Witam.Chiński quad 49cc, podczas próby odpalenia rozrusznikiem słychać cykanie cewki rozrusznika, zakupiłem nowa cewkę tylko mam problem bo nie pamiętam jak była podłączona.
Szukałem schematu ale nigdzie nie ma do silnika 49cc.
Przedstawiam zdjęcie odłączonych kabli i podłączonych ale nie jestem pewny czy prawidłowo. Czy cykanie cewki świadczy o jej uszkodzeniu jeśli nie to co może być przyczyną że rozrusznik nie reaguje?
Kolory przewodów do podłączenia: czerwony x2, czarny x2, żółty, i czerwony w białej otulinie.
Pozdrawiam
Cykanie cewki i jej podłączenie chiński quad 49cc
Re: Cykanie cewki i jej podłączenie chiński quad 49cc
Ten biały przewód chyba masz przykręcony do silnika? Jeśli tak, to musisz go dać do minusa baterii. Skoro przekaźnik "cyka" to raczej jest dobry. Problem będzie albo z rozrusznikiem, albo z silnikiem. Albo za słaby akumulator.
Najpierw wykręć świecę zapłonową i spróbuj zakręcić rozrusznikiem. Jeśli to nic nie pomoże to wymontuj rozrusznik (przeważnie jest to dość prosta operacja), ale nie odkręcaj przewodu plusowego, który idzie od przekaźnika. Przyłóż go do masy silnika obudową (rozrusznik) i naciśnij starter.
Jeśli rozrusznik będzie kręcił szybko i energicznie tzn, że powinien być ok.
A to będzie znaczyło, że problem jest silnikiem. Może jest zatarty?
Najpierw wykręć świecę zapłonową i spróbuj zakręcić rozrusznikiem. Jeśli to nic nie pomoże to wymontuj rozrusznik (przeważnie jest to dość prosta operacja), ale nie odkręcaj przewodu plusowego, który idzie od przekaźnika. Przyłóż go do masy silnika obudową (rozrusznik) i naciśnij starter.
Jeśli rozrusznik będzie kręcił szybko i energicznie tzn, że powinien być ok.
A to będzie znaczyło, że problem jest silnikiem. Może jest zatarty?