Jak to w koncu jest z ta rejestracja??

Wszelkie sprawy związane z eksploatacją, serwisowaniem, silnikiem, elektryką, skrzyniami biegów, przeniesieniem napędu, zawieszeniem, oponami, tuningiem oraz wszelkimi poradami technicznymi...
Awatar użytkownika
Ronin
Kontakt:

Post autor: Ronin » czw 01 maja, 2008

radam5

Wyciągam temat ponieważ mam jedną nieuregulowaną kwestię. Czy przypadkiem po zarejestrowaniu quada nie trzeba rozliczyć się z urzędem skarbowym? Mowa o quadzie nowym
kolego, chyba starczy już tych opłat, ile byś chciał jeszcze oddawać daniny :)
Twoje pytanie jest mało sprecyzowane, ale jeśli dobrze rozumieć słowo "nowy", to kupiłeś w salonie (czyli masz fakturę i od takiej transakcji podatek płaci sprzedający) i żadne 2% cię nie interesuje. Masz dow. rej. to cieszysz się już życiem (czyt. quadem)
Ostatnio zmieniony czw 01 maja, 2008 przez Ronin, łącznie zmieniany 1 raz.
Prawdziwi mistrzowie nie jedzą miodu, prawdziwi mistrzowie żują pszczoły

Awatar użytkownika
czajnikz
Kontakt:

tłumaczenie

Post autor: czajnikz » wt 13 maja, 2008

roszę o nie obrzycanie mnie błotem gdy nie siedzę na quadzie i nie wysyłanie do szukaczki :zły: nerwowym polecam :muza: ale podpowiedzcie mi gdybym jednak zdecydował się na "zakup" blachy bo jak to inaczej nazwać dla posiadania dow rej to jakie dok potrzebyję przetłumaczyć?
Pojazd jest z USA sprowadzony w ramach importu jednostkowego przez osobę trzecią która mi go spredała. Mam umowę k/S i oswiadczenie o imp jedn oraz certyfikat własności czu coś takiego z wytw pap wartościowych z USA oraz dok z clenia z RFN.
Pozdrawiam :kwiat: :kwiat: :kwiat: :kwiat:

Awatar użytkownika
Ronin
Kontakt:

Post autor: Ronin » śr 14 maja, 2008

Czajnikz, słuchaj, ja ci polecę naprawdę lepszą rzecz nisz wyszukiwarkę - Twój Wydz. Komunikacji.
Ja byłem spytać w moim, tylko że ja te wszystkie papiery mam mieć na siebie i załatwiając tłumaczenia i badania nie ma problemu. Natomiast jak spytałem Wielce Szanowną Panią Kierownik o taką sytuację jak masz Ty (bo taki wariant zakupu też rozpatrywałem) to się delikatnie skrzywiła. Zaczęła coś tłumaczyć, a wywód zakończyła stwierdzeniem, że "się nie da".
Jednak z tego co na forum wyczytałem, to w każdym mieście jest "indywidualnie" , dlatego polecam ci info u źródła - czyli u Twojej WSzP Kierownik :bezradny:

Awatar użytkownika
gkasp

c.d. jakie mogą być konsekwencje jazdy bez blach...

Post autor: gkasp » wt 10 lut, 2009

Witam,

Napaliłem się strasznie na KFX 450 R ... nówka (z 2008r.) mogę kupić chyba w atrakcyjnej cenie 22.000 PLN ... niestety bez homologacji ... czyli praktycznie bez możliwości rejestracji ...

nie wierzę, że w WK Pruszków udałoby się zarejestrować z samym przeglądem zerowym i fakturą zakupu.
Dodatkowo zamącił mi w głowie pierwszy post - że blachy mogą być początkiem a nie końcem problemów...

Jednak jestem tak dalece zdesperowany, że drążę temat sankcji przy spotkaniu z "Miśkami" za poruszanie się po drodze publicznej bez rejestracji ...
Rozumiem, że przegląd i ubezpieczenie oraz dowód zakupu to podstawa - czy to jednak wystarczy by udobruchać pana Policjanta?

Dodatkowo, zgodnie z zamieszczonym niżej taryfikatorem mandatów:
http://www.v10.pl/prawo/Taryfikator,mandatow,10.html

za poruszanie się bez dowodu rejestracyjnego (poz. 194) - grozi mandat w wysokości 50 PLN.

Czy dobrze czytam te przepisy, czy po prostu wizja tego KFXa przysłania mi oczy?
Ma ktoś jakieś świeże doświadczenia z rozmów "władzą" kiedy jedzie bez blach?
A może ktoś rejestrował coś w nietypowy sposób w WK Pruszków?

Pozdrowienia

Awatar użytkownika
Krawco
Quad:: XP 850 ;)
Imię: Arkadiusz

Post autor: Krawco » wt 10 lut, 2009

bez dowodu nie znaczy - że możesz nie mieć zarejestrowanego pojazdu. Dowodu możesz zapomnieć i za to jest ten mandat a pojazd musi być zarejestrowany.
Pojazdy Polaris www.polariscenter.pl i nie tylko...

hansss
Quad:: kymco mxu 500
Imię: Krzysztof

Post autor: hansss » wt 10 lut, 2009

Ale bzdury- jak cos co ma wydane tablice ma ubezpieczenie jest dopuszczone do ruchu, a jednocześnie nie może się poruszać po drogach hehe dobre

Awatar użytkownika
Ronin
Kontakt:

Post autor: Ronin » czw 12 lut, 2009

"z ostatniej chwili"
kolejne podejście-właśnie wróciłem z WK Szczecin, mam wszystkie papiery pięknie wyprowadzone (tłumaczenia, badania, rzeczoznawca, ect) i.......................du*&^%$
Jaśnie wielmożna p.naczelnik jak usłyszała co chcę zarejestrować, to prawie nawrzeszczała na mnie ze to to po drodze nie jeździ tylko po łąkach i lasach. Powiedziała, papiery złożyć można a oni i tak wystąpią o opinię do producenta czy to jest możliwe (taka przeróbka), o!
i rozmawiaj tu z baranami, gdy koledzy w gminie obok robią to z papierami rzekłbym delikatnie mówiąc wybrakowanymi
chłopaki - rejestrujcie póki jeszcze możecie!

Awatar użytkownika
TomekD

Post autor: TomekD » czw 12 lut, 2009

właśnie wróciełem z WK Żoliborz-Wawa.. jedynym problemem (ale podkreślam w przerejestrowaniu juz zarejestrowanego gada) było.. ustalenie koloru, bo camo w zadnym wypadku grzecznemu panu urzędnikowi nie pasowało do posiadanego spisu :)
KQ750axi

Awatar użytkownika
Ronin
Kontakt:

Post autor: Ronin » pt 13 lut, 2009

no proszę!
a po przemeldowaniu się do innej gminy.......dało się :zacieszcz: :zacieszcz: :zacieszcz:
Polska to naprawdę dziwny kraj - pełen cudów

Awatar użytkownika
homarek
Lucky ATV Team
Kontakt:

Post autor: homarek » pt 13 lut, 2009

Gratulacje!! Wreszcie masz "białą blaszkę" :)
[img]http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF[/img] [url=http://tnij.org/pisownia_pcf][color=red]Piszę poprawnie po polsku[/url][/color]

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż quadowy”