witaj,
mój 6letni syn śmiga na LTZ90 - i rzeczywiście są dwie blokady z którymi już się uporałem
Jedna bardzo prosta - zwężka w tłumiku - na samym wylocie - trzeba po prostu odkręcić jedną śrubkę wyciągnąć "osadnik" i już go nie zakładać - oczywiście nie ma to większego znaczenia dla osiągania większych prędkości i dla tego trzeba zdjąć drugą blokadę...
Druga blokada umieszczona jest na przeniesieniu napędu.
Aby ją zdjąć udałem się do serwisu, lecz wszystkie czynności wykonałem praktycznie sam - ...była sobota rano ... mechanicy byli zmęczeni ...
W LTZ 90 trzeba było zdjąć lewy boczek obudowy silnika - po jego zdjęciu po lewej będzie widać wałek i dwa talerze między którymi chodzi pasek klinowy - to tzw. "przekładnia automatyczna" w tego typu quadach.
Zasada działania jest prosta - ze wzrostem prędkości obrotowej (czyli również prędkości quada) talerze zaczynają przybliżać się do siebie i pasek klinowy przesuwa się od środka w kierunku zewnętrznej krawędzi talerzy.
Zastosowana blokada jest banalna - jest nią metalowy pierścień nasunięty na wałek pomiędzy talerzami - co uniemożliwia ich pełne zsunięcie - czyli uniemożliwia przesunięcie się paska klinowego ku zewnętrznej krawędzi talerzy (tak jak byśmy w rowerze mieli bardzo małą przednią zębatkę i brak możliwości jej zmiany).
Aby usunąć ten pierścień, trzeba wziąć klucz pneumatyczny odkręcić widoczną nakrętkę, zdjąć pierwszy talerz, zdjąć pierścień, - następnie nasunąć talerz na wałek - nie zapominając o pozostawieniu pomiędzy talerzami paska klinowego

- przykręcić tym samym kluczem nakrętkę, przykręcić boczek i resztę plastików i ŚMIGAĆ
Tak na oko, porównując jazdę po asfalcie przed i po "operacją" , prędkość wzrasta o jakieś 10 km/h - oczywiście trzeba go dłuuuuugo rozpędzać.
aleee się rozpisałem mam nadzieję, że wyjaśnienia będą pomocne ....POWODZENIA.
P.S. napisz czy udało Ci się uporać z zabiegiem - w serwisie za odkręcenie tej jednej nakrętki (jednej z którą mogą być problemy) skasują Cię na 200-250 zł.
Nie zapomnij o wymianie oleju w silniku i czyszczeniu filtra powietrza-co ma znaczący wpływ na osiągi quada.