Europejska homologacja - czy jest honorowana?

Gdzie jeździć, wyposażenie ridera, wyposażenie atv-ki, rejestracja, import quadów, przepisy prawne, prawo jazdy, nawigacja...
ODPOWIEDZ
Q65

Europejska homologacja - czy jest honorowana?

Post autor: Q65 » sob 29 lis, 2008

Witam!

Chce kupic pojazd określony na FV jako "pojazd samochodowy inny":
Człowiek co mi go sprzedaje daje mi:

- FV na sprzedaż pomiędzy nim a mną pojazdu; na FV jest napisane pojazd sam. inny
- karte pojazdu
- EUROPEJSKĄ KARTE HOMOLOGACJI
- tłumaczenie przysięgłe tego co wyżej

No i teraz pytanie. Czy da radę zarejestrować taki pojazd? Oczywiście zadzwonie po weekendzie do urzędu komunikacji, ale ponoć rzucają się, że europejska karta homologacji to nie jest polska homologacja... nie honorują tego.

Czy ktoś ma doświadczenia w tej kwestii?
Czy faktycznie moga być problemy z zarejestrowaniem takiego pojazdu?

lukaszek

Post autor: lukaszek » czw 29 sty, 2009

Tylko że prawo europejskie jest ważniejsze niż polskie więc homologacja europejska jest wystarczająca. Zawsze możesz postraszyc urzędasa sądem a pozatym w polskim prawie jest zapis o homologacji europejskiej która dopuszcza quada do rejestracji tylko będziesz musiał przegląd zrobic który nie jest za drogi

scooter1979

Post autor: scooter1979 » pn 09 lut, 2009

Witajcie

Mam spore doświadczenie w rejestracji chińskich pojazdów, m.in quadów. Postaram się wymienić najważniejsze rzeczy, abyście mogli uniknąć trudności, a że żyjemy w Polsce, takowe na pewno będą. Bardzo ważna rzecz, to aby dany model, dokładnie numer homologacji był zgłoszony do Ministerstwa, więc przed zakupem warto zerknąć w wyciąg z homologacji, pierwsza strona EC type approval number: ............................. Wystarczy zadzwonić do Wydziału Komunikacji i zapytać, jeśli jeden Urząd potwierdzi o istniejącym zgłoszeniu, to jeszcze wcale nie znaczy, że WK w innym mieście, będzie go posiadał. Jeśli usłyszymy, że takie zgłoszenie nie istnieje, to albo dostaniemy dowód czasowy i w tym czasie musimy donieść wypis z homologacji (od importera) lub w gorszym wypadku nie załatwimy nic. Jest jedno wyjście z tej sytuacji, ale musimy mieć dokument od importera, że sprowadził tylko jeden taki pojazd i wtedy z takim dokumentem i tłumaczonym wyciągiem z homologacji, odwiedzamy stację kontroli technicznej w celu zrobienia przeglądu zerowego. Przegląd zerowy umożliwi nam rejestrację quada, który nie widnieje w systemie WK. Druga ważna rzecz - karta pojazdu, musimy ją dostać od importera, a często takowej nie dają. W 2008 r niektóre WK mogły jeszcze ją same zamawiać i nie było problemu, ale podobno od 01.01.2009, kartę pojazdu może dostarczyć jedynie rejestrujący. Opisuję przypadek rejestracji nowego quada z homologacją europejską, jeśli quad był już wcześniej rejestrowany lub ma polską homologację, nie będzie problemów. Niektóre WK wymagają jeszcze oświadczenia od importera, że jest importerem i kopii dokumentów firmy, przeważnie ewidencja. Zdarza się czasami, że chcą oryginalnej faktury zakupu importera (totalna bzdura), kopii SAD-u, a nawet umowy dealerskiej, a nawet dokumentów o których nikt nigdy nie słyszał, ponieważ nie istnieją. Więc do rejestracji zabieramy fakturę zakupu quada, na której musi być nazwa, model (zgodne z homologacją), numer VIN, rok produkcji, numer, data i miejsce odprawy celnej, homologacja i tłumaczenie homologacji, karta pojazdu. Często spotykałem się, że jednym mieście nie chcieli rejestrować, a w innym rejestrowali bez problemu.

Pozdro
scooter

trakerr

Post autor: trakerr » pt 17 kwie, 2009

A co w przypadku kiedy quada sprowadzila sobie osoba prywatna dla siebie? a ja chce teraz od tej osoby go kupic.
Wystarczy zaswiadczenie o imporcie jednostkowym od takiej osoby czy musi byc od firmy?

robert00662
Quad:: keeway 300 gtx
Imię: robert

Re: Europejska homologacja - czy jest honorowana?

Post autor: robert00662 » ndz 04 maja, 2014

witam , mam problemik kupiłem quada keeway 300 2011r od faceta ale on nie chciał rejestrowac , papiery sa wszystkie, homologacja karta pojazdu faktura vat, brak SAD i nie chca zarejestrowac, skad mozna wydostac SAD?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niezbędnik quadowca”