Kymco - kto jest gwarantem?

Wasze doświadczenia i pytania związane z quadami Kymco
Marcel232
Quad:: No Name 150
Imię: Marcin

Kymco - kto jest gwarantem?

Post autor: Marcel232 » czw 29 gru, 2016

Witam,
Szukalem na forum i nie znalazlem nic na temat.
Jak to jest z gwarancja na quady Kymco. Z samochodami wiadomo kupujesz jakas tam marke i w calej polsce masz siec serwisowa.

Chce kupic 500mxu dx. Znalazlem na drugim koncu polski sztuke tansza o 3k niz cena za ktora chce mi sprzedac lokalny diler.
Czy w przypadku gdyby cos sie z quadem dzialo to kazdy diler wyszczegolniony na stronce kymco.pl musi honorowac gwarancje i takiego quada naprawic?
Z gory dzieki za kazde info.

pozdrawiam

marcin

Awatar użytkownika
mesel
V-ce Admin
Quad:: Kymco MXU 500, SYM 200 TRUCK RUNNER, Piaggio X Evo 209
Kontakt:

Re: Kymco - kto jest gwarantem?

Post autor: mesel » czw 29 gru, 2016

Gwarantem jest Motor-Land czyli importer.

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r
Imię: Łukasz

Post autor: oolsztyniak » czw 29 gru, 2016

A ten, kto dostaje dystrybucję zajmuje się też gwarancją.

Ja realizowałem dwie naprawy gwarancyjne w różnych serwisach problemów nie było.
Ale tam gdzie quada kupiłem podchodzili do tego z mniejszym "ale"
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

Marcel232

Post autor: Marcel232 » czw 29 gru, 2016

No tak tez mialem z 3 samochodami kupionymi w tym samym salonie. przy roznych 'pier********' bylo mniejsze 'ale' jesli chodzi o reklamacje w tym samym serwisie.
Nie zakladam jakis wielkich problemow z quadem a z podstawowa mechanika/elektryka tez sobie sam poradze. quad bedzie sluzyl w 90% do turystyki dla mnie i mojej 8 letniej corki ktora strasznie zarazila sie quadami :)

A wiecie moze jak dilerzy podchodza do znizek od ceny katalogowej?
Czy norma sa rabaty (jak w przypadku aut) czy raczej ciezko cos ugrac?

A tutaj to upatrzone cudo:
https://www.otomoto.pl/oferta/kymco-mxu-wyprzedaz-mxu-500i-irs-dx-4x4-od-reki-wrobud-motocykle-wroclaw-ID6yswoX.html#3155b99654
Dostawa: 370zeta.

Dzieki za odzew, pozdrawiam
marcin

Awatar użytkownika
mesel
V-ce Admin
Kontakt:

Post autor: mesel » czw 29 gru, 2016

Jest tańszy o około 3k bo za kilkanaście godzin będzie miał już dwa lata ;). Nie ma to oczywiście większego wpływu ale wiadomo skąd taka cena.

Marcel232

Post autor: Marcel232 » pt 30 gru, 2016

no zgadza sie ale jest to swiadoma decyzja. quada kupuje generalnie na 'zawsze' (5-8lat) wiec rocznik przy ewentualnej odsprzedazy nie bedzie sie liczyc.
kymco przekonalo mnie do siebie tym, ze....tak malo ludzi chce je odsprzedawac :)
japoncow na alledrogo 'jak mrowkow' a uzywanych kymco jak na lekarstwo.

Awatar użytkownika
Ra-V
Quad:: Kymco MXU 500
Imię: Rafał

Post autor: Ra-V » pt 30 gru, 2016

Całkiem ładny. trzeba brać :)
Podczas wizyty w urzędzie Skarbowym Panienka z okienka pcc3 zdradziła mi że w ich cenniku wartość po pięciu latach to 14500-18000.

Awatar użytkownika
mesel
V-ce Admin
Kontakt:

Post autor: mesel » pt 30 gru, 2016

Całkiem nieźle trzymają wartość a uczciwe, używane sprzęty znikają z ogłoszeń w kilkanaście godzin.

Awatar użytkownika
DKfan
Quad:: Smark 200,MXU500i IRS,KingKaczka 750, Koczkodan 800X, XXC, R850XXC
Imię: Jacek

Post autor: DKfan » pt 30 gru, 2016

Marcel232 pisze: kymco przekonalo mnie do siebie tym, ze....tak malo ludzi chce je odsprzedawac :)
japoncow na alledrogo 'jak mrowkow' a uzywanych kymco jak na lekarstwo.
Niestety twoje wnioskowanie zawiodło cię na manowce, pominąłeś kwestie statystyczne. Kymco sprzedaje się w Polsce i Europie relatywnie mało w stosunku do produktów japońskich i amerykańskich, większą sprzedaż notuje również CF Moto. Tak więc niewielka podaż używanych pojazdów związana jest równie małą sprzedażą pojazdów nowych, sytuację ratują nieco egzemplarza sprowadzane z Francji gdzie Kymco jest popularniejsze.

Problemem jest mało atrakcyjna cena MXU500 w stosunku do CF500, a niestety jakość a co gorsza właściwości jezdne tego nie odzwierciedlają.
Powiedzmy sobie szczerze 26-7k za podstawowe MXU500 to absurd, CF500 kosztuje 20k oferując nieco gorszą jakość wykończenia i lepsze właściwości jezdne. Natomiast 30-31k za wypasione wersje woła o pomstę do nieba bo za tyle można kupić Polarisa Sportsmana 570 który jest pojazdem o 2 klasy lepszym.

Podsumowując, mała podaż Kymco świdczy jedynie o jego małej obecności na rynku a nie o nadzwyczajnej jakości. Utrata wartości jest wyższa niż w przypadku CF Moto.
To tak żeby ostudzić gorące głowy.
Pozdrawiam
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad

Awatar użytkownika
mesel
V-ce Admin
Kontakt:

Post autor: mesel » pt 30 gru, 2016

Jacku pamiętaj tylko, że Sportsman będąc oczywiście sprzętem lepszym ma homologację na traktor i jedną osobę. Dla wielu może to być kluczowy argument.

Czy kupiłbym ponownie MXU 500 ? Nie jestem przekonany. Rozważyłbym poważnie CF 450 EFI albo używanego Can Am'a 500.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kymco”