Post autor: Piroman » sob 17 paź, 2009

A konkretnie masz 25kW :)

Awatar użytkownika
Maxikaz
Kontakt:

Post autor: Maxikaz » ndz 18 paź, 2009

Jest 50 KM na 100 %, ale mniejsza z tym. Nie zmniejsze do 15 kW, bo u mnie się nie da. Stacje diagnostyczne wiedza o co chodzi i nie nadstawią karku. Dlatego chyba najlepiej jezdzic na wolnobieznym :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niezbędnik quadowca”