prawo i inne

Gdzie jeździć, wyposażenie ridera, wyposażenie atv-ki, rejestracja, import quadów, przepisy prawne, prawo jazdy, nawigacja...
ODPOWIEDZ
sadam666

prawo i inne

Post autor: sadam666 » pn 17 kwie, 2006

mam mini pytanie jakie trzeba miec prawo jazdy na quada i jakie pozwolenia zeby tym jezdzic(chce kupic)czy po ulicach mozna tym jezdzic i podajcie jakas fajna strone z cenami quadow

sadam666

Post autor: sadam666 » wt 18 kwie, 2006

zapomnialem sie jeszcze spytac czy kazdym quadem mozna jezdzic po drogach i po skoczniach itp(chodzi mi o to czy sie nie rozwali) jak sa takie ktorymi mozna jezdzic tu i tu to podajcie jakas nazwe zeby powiedziec temu kolesiowi ze sklepu bo sie na tym nie znam

Zbyszek Gurbiel

Post autor: Zbyszek Gurbiel » śr 26 kwie, 2006

Sprawa jest bardzo prosta. Różne quady są różnie rejestrowane w wydziałach komunikacji. Jako motocykle, samochody a nawet jako skutery!!!! W zależności jak jest zarejestowany quad takie trzeba mieć uprawnienia do jego prowadzenia. Oczywiście na drogach publicznych. Ponadto wykupione ubezpieczenie OC. Poza drogami w zasadzie nie potrzeba mieć żadnych uprawnień. Dokument określający jak ma być zarejestrowany quad to homologacja (dopuszczenie do ruchu po drogach publicznych). A więc w zależności jak zarejestrujesz quada, takie musisz mieć uprawnienia. Mój quad jest zarejestrowany jako motocykl, i kiedy przejeżdżałem koło drogówki nie omieszkali sprawdzić czy quad jest zarejestrowny, czy ma ubezpieczenie, czy mam prawo jazdy kat. A i zadać pytania, dlaczego quad nie ma lusterek :D. Jeżeli kupisz quada bez homologacji, nie możesz go zarejestować i jeździć po drogach publicznych.
Co do cen quadów polecam internet i różne giełdy, w tym allegro, ale pamiętaj, co tanie to drogie i uważaj na "chinczyki", większość to totalne nieporozumienie.
Być może lepiej kupić markowego, ale używkę.
Życzę kupna miłej i bezproblemowej zabawki.

Quadowiec:)

Post autor: Quadowiec:) » śr 26 kwie, 2006

Zbyszku, z moich informacji wynika, że istnieje możliwość rejestracji quada bez homologacji, który został sprowadzony do Polski (czyli nie został kupiony u polskiego dealera). Wtedy wystarczy przystosować quada do wymogów rejestracyjnych, następnie przejść przegląd rejestracyjny i zarejestrować w urzędzie komunikacji...

Zbyszek Gurbiel

Post autor: Zbyszek Gurbiel » śr 03 maja, 2006

Akurat w tym zakresie nie mam doświadczeń, ale po szybkiej konsultacji z zaprzyjaźnionym diagnostoą to potwierdzam, wszakże trzeba spełnić odpowiednie warunki: czterosuw, oświetlenie, migacze itp... (o lusterkach nie wspomnę) :D
A tak nawiasem, korzystając z pogody to sobie troszkę przez te kilka dni pozwoliłem... Sama radocha...
Pozdro dla czytających

bdgd

Post autor: bdgd » śr 16 sie, 2006

hej mam zamiar kupić quada ATV 200.Ma pojemność 200cm3.Niewiem na co bym musiał go zarejestrować?i czy będe mógł jeździć na karte motorowerową po ulicy?odpowiedz mi na te pytania jak najprędzej.
Lub odpowiedź prześlij na bodykamil@poczta.fm
Z góry dziękuje

MaciekK
Kontakt:

Post autor: MaciekK » czw 17 sie, 2006

Zbyszek, czemu twierdzisz ze chinczyki to nieporozumienia? co myslisz o firmie Moto-bi, ja slyszalem ze jest niezla, niektore moga byc awaryjne ale robia dobre quady.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niezbędnik quadowca”