Cześć.
Mam quada o pojemności 200 ccm. Oryginalny aku został wyrzucony 2/3 sezony temu i nie mam jak sprawdzić jego parametrów. Teraz pytanie jaki to ma być żelowy/elektrolityczny(jest coś takiego?)/kwasowy.Jeśli ktoś miał podobny problem albo kupował do skutera/motocykla to bym posłuchał rad. Aktualnie w Quadzie jest zamontowany jakiś aku from Chiny. Pomozecie cos dobrac np. z https://www.motointegrator.pl/szukaj/akumulatory-413/ ?
Na 100% musi to być 12V. Dziękuję wszystkim za pomoc
Nowy akumulator
Re: Nowy akumulator
Akumulator powinien mieć 9 ah i oczywiście 12v.Na allegro tego pełno wpisz : "akumulator 9 ah 12v" i wyskoczą.A gdybym miał bym wybierać między kwasowym a żelowym to wybrał bym kwasowy ponieważ zawsze gdy będzie długo nie ładowany to może uda się uratować a żelowego nie uratujesz.
Mam podobne pytanie, ale dotyczy quada Eagle Lyda 203 Farmer. Kupiłem używanego z wymienionym akumulatorem - niestety nie trzyma. Muszę go wymienić na nowy, no i tu pojawia się pytanie - jaki dokładnie montowany jest akumulator w nowych quadach tego typu - zależy mi na parametrach i wymiarach? Aktualnie mam 5Ah, ale w gniazdo akumulatora wchodzi na ciasno, a klinuje się w połowie wysokości komory akumulatora. Wnioskuję więc, że taki na pewno nie był montowany seryjnie. Jest za to najtańszy z dostępnych na Allegro. Ma ktoś takiego quada z fabrycznym akumulatorem?
- Marines
- Moderator
- Quad:: Czerwony...
- Imię: Marcin
Miałem u siebie 9. Najlepiej wymierz sobie kosz pod akumulator i idź z wymiarem do sklepu
"Są rzeczy, które trzeba zrobić i robi się je, ale nigdy o nich nie mówi. Nie próbuje się ich usprawiedliwiać. Są nie do usprawiedliwienia. Po prostu się je robi. A potem zapomina."
NAPRAWIAM QUADY I MOTOROWERY - BYDGOSZCZ I OKOLICE
NAPRAWIAM QUADY I MOTOROWERY - BYDGOSZCZ I OKOLICE
Kosz mam mniej więcej wymierzony, ale akumulatory mają różne rozmiary. Teoretycznie na upartego utknę akumulator od 5Ah do 14Ah. Różnica jest dość znaczna, a wolałbym kupić dopasowany nie do kieszeni na akumulator, a do wydajności prądnicy. W moim 5Ah, który aktualnie posiadam, mimo że był świeżo naładowany, nie udało mi się dzisiaj odpalić quada. Ledwo co rozrusznik ruszył i wyświetlacz zgasł. Wynika z tego, że prąd rozruchu mam za mały jak na warunki zimowe i stąd moje pytanie do posiadaczy dokładnie takiego quada.