szczecin
- homarek
- Lucky ATV Team
- Kontakt:
Większość quadów, które u nas jeżdżą pochodzi z USA, a tam paliwo ma najwiecej 93 oktany. Tankowanie paliwa o bardzo wysokiej liczbie oktanowej nie ma sensu. Inna sprawa, że jakość naszego paliwa pozostawia wiele do życzenia.
[img]http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF[/img] [url=http://tnij.org/pisownia_pcf][color=red]Piszę poprawnie po polsku[/url][/color]
kwestia paliwa do quadów była na forum wielokrotni poruszana, wystarczy poszukać
ja tylko przypomnę jedną zasadę - liczby oktanowej wodą się nie rozcieńcza, więc tankując 98 (zakładając że jest tam coś dolane np. woda) nie spodziewajmy się że będziemy mieli chociaż te 96 czy 95 oktan. Więc tankowanie vpower nie ma żadnego sensu (poza strefą psychiczną ) , ponieważ woda czy inne zabrudzenia nie mają wpływu "oktanowości" Pb.
Inna sprawa to to co HoMarek napisał - każdy silnik jest przewidziany do max liczby oktan i żeby był jakikolwiek sens tankowania 98m, to silnik musi być do tego przystosowany - widziałem że niektóre Mercedesy mają na klapce od paliwa napis "przystosowane do paliw 98" - wtedy to ma sens. Mnie strasznie bawi jak ktoś powie że wlał 98 do skody i "poczuł niezłego kopa"
ja tylko przypomnę jedną zasadę - liczby oktanowej wodą się nie rozcieńcza, więc tankując 98 (zakładając że jest tam coś dolane np. woda) nie spodziewajmy się że będziemy mieli chociaż te 96 czy 95 oktan. Więc tankowanie vpower nie ma żadnego sensu (poza strefą psychiczną ) , ponieważ woda czy inne zabrudzenia nie mają wpływu "oktanowości" Pb.
Inna sprawa to to co HoMarek napisał - każdy silnik jest przewidziany do max liczby oktan i żeby był jakikolwiek sens tankowania 98m, to silnik musi być do tego przystosowany - widziałem że niektóre Mercedesy mają na klapce od paliwa napis "przystosowane do paliw 98" - wtedy to ma sens. Mnie strasznie bawi jak ktoś powie że wlał 98 do skody i "poczuł niezłego kopa"
Prawdziwi mistrzowie nie jedzą miodu, prawdziwi mistrzowie żują pszczoły
I tu się mylisz. Silnik 1.4 101 km (pakowany do Fabii) jest przystosowany do benzynki 98. Pamiętam jak parę lat do tyłu w jakimś magazynie moto pisali nawet że jak ktoś zamierza jeździc na 95 w przypadku tego silnika to jest to duży błąd. Silnik jest wtedy dużo słabszy i pracuje prawie jak ten z 75 km. Więc jak ktoś ma Skodę z takim silnikiem to rzeczywiście może czuc róznice.Mr Ronin napisał:
Mnie strasznie bawi jak ktoś powie że wlał 98 do skody i "poczuł niezłego kopa
Czerwona Honda Rancher 350 ES 4x4 - i styka bo musi ;P :I love HONDA: :I love HONDA:
- homarek
- Lucky ATV Team
- Kontakt:
Jeżeli silnik jest przystosowany do paliwa o liczbie oktanowej 98 lub większej, to takie paliwo trzeba stosowac. Nalanie paliwa o mniejszej liczbie oktanowej rzeczywiście może pogorszyć parametry silnika. Ale my tu mówimy o odwrotnej sytuacji, kiedy silnik jest przystosowany do paliwa 93 lub 95 oktanowego, a ktoś naleje 98 i uważa, że silnik będzie lepiej "chodził". Marnowanie pieniędzy.
[img]http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF[/img] [url=http://tnij.org/pisownia_pcf][color=red]Piszę poprawnie po polsku[/url][/color]
chłopaki, dziś było rewelacyjnie, jeszcze się w życiu tak u Piotra nie.............wymoczyłem jak dziś
ja będę trzymać się wersji z mojego Garniaka - byliśmy na środku jeziora!!!!
z uwago na fakt, że mnie dziś (pod)puszczali przodem, to niewiele ich skręciłem a, TO wrzuciłem TU
do nieobecnych cieniasów - było grubo, wylewało się dziś z każdej maszyny!
ja będę trzymać się wersji z mojego Garniaka - byliśmy na środku jeziora!!!!
z uwago na fakt, że mnie dziś (pod)puszczali przodem, to niewiele ich skręciłem a, TO wrzuciłem TU
do nieobecnych cieniasów - było grubo, wylewało się dziś z każdej maszyny!
oj było było....tylko ja "pupa" grochowa zapomniałem karty do aparatu wsadzić ......dlatego fotek brak....ale następnym razem udokumentuję wszystkie nasze nurkowania i wylewanie wody z każdej rurki i rury....dzięki Panowie.....
Ostatnio zmieniony ndz 14 wrz, 2008 przez shogun, łącznie zmieniany 2 razy.
...dzień dobry...
przypominam o Saxonii.Od 01.01.2009 można się zapisywać
termin 10-12.04.2009
plan - wygrać
Donnerstag, den 09.04.2009
15.00 - 19.00 Uhr Anmeldung
Freitag, den 10.04.2009
8.00 - 12.00 Uhr Anmeldung und techn. Abnahme
12.30 Uhr Fahrerbesprechung im Festzelt
14.00 Uhr Start Prolog
ab 19.00 Uhr Unterhaltung im Festzelt
21.00 Uhr Fahrerbesprechnug WP1
Samstag, den 11.04.2009
6.00 - 11.30 Uhr WP1 Motorräder, Quad/ATV
12.00 - 19.00 Uhr WP1 PKW, LKW
ab 20.00 Uhr Unterhaltung im Festzelt
21.00 Uhr Fahrerbesprechung WP 2
Sonntag, den 12.04.2009
7.00 - 11.30 Uhr WP2 Motorräder, Quad/ATV
12.00 - 18.00 Uhr WP2 PKW, LKW
20.00 Uhr Siegerehrung im Festzelt
wszystko będzie na stronce www.baja-saxonia.de
mam nadzieję ,ze team szczecin pojedzie zamieszać w Saxonii
termin 10-12.04.2009
plan - wygrać
Donnerstag, den 09.04.2009
15.00 - 19.00 Uhr Anmeldung
Freitag, den 10.04.2009
8.00 - 12.00 Uhr Anmeldung und techn. Abnahme
12.30 Uhr Fahrerbesprechung im Festzelt
14.00 Uhr Start Prolog
21.00 Uhr Fahrerbesprechnug WP1
Samstag, den 11.04.2009
6.00 - 11.30 Uhr WP1 Motorräder, Quad/ATV
12.00 - 19.00 Uhr WP1 PKW, LKW
ab 20.00 Uhr Unterhaltung im Festzelt
21.00 Uhr Fahrerbesprechung WP 2
Sonntag, den 12.04.2009
7.00 - 11.30 Uhr WP2 Motorräder, Quad/ATV
12.00 - 18.00 Uhr WP2 PKW, LKW
20.00 Uhr Siegerehrung im Festzelt
wszystko będzie na stronce www.baja-saxonia.de
mam nadzieję ,ze team szczecin pojedzie zamieszać w Saxonii
...dzień dobry...
1. wkleiłem też wyjazd zTEGO trwał 3 razy krócej niż wjazd - nie ma to jak "iść" z prądem
2. chłopaki Intercome jest rewelacyjny!!! nie będę tu czczo zachwalał, wyjdzie jak z Tigerem - trzeba tego użyć choć raz żeby zobaczyć jaka to rewelka, przynajmniej nam z Shogunem bardzo się przydało podczas przeprawy. Jedyny minus to (Sław, specjalnie sprawdziłem to w instrukcji):
"Mimo iż urządzenie pamięta 5 rożnych urządzeń, słuchawka może pracować tylko z jednym
urządzeniem w jednym czasie."
Ale to niestety urok bluetooth'a
2. chłopaki Intercome jest rewelacyjny!!! nie będę tu czczo zachwalał, wyjdzie jak z Tigerem - trzeba tego użyć choć raz żeby zobaczyć jaka to rewelka, przynajmniej nam z Shogunem bardzo się przydało podczas przeprawy. Jedyny minus to (Sław, specjalnie sprawdziłem to w instrukcji):
"Mimo iż urządzenie pamięta 5 rożnych urządzeń, słuchawka może pracować tylko z jednym
urządzeniem w jednym czasie."
Ale to niestety urok bluetooth'a