cfx8 Co zrobić z zatartym silnikiem z winy serwisu po gwaran

Wasze doświadczenia i pytania związane z quadami CF Moto
Awatar użytkownika
660760239
Quad:: Can am 1000 XMR kawasaki kfx 450 cf moto 500 long
Imię: Damian

Re: cfx8 Co zrobić z zatartym silnikiem z winy serwisu po gw

Post autor: 660760239 » czw 18 lut, 2016

Podepne się pod ten temat z swoimi doświadczeniami dotyczącymi cfki.
Pierwsza kupiłem cf 500 long wszystko dobrze ładnie chodziła aż pewnego dnia zjechałem do domu quad chwile postal i patrze a pod nim kaluza płynu chłodniczego, zawiozłem do serwisu okazało się ze pompa wody pękła nie wiadomo z jakiego powodu ale wymienili.Jak juz ja wymienili odpalili quada wydmuchlo uszczelkę spod głowicy czyli quad się przegrzal.Nie chciałem go w takim stanie odbierać bo jak wiadomo jeśli był przegrzany to długo Sb nie pochodzi, i oznajmiłem im ze bez nowego cylindra tłoka itp nie odbieram.Wymienili wszystko na gwarancji tylko czas oczekiwania na quada 3 mies.Zaraz po tej awarii zakupiłem u nich cf moto 800 efi od samego początku problemy z elektryka,akumulatorem, wspomaganiem,wycieki oleju z silnika i oczywiście quad na każdej z wymienionych usterek musiał min 1 tydzień odostać w serwisie.Przy przebiegu 900 km zatarl się silnik , gwarancje uznali stalo to się na listopadzie do tej chwili quada nie mam i jeszcze min z 1 mies nie będę miał.2 tyg temu jechałem 500 na asfalcie nagle coś walło zgasł i coś się urwało w silniku bo było słychać.Najprawdopodobniej urwała sie korba.I to jest historia cf moto w moim przypadku.Postano wilem oba quady oddać zgłosiłem sprawę do prawnika i powiedział ze sprawa prawie wygrana bo te pojazdy prawie stoją.I takie prawo przysługuje każdemu jeśli ma pojazd na gwarancji

Poniżej podaję link do stronki odnośnie odstąpienia od umowy kupna sprzedaży wszystko dokładnie opisane co i jak

http://consider.pl/prawa-konsumenta-zas ... gwarancja/

Sorry za chaotyczny opis ale chciałem jakoś w skrócie :)

Awatar użytkownika
DKfan
Quad:: Smark 200,MXU500i IRS,KingKaczka 750, Koczkodan 800X, XXC, R850XXC
Imię: Jacek

Post autor: DKfan » czw 18 lut, 2016

Trudno się dziwić że chaotycznie bo człowiekiem nerwy szarpią.
Mam nadzieję że odzyskasz pieniądze i kupisz porządnego quada.
Zainwestuj w jakiegoś Grizlaczka albo Can-Ama
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad

Awatar użytkownika
660760239

Jeśli tylko się tego pozbęde a na to liczę niezmiernie to biorę can am xt max i myślę że to będzie lepszy wybór niż 2 cfki.Tutaj niby nie powinno być stresu bo są na to artykuły i prawnik tez widzi sprawę za oczywistą, ale znamy opinie naszych serwisów i dealera wiec pewnie będą chcieć się od tego jakoś uchronić. Kolejnym pozytywem jest zwrot 100% ceny pojazdu mimo użytkowania

Awatar użytkownika
walek1978
Quad:: CF Moto 500, X8
Imię: Marcin

Post autor: walek1978 » czw 18 lut, 2016

Widocznie miałeś pecha 100% skoro 2 sztuki CF były wadliwe. Dla mnie dziwne jak cholera bo ja mam i maja kumple i 500 i 800 setki i owszem jakieś tam drobne usterki są no ale jak się polega na serwisach które trzymają po pare miesiecy to każdemu ręce opadają. Dlatego każda awarię albo zrobić samemu albo dać kumplowi z garażu żeby naprawił. Niestety to nie jest serwis Audi czy Opla tylko zwykłi praktykanci. Dlatego na tym forum tyle sie pisze że tylko pierwszy przeglad i wont od tych pseudo serwisów. Sam po sobie wiem i dlatego jest juz na blacie ponad 3 tys kilometrów po roku jazdy ale wszystko robię sam i to ma hulać tak czy owak a co do Canamów to żeby kolega sie nie przejechał bo to też jeżdzi w błocie i cieżkim terenie więc predzej czy pózniej cos nawali. Dlatego nie ma idealnych sprzętów czy to za 20 tys czy za 60 tys. Wiem że zaraz bedzie że Canamy maja lepszy serwis ale co z tego to i to się psuje więc luzik.

Awatar użytkownika
660760239

No szczęściem tego nazwać nie można, ale jeśli chodzi o 800 zatarcie silnika jest dość często spotykaną rzeczą u mnie w serwisie jestem 2. Każdy mówi serwisuj sam a po jakiego ... kupuje nowy sprzęt ? żeby mieć gwarancję w razie awarii w okresie 2 lat ! A jeśli zrezygnuje z serwisowania to ta gwarancja mi przepada wiec jeśli coś mi padnie to bóle z własnej kieszeni w moim przypadku musiał bym teraz wydać 15 tys na silnik i nie mógł bym go zwrócić bo przecież go nie serwisowalem jak należy więc nie wszystko jest takie kolorowe :)
A jeśli chodzi o can ama czy innego quada przeprawowego to innego nigdy nie kupię tylko nowkę wiem co mam i jest ta wspaniała gwarancja :)
Jedynie kawe kupiłem używaną ale oska to co innego.

Awatar użytkownika
Cj_cezar
Quad:: CF Moto 550, Outlander 800
Imię: Cezary

Post autor: Cj_cezar » czw 18 lut, 2016

Żebyś się na tej can-am-owej gwarancji też nie przejechał.
Wiedz jedno: Każdy sprzedawca kłamie. Robi to po to aby sprzedać, a później "róbta co chceta".
Sprawa odstąpienia od umowy też nie jest prosta i mimo pewnej(zdaniem prawnika) wygranej potrwać może kilka lat.
Przykład: Zadzwonię do jednego z największych sprzedawców CF-ki i on opowiada i opowiada jaka to piękna i wspaniała maszyna, ,mówi o sprawnym serwisie, szybkich naprawach i 2 magazynach części.
Po kilku szczegółowych pytaniach okazuje się, że nie ma pojęcia quadzie a magazyny są 2 ale puste.

Ja właśnie zaczynam negocjacje co do mojej Cf-kii jak one nie poskutkują, to wtedy droga sądowa.
Co do serwisów to mowa była długa i namiętna ale w innym temacie na forum.

Awatar użytkownika
660760239

,,wspaniała gwarancja" to był sarkazm wiem ze nigdzie nie jest idealnie, ale chociaż mam pewność na 95% ze mi silnik sie nie zatrze po 1 tys km bo jednak o takich przypadkach nie słyszałem a jeśli są to po konkretnym przebiegu i raczej nie po łagodnym traktowaniu.
I tez nie mowie ze nie wiadomo jak oszczędzam maszynę ale napewno nie jeżdżę po bagnach i nie pływam w wodzie :P

A jeśli chodzi o to odstąpienie od umowy to wiem ze tego w 1 mies się nie załatwi ale mam nadzieje ze do wakacji się sprawa wyjaśni bo jak by nie było wszystkie awarie które były uznali a było ich kilka w każdym z sprzętów i były to awarie całkowite bo dotyczyły wymiany pieców wiec jeśli chodzi o to i o serwisowanie to nie mają nic do gadania.A wystąpić mogłem do nich już po pierwszej awarii i wtedy mogli by się coś wykręcac bo mogła być jakaś wada czy coś ale nie po takiej ilości i z tego co pamiętam oni też nie mogą przedłużać czasu odstąpienia od umowy.
Załączniki
Ładne i niezawodne jak stoij i się nie jeździ .
Ładne i niezawodne jak stoij i się nie jeździ .
Ostatnio zmieniony czw 18 lut, 2016 przez 660760239, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
660760239

A z ciekowsci spytam czy zwracał juz ktoś z forum pojazd lub słyszał o takiej sprawie? :?: :?

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r
Imię: Łukasz

Post autor: oolsztyniak » pt 19 lut, 2016

DKfan pisze: i kupisz porządnego quada.

Zainwestuj w jakiegoś Grizlaczka albo Can-Ama
Obrazek
walek1978 pisze:Wiem że zaraz bedzie że Canamy maja lepszy serwis ale co z tego to i to się psuje więc luzik.
Obrazek Obrazek

660760239 pisze:No szczęściem tego nazwać nie można, ale jeśli chodzi o 800 zatarcie silnika jest dość często spotykaną rzeczą u mnie w serwisie jestem 2.
Na ile sprzedanych quadów?

Licząc Twoje dwa plus jeden autora tematu, plus Maćka i kogoś tam jeszcze ja znam może z 10 przypadków.

Cj_cezar pisze:Żebyś się na tej can-am-owej gwarancji też nie przejechał.
Dokładnie.

Cytat niektórych podpunktów z karty gwarancyjnej jednego ze sprzedawców pojazdów marki Can Am
[...]1. Sprzedający udziela Gwarancji na okres 24 miesięcy albo 1.000 km przejechanych po dniu sprzedaży albo 50 mth przepracowanych przez silnik po dniu sprzedaży. [...]

2.c nieużytkowania pojazdu w zawodach sportowych, wyścigach, rajdach, oraz próbach przed nimi, a także w warunkach terenowych
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

Awatar użytkownika
660760239

Post autor: 660760239 » pt 19 lut, 2016

To ze ty znasz 10 to nie znaczy ze więcej się nie popsuło bo nie wszyscy są na forum.
2/4 sprzedane w moim serwisie miały wymieniane silnik.
Uważasz ze 10 które tylko ty znasz to mało ? wymiana całego silnika to raczej poważna awaria i nawet 10 silników to jest to bardzo dużo :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „CF Moto”