Prędkościomierz w mph w Kawasaki Brute Force

Wszelkie sprawy związane z eksploatacją, serwisowaniem, silnikiem, elektryką, skrzyniami biegów, przeniesieniem napędu, zawieszeniem, oponami, tuningiem oraz wszelkimi poradami technicznymi...
Awatar użytkownika
Arecki
Moderator
Kontakt:

Post autor: Arecki » czw 08 mar, 2007

Generalnie temat jest do zrobienia i mam kolegę który jest w stanie taką przeróbkę zupełnie bezboleśnie wykonać.
Od wczoraj tą właśnie drogą jestem posiadaczem BF'a na wyświetlaczu którego prędkość pokazywana jest w km/h :)
.:GALEON:.

Awatar użytkownika
Krzysztof Wronowski

Post autor: Krzysztof Wronowski » czw 08 mar, 2007

Generalnie temat jest do zrobienia i mam kolegę który jest w stanie taką przeróbkę zupełnie bezboleśnie wykonać.
Od wczoraj tą właśnie drogą jestem posiadaczem BF'a na wyświetlaczu którego prędkość pokazywana jest w km/h :)
Arecki , podaj więcej informacji , jest to bardzo potrzebny temat , napisz więcej!
3fun - bo quady są naszą pasją

Awatar użytkownika
Arecki
Moderator
Kontakt:

Temat był kiedyś obszernie wałkowany na ATV Polska...

Generalnie konieczna jest ingerencja w środek licznika, odlutowanie fabrycznego i wlutowanie kości pamięci, konfiguracja i wgranie nowego software'u...
Wyświetlacz licznika fabrycznie posiada możliwość podawania wskazań prędkości w km/h - należy go tylko przełączyć metodą ingerencji w sam rozebrany licznik z mph na km/h i uaktywnić.
O ile sie orientuję nieco więcej zmian w samych licznikach poczyniła fabryka, więc różnią się z wersjami liczników w BF'ach wyprodukowanych do 07/2006.
Zmiany w licznikach po 07/2006 pozwalają równiez na wgranie oprogramowania, które przeliczy z mil na km i zachowa rzeczywiste przegiegi i motogodziny (chociaż ta opcja nie dla każdego jest istotna z wiadomych powodów 8) )
Tak więc po modyfikacji możemy mieć licznik który wszelkie wskazania pokazywał będzie w km lub km/h (licznik ogólny, wskazania liczników tzw. dziennych Trip A i Trip B, prędkość rzeczywistą) :D
Oczywiście nie obejdzie się bez jego demontażu (i o mogę polecić - wysłania do kolegi) gdzie należy pamiętać przy montażu spowrotem o siknięciu styków środkiem do eletryki i zabezpieczeniu kostki łączeniowej np. silikonem w sprayu.

Szczegóły i kontakt proszę na pw - przeslę namiar do kolegi.

jarek z żarek

Post autor: jarek z żarek » czw 08 mar, 2007

witam wszystkich
oprócz przeprogramowania eepromu trzeba dokonać małej przeróbki i wtedy mamy km a nie mile.
liczniki w kawie mają jeszcze jeden feler , czasami się zdarza że podczas jazdy cyferki na wyświetlaczu znikają .
odpowiedzialny za to jest przewód czarny z żółtym paskiem przy kostce łączącej licznik z resztą instalacji (przerwa)
poz,

Awatar użytkownika
Arecki
Moderator
Kontakt:

No i zawitał do nas Kolega specjalista o którym w domyśle mówiłem powyżej :)

Witaj Jarek :)

Awatar użytkownika
Krzysztof Wronowski

Post autor: Krzysztof Wronowski » czw 08 mar, 2007

Arecki , kolega Jarek słynie z tych tajemniczych sztuczek z e-promami , robił to już jak my na księdza Zorro wołaliśmy :)
Myślałem że może w Wawie jakiś specjalista się obiawił i cudownym sposobem przeprogramowuje liczniki np za pomocą laptopa i interfejsu ;)
3fun - bo quady są naszą pasją

Awatar użytkownika
mesel
V-ce Admin
Quad:: Kymco MXU 500, SYM 200 TRUCK RUNNER, Piaggio X Evo 209
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: mesel » czw 08 mar, 2007

.trzeba przetestować mistrza na Nowoursynowskiej bo z elektroniką w samochodzie robi cuda :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż quadowy”