Quad 20,000 - 30,000 zł

Co kupić, na co wymienić, jaki najlepszy na początek...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DKfan
Quad:: Smark 200,MXU500i IRS,KingKaczka 750, Koczkodan 800X, XXC, R850XXC
Imię: Jacek

Re: Quad 20,000 - 30,000 zł

Post autor: DKfan » wt 22 wrz, 2015

szymoneski pisze:Wkradł mi się błąd, KQ kosztuje nie 27,5 a 37,5 tys. (chyba ze wspomaganiem i rejestracją nie znajdzie się dużo taniej)

Czyli w takiej samej cenie nie ma co się zastanawiać?

A co z cenami części? Jak z kosztem serwisu?
Zdecydowanie nie ma się nad czym zastanawiać. Miałem KQ750 EPS 2014 i jeździłem Outlanderem L. Zdecydowanie wygrywa Outlander L, przyjemność z jazdy, wygoda i prowadzenie się pojazdu to inna klasa pojazdu, co więcej mniejsze spalanie i reakcja na gaz, V2 Rotaxa świetnie się wkręca w odróżnieniu do KQ i nie traci mocy na podjazdach.
Wspomaganie w KQ jest gumowate i nie zmienia sily wspomagania w zależności od prędkości (!) jedziesz wolno jest ok, ale przy szybkiej jeździe kierownica daje małe wyczucie tego co się dzieje z kołami. W Oucie jest 3 stopniowe wspomaganie z ze zmienna siła wspomagania.
No i Viscolock, kiedyś tego nie doceniałem ale w tej chwili uważam że to świetne rozwiązanie. Często przejeżdżam w miejscach gdzie inne quady muszą się wycofać, dopiąć blokadę i jechać jeszcze raz. Visco pomaga tez na podjazdach, w sytuacjach gdy zaczyna brakować trakcji mamy napęd 4x4 a nie 4x3. Nawet najbardziej Mega Pro quadowcowi nie chce się zatrzymywać i dopinać blokad, a często nie ma takiej możliwości w czasie jazdy bo zatrzymanie się oznacza koniec jazdy.
Kolejny plus przepotężne hamowanie silnikiem w Outlanderze.

Plus KQ tylny hamulec w moście, nie trzeba zmieniać klocków przez jakieś 10kkm. Chyba że ktoś je spali przez zastosowanie złego oleju to wtedy koszt chyba koło 1000zł.

Serwis wychodzi taniej niż KQ, którego kupowałem u indywidualnego importera. Tam przegląd pierwszy po 300km następne co 1000km. Koszt 500zł, przegląd z regulacją zaworów 750zł.

W serwisie Can-am 1 przegląd 10rbh 350 zł następne co 1500km 450 zł.
Interwały między przeglądowe są następujące e Can-amie (zalecane w manualu) olej silnikowy 3000km, olej w skrzyni 6000km (kontrola stanu co 3000km) w mostach chyba też co 3000km.

Ja serwisuję sobie sam i koszta przeglądów dla 800 są następujące.
-silnik: filtr+ olej Motul 300V 2litry ok 110zł
-skrzynia 0,4 l Motul 75W140 ok 15zł
-most tył 0,25l Motul 75W140 9zł
-most przód 0,5 l Motul 75W90 18zł
-klocków nie wymieniłem od ponad 3000km nadal są grube więc podejrzewam że następne 2000 przejadę bez wymiany.
-oryginalne tuleje wahacza 80zł komplet na wahacz. Dotaczane z teflonu połowa tego.
-łożysko jednokierunkowe SKF 35zł
-manszeta EPI 65zł
- sworzeń wahacza EPI 81zł
-pasek oryginał 450 zł zamienniki od około 200zł (oryginał Suzuki 600zł zamienniki też około 200zł)

Generalnie koszty napraw są podobne czasem mogą być wyższe w KQ, czasem w Oucie. Nawet remont silnika jest droższy w KQ ponieważ trzeba kupić oryginalny tłok pokrywany nikasilem.

Plusem jest to że Outa kupuje się u autoryzowanego dealera z homologacją na samochodowy inny z pakietem homologacyjnym i można go serwisować u każdego dealera BRP w Polsce. U prywatnego importera serwisuje się tam gdzie sobie sprzedawca zażyczy albo traci się gwarancję.
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad

robertmuszka
Quad:: g700 2014 plus zólte xxc 800 2015
Imię: Robert

Post autor: robertmuszka » wt 22 wrz, 2015

Szymoneski ,nie ma sie nad czym zastanawiać, kupowac outka i tyle.
Jacek jeszcze niedawno chwalił kingquada a tu takie słowa, nono.
Can am raczej droższy w naprawach i serwisie bo to 2 garki i elektroniki w pyte, maszyna wymagająca doglądania i dbania. Oglądnij może jeszcze gryzlaka 700.

Awatar użytkownika
marioIII
Quad:: siwy OUT 500L był: Sportsman 800 EFI i Rancher TRX 350 FE
Imię: Mariusz

Post autor: marioIII » wt 22 wrz, 2015

[quote="szymoneski"]Wkradł mi się błąd, KQ kosztuje nie 27,5 a 37,5 tys. (chyba ze wspomaganiem i rejestracją nie znajdzie się dużo taniej)
Czyli w takiej samej cenie nie ma co się zastanawiać?

Pyt. mam takie czy siedziałeś na jednym lub drugim quadzie - sugeruję test bo to daje sporo przy podejmowaniu decyzji... ja kupując swojego 500L nie testowałem go bo nie było gdzie ale decyzję podejmowałem po zapoznaniu się ze sprzętami konkurencji wraz z ich testowaniem u kolegów i wygrał can-am beztestowo - póki co nie żałuję :D

nie będę pisał już o 500L bo Jacek już wszystko napisał ;) i w pełni się z tym zgadzam.

KQ to inna bajka, ma on wielu zwolenników, którzy pewnie wybraliby go po raz kolejny zamiast innego, jest to ponoć sprzęt na ciężkie warunki prosty i wytrzymały jak piszą "zadowoleni" właściciele. Jak bym teraz zamawiał szukałbym modelu BRP 570, powiem więcej dołożył bym parę tys do wersji L x mr cennikowo wychodzi tylko 2300 zł więcej (nie wiem ile wyjdzie finalnie w PL) ... a w tej cenie masz mega opony 28" maxiss mudzilla inne felgi, wyniesienie chłodnicy b ładne obszycie fotela bumpery i pewnie jeszcze parę drobniejszych rzeczy.

Ja dodatki teraz sam robię i wychodzi to sporo drożej niż w takiej wersji dopłata.

https://www.youtube.com/watch?v=z25X8LIlcWE

o i ma chyba snorkle przynajmniej na tej prezentacji

https://www.youtube.com/watch?v=JesJ4v-uM-0
Ostatnio zmieniony wt 22 wrz, 2015 przez marioIII, łącznie zmieniany 2 razy.
Jeśli ktoś chciałby pośmigać w zielonogórskim lub na Śląsku
https://www.facebook.com/marioIIIPL
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5lFyuP3ZljO-U2x85z_Bt4eB7q_xu3hG

Awatar użytkownika
Zmora1966
Quadowa Grupa Południe
Quad:: CanAm 800XT - była CFka X8, Keeway 300 GTX, Honda
Imię: Sławek
Kontakt:

Post autor: Zmora1966 » wt 22 wrz, 2015

o Outa trzeba dbać... trzeba a jak sam dłubiesz to niejedna panienka lekkich obyczajów poleci - niemniej jednak z tych dwóch brałbym OUTa :)

CO do Yamahy się nie włączam...bo mnie Muszka zbanuje :P
Zmora
www.quadowagrupapoludnie.pl
www.sqgp.pl

:I love QUADOWA GRUPA POŁUDNIE:

Awatar użytkownika
marioIII

Post autor: marioIII » wt 22 wrz, 2015

Najlepiej podjechać rowerem na wyprawę Bunkry i potestować (za symboliczną opłatę) :mrgreen: będzie spory wybór, tylko nie podjeżdżaj z pusta lawetą bo wyglądałoby to podejrzanie :lol:

Awatar użytkownika
DKfan
Quad:: Smark 200,MXU500i IRS,KingKaczka 750, Koczkodan 800X, XXC, R850XXC
Imię: Jacek

Post autor: DKfan » wt 22 wrz, 2015

Eeee raczej nie, ja mam starego Outlandera i z elektroniką nic się nie psuje. KQ non stop miał jakieś jazdy po pływaniu w wodzie. Wtyczki mam zabezpieczone smarem silikonowym, powtarzam to co 3 miesiące i jest ok. W serwisie nie będzie droższy bo zamienników jest od pyty a często warto zapytać w serwisie bo na niektóre rzeczy mają w dobrej cenie inne w idiotycznej ale wtedy kupuje się zamienniki. Akurat w przypadku remontu silnika Out czy KQ ten ostatni będzie zdecydowanie droższy.

KQ chwaliłem dopóki nie wsiadłem na Renegade/Outlandera i na Rincona. Nadal uważam że to dobry quad, jednak jeżeli porównamy to z Outem500 czy Renegade 500 to wypada gorzej, podobnie jak w porównaniu z Rinconem. Na Grizzly jechałem 2 razy i też mi się lepiej jechało ale to za mało żeby się jakoś wypowiadać.

Grizzly niestety jest chyba poza budżetem bo chyba minimum 42-3tys. Ale nie szukałem dokładnie

Dobrą opcją jest wersja PRO kompromis miedzy OutemL a OutemL XMR http://www.bluebike.pl/pl/can-am-atv/ou ... -l-570-pro
Podwyższone o cal zawieszenie, inna kanapa, wloty powietrza takie jak w XMR porzadne opony Carlisle ATC HD.
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad

szymoneski

Post autor: szymoneski » wt 22 wrz, 2015

Can-Am Outlander 500L można dostać za 36 tys,

A za ile realnie można kupić poniższe? Bo coś wydaje mi się, że za sporo więcej.

Can-Am Outlander L 570 DPS,

Can-Am Outlander 570 X-MR

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
marioIII

Post autor: marioIII » czw 01 paź, 2015

L570 dps myślę ze ta sama kasa

w xmr na pewno 4 z przodu

kowalik89
Quad:: kymco mxu 400
Imię: Kacper

Mocy brak! Poradzi coś ktoś? Zmiana na mocniejszy.

Post autor: kowalik89 » ndz 07 lut, 2016

Siema! Przywitać się już przywitałem więc teraz pytanie do was drodzy użytkownicy i forumowicze :) Aktualnie śmigam małym czterokołowcem jakim jest kymco mxu 400, idzie nowy sezon wiec czas na coś większego i mocniejszego oczywiście :) Celuje w dwa modele king 750 albo g700, przeczytałem wszystkie możliwe wątki z nimi związane i naprawdę nie robi mi różnicy który to będzie :) Przeglądając giełdy i strony internetowe gdzie jest pełno ogłoszeń ciężko znaleźć cos rozsądnego co by nie było "zajechane". Może ktoś z was ma namiar na coś fajnego i ciekawego. Mój budżet to 23 tyś. Z góry dzięki za jakakolwiek pomoc. Pozdro.

Awatar użytkownika
Paulus71
Quad:: Renia 1000 XXC
Imię: Paweł

Re: Mocy brak! Poradzi coś ktoś? Zmiana na mocniejszy.

Post autor: Paulus71 » pn 08 lut, 2016

w tym budżecie powienieneś znależć brutka w poprawnym stanie

mocy ci nie zabraknie a i możliwości tuningowania są duże
mods in progress :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jakiego quada wybrać...”