oslony aluminiowe Grizzly

Wszelkie sprawy związane z eksploatacją, serwisowaniem, silnikiem, elektryką, skrzyniami biegów, przeniesieniem napędu, zawieszeniem, oponami, tuningiem oraz wszelkimi poradami technicznymi...
Awatar użytkownika
Mik

oslony aluminiowe Grizzly

Post autor: Mik » ndz 14 sty, 2007

WItam,

Przymierzam się do zakupu osłon aluminiowych do Grizlaka 660 ale nie wiem które wybrać, oryginalne yamahy czy Ricochet'y. Jakie polecacie które sprawdzaja się lepiej.

Jeśli chodzi o yamahe to chyba nie można kupić kompletu pełnego na cały spód a na tym mi zależy.

Jeśli chodzi o Ricochet to mam pytanie bo one mają mało nienawierconych otworów w związku z tym jak wam idzie mycie błota które tam sie wcisnie czy łatwo jest wymyć ??
MUD MUD MUD

BIG błoto

Post autor: BIG błoto » ndz 14 sty, 2007

Osłony do Grizzly z firmy Ricochet składaja się z czterech zestawów. Wachacze przednie, tylne, osłona przedniego mostu i silnika, tylny most. Osłony są niezbędne do jeżdżenia w terenach kamienistych. W terenach zrębowych chronią gumowe osłony przegubów przed przebiciem ( nie dają jednak 100 % gwarancji i polecam osłony kewlarowe na manszety ). Dodatkowo osłona chroni wąż gumowy łączący chłodnicę z blokiem silnika ( dochodzi do silnika przy lewym podnóżku ). Nie ma różnicy w jakości pomiędzy osłoną yamahy i ricocheta. Przy jeździe po bagnach brak otworów jest faktycznie problemem bo na osłonach gromadzi się wiele błota. W osłonach wachaczy wywierciłem trzy otwory 25mm które ułatwiają wypłukiwanie zalegającego błota. Jedyną wadą osłon jest sposób montażu. Po zamontowaniu od uderzeń niszczone są otwory na klucz imbus co uniemożliwia demontaż bez użycia narzędzi do cięcia.
Blachy osłaniające spód quada wykonałem z blachy nierdzewnej gr. 4mm na wymiar i wzór osłon Ricochet. Nierdzewka znacznie twardsza doskonale chroni i pozwala na wywiercenie otworów ułatwiających samooczyszczanie.
Błota nigdy zbyt wiele.

Awatar użytkownika
Mik

Post autor: Mik » pn 15 sty, 2007

no wlasnie troszkę te wady osłon Ricochet przerażają bo najbardziej lubie błotko a pozniej wypłukać to jest bardzo ciężko. A znow zależy mi aby zdejmowanie ich było łatwo bo osłony plastikowe często zdejmuje aby wymyć dokładnie quada.

Co do osłon Yamahy to widziałem że śa tylko na wahacze + sam tył i przód czyli środek pozostaje plastikowy
MUD MUD MUD

BIG błoto

Post autor: BIG błoto » pn 15 sty, 2007

Osłony aluminiowe mimo utrudnienia w czyszczeniu z błota posiadają wiele niezaprzeczalnych zalet które są argumentem za montażem.
Co do sposobu mocowania osłon system jest dobry i pewny. A czyszczenie to tylko kilka minut dłuższej walki z błockiem
Błota nigdy zbyt wiele.

Awatar użytkownika
Mik

Post autor: Mik » pn 15 sty, 2007

To pozostaje nawiercić troche otworów aby błoto miało jak wylecieć :)
MUD MUD MUD

Awatar użytkownika
KOBI

Post autor: KOBI » czw 22 sty, 2009

To ja się podepnę do tematu,jestem nowy na forum ale tez przymierzam sie do montarzu osłon i tu prośba do szanownych kolegów :D
Czy osłony do jamahy grizzly będą pasowały do kodiaka 400?
I jakie bedą lepsze aluminiowe czy chromoniklowe?
Pracuje w zakładzie gdzie nie ma problemu z chromoniklem czy aluminium i szczerze mówiąc przymierzam sie do wykonania osłon samemu :D
Z góry dziękuje za porady :lol:

Awatar użytkownika
PIOTR_15
Lucky ATV Team

Post autor: PIOTR_15 » pt 23 sty, 2009

Są jeszcze inne osłony do G660, wieczorem wstawię fotkę.

iras61

Post autor: iras61 » pt 23 sty, 2009

wiercenie dodatkowych otworów jest pomyłką,otwory te będą powodowały zasysanie quada w błotku,co za tym idzie większe problemy z wyjazdem z ciężkiego terenu,doświadczyłem tego w rajdach.
[size=75]extrema jest dobra na wszystko[/size]

Awatar użytkownika
PIOTR_15
Lucky ATV Team

Post autor: PIOTR_15 » pt 23 sty, 2009

Ja mam takie i jestem bardzo zadowolony!!
Załączniki
IMG_1198 [800x600].JPG
IMG_1197 [800x600].JPG
IMG_1194 [800x600].JPG

Awatar użytkownika
KOBI

Post autor: KOBI » sob 24 sty, 2009

PIOTR_15

Są jeszcze inne osłony do G660, wieczorem wstawię fotkę.
Bardzo fajne te osłony,możesz napisać ile kosztowały?I czy będą pasowały do kodiaka 400
rocznik 2006.Muszę poścpieszyć sie z wykonaniem tych osłon bo niestety dziś w lesie załapałem konar między wachacz :( dobrze ze nic nie uszkodził :)
Wielkie dzieki za zainteresowanie tematem :D
Ostatnio zmieniony ndz 25 sty, 2009 przez KOBI, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż quadowy”