zakup nowej cf 500 moj pierwszy quad
- rogo11
- Quad:: CF MOTO 500
- Imię: Robert
Re: zakup nowej cf 500 moj pierwszy quad
Jak to dobrze "mądrego" posłuchać.
Dziękuję ci Mirku serdecznie, poszedłem do garażu, śrubkę poluzowałem i teraz "P" wchodzi jak ta lala.
A przy okazji sprawdziłem pozostałe biegi i tu znów niespodzianka: teraz nie wchodzi "H". Choć przyznam się że wcześniej tego nie sprawdzałem.
Proszę o radę, czy jednak ta skrzynia musi się dotrzeć, czy serwis mam przetrzepać?
Dziękuję ci Mirku serdecznie, poszedłem do garażu, śrubkę poluzowałem i teraz "P" wchodzi jak ta lala.
A przy okazji sprawdziłem pozostałe biegi i tu znów niespodzianka: teraz nie wchodzi "H". Choć przyznam się że wcześniej tego nie sprawdzałem.
Proszę o radę, czy jednak ta skrzynia musi się dotrzeć, czy serwis mam przetrzepać?
- Ranid
- Quad:: CF Moto 500 long [był Grizzli 700]]
- Imię: Mirek
Ja wyregulowałem sam,u mnie lewarek nie wchodził centralnie w te nacięcia [ta chromowana blacha] tylko zachodził i opierał się,trzeba sciągnąć oslonę obok lewarka i tam jest drążek z kontrami i po prostu regulować żeby lewarek centralnie wchodził w środek.
to powodzenia w biegach ;p to taki talizman tych quadów cf. Da sie to fajnie wyregulować ale nie oczekuj precyzji jak w samochodzie bo się zawiedziesz jak ja na początku. Trzeba nieraz bujnąć quadem aby bieg wlazł. A prościej to ściągnij lewą osłonę i masz taki pręt idący od lewarka do skrzyni. Tym pokręć i potestuj.
- Ranid
- Quad:: CF Moto 500 long [był Grizzli 700]]
- Imię: Mirek
Skrzynia biegów nie jest synchronizowana i dla tego quad musi mieć odpowiednie obroty silnika a te powinny być 1200-1400 bo inaczej ciężko wchodzą.Ja np. zainstalowałem obrotomierz dodatkowy i wyregulowałem na 1300 i biegi wchodzą w miarę dobrze.
- oolsztyniak
- Moderator
- Quad:: xxc 1000r
- Imię: Łukasz
Przeniosłem dyskusję do off-topu, quad kupiony więc teraz gadać można gdzieś indziej
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Witam wszystkich.
Też kupiłem 500 jakiś tydzień temu. Sprzęt prawie nowy 200 km na liczniku. Niestety bez serwisu wiec będę musiał sam wszystko wymienic. Proszę o krótką solucje na co zwrócić uwagę żeby maszyna działała ok.
Wiem ze sporo info jest na forum, przeczytałem chyba wszystko na forum przed zakupem mojego quada.
Jednak są to w większości stare posty wiec może jakieś nowe doświadczenia powstały i warte są opublikowania.
Dodam tylko ze rok produkcji mojej 500 cetki to 2014, przebieg jak pisałem 200km. I nic nie było tam robione.
Chciałem ubezpieczyć tez autocasco od kradzieży, gdzie najlepiej?
Pozdrowienia Sylwester
Dodatkowo:
do kolegi Ranid
Jak i jaki obrotomierz plus licznik mt/h zamontowales?
Do kolegi z m&m squad *ten w kasku na foto*:) DKfan
,co znaczy okolice warszawy? Ja z Wołomina jak coś.
Też kupiłem 500 jakiś tydzień temu. Sprzęt prawie nowy 200 km na liczniku. Niestety bez serwisu wiec będę musiał sam wszystko wymienic. Proszę o krótką solucje na co zwrócić uwagę żeby maszyna działała ok.
Wiem ze sporo info jest na forum, przeczytałem chyba wszystko na forum przed zakupem mojego quada.
Jednak są to w większości stare posty wiec może jakieś nowe doświadczenia powstały i warte są opublikowania.
Dodam tylko ze rok produkcji mojej 500 cetki to 2014, przebieg jak pisałem 200km. I nic nie było tam robione.
Chciałem ubezpieczyć tez autocasco od kradzieży, gdzie najlepiej?
Pozdrowienia Sylwester
Dodatkowo:
do kolegi Ranid
Jak i jaki obrotomierz plus licznik mt/h zamontowales?
Do kolegi z m&m squad *ten w kasku na foto*:) DKfan
,co znaczy okolice warszawy? Ja z Wołomina jak coś.
Cześć.
Jak bez serwisu? W ogóle? Nie było na 100 km nic?
Jak nie to pytanie czy jest odblokowana na gaźniku?
Jak nie było serwisu to zmień oliwę bo lepiej to na początku zrobić gdyż silnik sie płucze z brudów montażowych.
Wszystko zostało już napisane i nic się specjalnie nie zmienia.
Także stosuj się do tego co tu pisaliśmy i ciesz się sprzętem.
Kontroluj często stan oleju/płynów (np w zbiorniczku wyrównawczym), zawieszenie, potencjalne wycieki, napędy przed lub po jazdach itd.
Wymieniaj oleje w silniku i dyfrach; co kilka tyś (wg uznania) zerknij w zaworki, jeździj zgodnie ze zdrowym rozsądkiem (zdrowie), prawidłowo obsługuj go np napędy (odpowiednie załączanie), stosuj odpowiednio do terenu biegi (H/L) czyli dbaj po prostu o maszynkę a będziesz długo jeździł.
Pzdr
Jak bez serwisu? W ogóle? Nie było na 100 km nic?
Jak nie to pytanie czy jest odblokowana na gaźniku?
Jak nie było serwisu to zmień oliwę bo lepiej to na początku zrobić gdyż silnik sie płucze z brudów montażowych.
Wszystko zostało już napisane i nic się specjalnie nie zmienia.
Także stosuj się do tego co tu pisaliśmy i ciesz się sprzętem.
Kontroluj często stan oleju/płynów (np w zbiorniczku wyrównawczym), zawieszenie, potencjalne wycieki, napędy przed lub po jazdach itd.
Wymieniaj oleje w silniku i dyfrach; co kilka tyś (wg uznania) zerknij w zaworki, jeździj zgodnie ze zdrowym rozsądkiem (zdrowie), prawidłowo obsługuj go np napędy (odpowiednie załączanie), stosuj odpowiednio do terenu biegi (H/L) czyli dbaj po prostu o maszynkę a będziesz długo jeździł.
Pzdr
V2.....sound of madness
Dokładnie tak, poprzedni właściciel postawił to w garażu i nawet pożądnie nie ubrudzil. Nie zrobił wymiany na 100km. Ale z tego co widzę w instrukcji, to okresy wymian powinny wyglądać tak: pierwszy po 250km potem co tysiąc km!
Wiec jak to się ma do tych przeglądów co 400 km?
Generalnie olej czysty, maszyna wygląda zdrowo. Na moje wymagania to i tak zbyt łaski
Zabieram się za kompletowanie materiałów na wymiany.
Wiec jak to się ma do tych przeglądów co 400 km?
Generalnie olej czysty, maszyna wygląda zdrowo. Na moje wymagania to i tak zbyt łaski
Zabieram się za kompletowanie materiałów na wymiany.
- oolsztyniak
- Moderator
- Quad:: xxc 1000r
- Imię: Łukasz
Przeglądy co 400 km "zaleca" "aso" cf moto.
Głównie chodzi o to aby wyciągnąć kasę lub pozbyć się problemów z naprawami gwarancyjnymi
Głównie chodzi o to aby wyciągnąć kasę lub pozbyć się problemów z naprawami gwarancyjnymi
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
Wg naszych krajowych "standardów" serwisowych to CF 500 ma 1 szy serwis po 100km, kolejne co 400km
Chore to ale trzeba wyskubać kasę z nas bo koszt serwisu jest wg widzimisię serwisu i potrafi być droższy niż w canamie.
W każdym razie ja bym teraz oliwę wymienił ale zrobisz jak uważasz.
Potem w zależności jak będziesz jeździł co 500-1000 km olej z filtr bym radził wymieniać.
Jak pisałem zobacz czy masz blokadę. Jesli to Twój pierwszy quad to może na mieć odniesienia i nawet nie zwrócić uwagi. Zobacz ile poleci. Jak min ok 90 jest odblokowany , jak ok 70 +/- jest blokada.
Jest ona w gaźniku i wygląda ona tak:
https://www.youtube.com/watch?v=yijgIqTNThQ
Chwilę pracy i sobie ją sam zdejmiesz
Chore to ale trzeba wyskubać kasę z nas bo koszt serwisu jest wg widzimisię serwisu i potrafi być droższy niż w canamie.
W każdym razie ja bym teraz oliwę wymienił ale zrobisz jak uważasz.
Potem w zależności jak będziesz jeździł co 500-1000 km olej z filtr bym radził wymieniać.
Jak pisałem zobacz czy masz blokadę. Jesli to Twój pierwszy quad to może na mieć odniesienia i nawet nie zwrócić uwagi. Zobacz ile poleci. Jak min ok 90 jest odblokowany , jak ok 70 +/- jest blokada.
Jest ona w gaźniku i wygląda ona tak:
https://www.youtube.com/watch?v=yijgIqTNThQ
Chwilę pracy i sobie ją sam zdejmiesz
V2.....sound of madness