Czy quad wymaga...?
Czy quad wymaga...?
Witam wszystkich forumowiczów
Mam quada. I czy na jego wyposażeniu wymagane są takie rzeczy jak:
-apteczka
-trójkąt
-gaśnica
Oraz czy w quadzie można jeździć bez kasku po drogach publicznych
Mam quada. I czy na jego wyposażeniu wymagane są takie rzeczy jak:
-apteczka
-trójkąt
-gaśnica
Oraz czy w quadzie można jeździć bez kasku po drogach publicznych
-
ja jezdze swoim po ulicach bez kasku i bez apteczki trojkAta i gasnicy zatrzymują mnie co chwila myslą o wlepieniu mandaciku za brak kasku a ja im nato ze to jest pojazd samochodowy inny a nie motor i nie musze miec kasku minny im zrzedną i puszczają dostalem meila z komendy i oto co mi napisali:Katowice, dnia 03.06.2008 r.
Rd-I-0151-538/4551/08 Egz. poj.
przemek1975@interia.pl
W odpowiedzi na Pana zapytanie przesłane pocztą elektroniczną do Wydziału Ruchu Drogowego KWP w Katowicach informuję, że poruszone przez Pania zagadnienie, jest w głównej mierze uregulowane przez ustawę z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym (tekst jednolity Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, ze zm.).
Zgodnie z art. 40 w/w ustawy, obowiązek używania w czasie jazdy hełmów ochronnych odpowiadających właściwym warunkom technicznym, dotyczy kierującego
motocyklem lub motorowerem
oraz osób przewożonych takimi pojazdami.
Jeżeli zatem opisany w korespondencji pojazd, jest pojazdem samochodowym, ALE NIE JEST MOTOCYKLEM, to nie ma Pan, ani osoby przewożone tym pojazdem obowiązku używania w czasie jazdy hełmu ochronnego, ponieważ zgodnie z treścią art. 2 pkt 33 i 45 w/w ustawy każdy motocykl jest pojazdem samochodowym, ale nie każdy pojazd samochodowy jest motocyklem.
Podpis na oryginale:
ZASTĘPCA NACZELNIKA
WYDZIAŁU RUCHU DROGOWEGO
KWP W KATOWICACH
kom. mgr Jarosław MAŃDOK
Rd-I-0151-538/4551/08 Egz. poj.
przemek1975@interia.pl
W odpowiedzi na Pana zapytanie przesłane pocztą elektroniczną do Wydziału Ruchu Drogowego KWP w Katowicach informuję, że poruszone przez Pania zagadnienie, jest w głównej mierze uregulowane przez ustawę z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym (tekst jednolity Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, ze zm.).
Zgodnie z art. 40 w/w ustawy, obowiązek używania w czasie jazdy hełmów ochronnych odpowiadających właściwym warunkom technicznym, dotyczy kierującego
motocyklem lub motorowerem
oraz osób przewożonych takimi pojazdami.
Jeżeli zatem opisany w korespondencji pojazd, jest pojazdem samochodowym, ALE NIE JEST MOTOCYKLEM, to nie ma Pan, ani osoby przewożone tym pojazdem obowiązku używania w czasie jazdy hełmu ochronnego, ponieważ zgodnie z treścią art. 2 pkt 33 i 45 w/w ustawy każdy motocykl jest pojazdem samochodowym, ale nie każdy pojazd samochodowy jest motocyklem.
Podpis na oryginale:
ZASTĘPCA NACZELNIKA
WYDZIAŁU RUCHU DROGOWEGO
KWP W KATOWICACH
kom. mgr Jarosław MAŃDOK
Jeżeli kupujesz nowego quada z homologacją to owy trójkąt, apteczka i gaśnica nie jest wymagana przynajmniej moim zdaniem. Jeżeli quad ma polska homologacje i rejestrujemy go pod kat. L7e to nie ma takiego obowiązku. Ponieważ nie posiada tego osprzętu na wyposażeniu standardowym, a gdyby bylo to wymagane to musialby to wszystko posiadać w momencie robienia homologacji przez importera tak jak samochody. Inna historia gdy quad zarejestrowany jest jako ciagnik rolniczy ale tego sie juz praktycznie nie praktykuje.
.:GALEON:.