"Quadowcy sprzątają las". 26 kwietnia. Okolice Wwy
- ASTERIX_4x4
Mapa już prawie gotowa.
Pozostał mi do "spenetrowania" jeszcze maleńki kawałek lasu.
Tydzień przed imprezą (18 kwietnia) mam się jeszcze spotkać z leśniczym.
Ustalę z nim wtedy 2-3 miejsca gdzie będziemy składowali zebrane worki ze śmieciami, oraz miejsce na finałowe ognisko.
Po naniesieniu tych punktów na mapę - roześlę pliki uczestnikom (mam już komplet danych kontaktowych). Będzie to 18-19 kwietnia.
Polecam zaopatrzyć się w rękawice, w których nie będziemy się brzydzić brać czegoś do ręki (znajdziemy różne rzeczy ...)
Ja przetestowałem ostatnio rękawice NITRYLOWE.
Są dość miłe dla dłoni (od wewnątrz płótno / materiał) a z zewnątrz są całe zalane gumą.
W castoramie kosztują 7,98 zł (kod produktu: 5904906800403)
Są dostępne w dwóch wersjach: ze ściągaczem i bez.
Tak wyglądają:
Pozostał mi do "spenetrowania" jeszcze maleńki kawałek lasu.
Tydzień przed imprezą (18 kwietnia) mam się jeszcze spotkać z leśniczym.
Ustalę z nim wtedy 2-3 miejsca gdzie będziemy składowali zebrane worki ze śmieciami, oraz miejsce na finałowe ognisko.
Po naniesieniu tych punktów na mapę - roześlę pliki uczestnikom (mam już komplet danych kontaktowych). Będzie to 18-19 kwietnia.
Polecam zaopatrzyć się w rękawice, w których nie będziemy się brzydzić brać czegoś do ręki (znajdziemy różne rzeczy ...)
Ja przetestowałem ostatnio rękawice NITRYLOWE.
Są dość miłe dla dłoni (od wewnątrz płótno / materiał) a z zewnątrz są całe zalane gumą.
W castoramie kosztują 7,98 zł (kod produktu: 5904906800403)
Są dostępne w dwóch wersjach: ze ściągaczem i bez.
Tak wyglądają:
Dziś rano w Gassach napotkałem "ekologów". Wycieczka zorganizowana zbierała śmieci w rezerwacie. Po południu wracając również przez Gassy stała już górka worków śmieci...
Fura śmieci + pourywane rury wydechowe, tłumiki, filtry powietrza, plastiki, zderzaki...
Wiadomo skąd i dlaczego...
Suma sumarum - Gassy są czyste - brawo dla koleżeństwa...
ps. Asterix - kup proszę rękawice dla wszystkich, rozliczymy się w dniu spotkania.
Przydały by się jeszcze kije 1,5 - 2 metrowe z nabitymi gwoździami aby łatwiej było zbierać śmieci, bo kręgosłupy nam strzelą od schylania.
ps. Proponuję konkurs dla uczestników - niech każdy z nas zrobi budkę dla ptaków z kilku desek - taki karmnik. Ja zrobię ich kilka + kupię ziarno...
Kto kupi słoninę i sznurek?
Fura śmieci + pourywane rury wydechowe, tłumiki, filtry powietrza, plastiki, zderzaki...
Wiadomo skąd i dlaczego...
Suma sumarum - Gassy są czyste - brawo dla koleżeństwa...
ps. Asterix - kup proszę rękawice dla wszystkich, rozliczymy się w dniu spotkania.
Przydały by się jeszcze kije 1,5 - 2 metrowe z nabitymi gwoździami aby łatwiej było zbierać śmieci, bo kręgosłupy nam strzelą od schylania.
ps. Proponuję konkurs dla uczestników - niech każdy z nas zrobi budkę dla ptaków z kilku desek - taki karmnik. Ja zrobię ich kilka + kupię ziarno...
.:GALEON:.
- ASTERIX_4x4
Arecki napisał:
Do 26 kwietnia są jeszcze długie 3 tygodnie.
Przypuszczam, że takie rękawice (a może inne, lepsze) oprócz castoramy sprzedają również inne budowlane hipermarkety (OBI, Praktiker, Leroy Merlin ...) Przejeżdżamy koło nich codziennie.
A może ktoś już ma ulubione, sprawdzone, inne.
Jednym słowem - nie kupuję rękawic dla wszystkich.
Arecki napisał:
26 kwietnia będą raczej nieprzydatne. Ale jak ktoś bardzo chce, niech zabierze ...
Dłoń (w rękawicy) + mocny kręgosłup sprawdzają się najlepiej.
Ja po całodziennym siedzeniu przy biurku z przyjemnością porobię tych kilkaset skłonów.
Arecki napisał:
Tym razem skupiamy się na zbieraniu śmieci. Akcję z budkami dla ptaków i słoniną możemy zrobić za jakiś czas... wczesną zimą.
Ustalałeś to ze wszystkimi ? Raczej nie....Asterix - kup proszę rękawice dla wszystkich, rozliczymy się w dniu spotkania
Do 26 kwietnia są jeszcze długie 3 tygodnie.
Przypuszczam, że takie rękawice (a może inne, lepsze) oprócz castoramy sprzedają również inne budowlane hipermarkety (OBI, Praktiker, Leroy Merlin ...) Przejeżdżamy koło nich codziennie.
A może ktoś już ma ulubione, sprawdzone, inne.
Jednym słowem - nie kupuję rękawic dla wszystkich.
Arecki napisał:
Kije z gwoździami sprawdzają się w pieszym zbieraniu śmieci....Przydały by się jeszcze kije 1,5 - 2 metrowe z nabitymi gwoździami aby łatwiej było zbierać śmieci, bo kręgosłupy nam strzelą od schylania.
26 kwietnia będą raczej nieprzydatne. Ale jak ktoś bardzo chce, niech zabierze ...
Dłoń (w rękawicy) + mocny kręgosłup sprawdzają się najlepiej.
Ja po całodziennym siedzeniu przy biurku z przyjemnością porobię tych kilkaset skłonów.
Arecki napisał:
Arecki nie obraź się. Pozwól mi być od początku do końca organizatorem...Proponuję konkurs dla uczestników - niech każdy z nas zrobi budkę dla ptaków z kilku desek - taki karmnik. Ja zrobię ich kilka + kupię ziarno...
Tym razem skupiamy się na zbieraniu śmieci. Akcję z budkami dla ptaków i słoniną możemy zrobić za jakiś czas... wczesną zimą.
- ASTERIX_4x4
Załączam kilka zdjęć obrazujących co na nas czeka (uwieczniłem tylko najgorsze miejsca)
Urokiem opony widocznej na poniższej fotce jest jej lokalizacja (około 15 metrów od ścieżki leśnej, w bardzo miękkim terenie) + fakt, że jest nieźle wklejona w podłoże. W ruch pójdzie pewnie wyciągarka
Z kolei poniższa opona, niepozornie wyglądająca na tym zdjęciu, w rzeczywistości jest dość duża i ciężka. Potrzebne będą silne chłopy
Poniżej jedno z miejsc do którego trzeba będzie podjechać z przyczepą
Są jakieś pozostałości wersalki, kawałek fotela
No i na koniec rodzynek (też wymagający interwencji z przyczepą)
Czegóż tam nie ma... fotele od malucha, dywan, umywalka. Załamać się można.
Teraz przygotowuję pismo informujące o imprezie. Podstempluje mi je Pan leśniczy i wyślę je do trzech najbliższych komend Policji. Niech wiedzą, że tego dnia mają nas nie ganiać.
Urokiem opony widocznej na poniższej fotce jest jej lokalizacja (około 15 metrów od ścieżki leśnej, w bardzo miękkim terenie) + fakt, że jest nieźle wklejona w podłoże. W ruch pójdzie pewnie wyciągarka
Z kolei poniższa opona, niepozornie wyglądająca na tym zdjęciu, w rzeczywistości jest dość duża i ciężka. Potrzebne będą silne chłopy
Poniżej jedno z miejsc do którego trzeba będzie podjechać z przyczepą
Są jakieś pozostałości wersalki, kawałek fotela
No i na koniec rodzynek (też wymagający interwencji z przyczepą)
Czegóż tam nie ma... fotele od malucha, dywan, umywalka. Załamać się można.
Teraz przygotowuję pismo informujące o imprezie. Podstempluje mi je Pan leśniczy i wyślę je do trzech najbliższych komend Policji. Niech wiedzą, że tego dnia mają nas nie ganiać.
- ASTERIX_4x4
shelton napisał:
To pierwsza taka impreza i wolałbym żebyśmy skupili się na śmieciach.
Z resztą rozmawialiśmy już o tym z Areckim przez telefon.
Oj tam. Od razu zdusił....Ależeś zdusił inicjatywę Areckiego - nie ma jak entuzjazm. W czym przeszkadza zrobienie karmników dla ptaków... Nawet jesłi zrobi je sam Arecki.
To pierwsza taka impreza i wolałbym żebyśmy skupili się na śmieciach.
Z resztą rozmawialiśmy już o tym z Areckim przez telefon.
- ASTERIX_4x4