Homologacja?????

Wszelkie sprawy związane z eksploatacją, serwisowaniem, silnikiem, elektryką, skrzyniami biegów, przeniesieniem napędu, zawieszeniem, oponami, tuningiem oraz wszelkimi poradami technicznymi...
Awatar użytkownika
JAPE
Quad:: Suzuku KQ 750AXI & KW miniTraper 70ccm
Imię: KUba
Kontakt:

Post autor: JAPE » czw 05 lut, 2009

ok homologacji nie musisz mieć ale moc musi byc 15.4kw aby moc określić ten pojazd mianem "samochodowy inny"

skawi

Post autor: skawi » czw 05 lut, 2009

dokumenty przyjeżdżają gotowe, przegląd i rejestracja  co do mocy nie mam pojęcia – pewnie tak jest , tylko który ma naprawdę ograniczoną moc.

Awatar użytkownika
Krawco
Quad:: XP 850 ;)
Imię: Arkadiusz

Post autor: Krawco » pt 06 lut, 2009

później pojawia się problem już tylko w przypadku kolizji... a dym jest spory. Masz nie homologowane lampy, brak kierunkowskazów itp. Krótko mówiąc pojazd został dopuszczony do ruchu nielegalnie. Ubezpieczalnia nie wypłaca ani grosza i zaczynają się problemy... Lepiej nie wypuszczaj się na drogę albo kup pojazd z prawdziwą homologacją.
Pojazdy Polaris www.polariscenter.pl i nie tylko...

skawi

Post autor: skawi » pt 06 lut, 2009

Sam miałeś kilka tak zarejestrowanych pojazdów i chyba były wypłaty odszkodowania ……:)

Awatar użytkownika
Krawco
Quad:: XP 850 ;)
Imię: Arkadiusz

Post autor: Krawco » pt 06 lut, 2009

Tak, ale nie miałem kolizji drogowych... Wtedy zaczynają się schody... Między innymi dlatego się ich pozbyłem.
Pojazdy Polaris www.polariscenter.pl i nie tylko...

Awatar użytkownika
XaVeR
Quad:: none

Re: Homologacja?????

Post autor: XaVeR » czw 24 gru, 2015

A czy wiadomo jak po wejściu nowych przepisów wygląda sytuacja z importem ale zarejestrowanego powiedzmy w Niemczech quada? Wiem, że tam są 4 kategorie rejestracji:

- Quad z rejestracją samochodów osobowych
- Quad z aprobatą VKP (czterokołowy pojazd samochodowy do transportu pasażerskiego)
- Quad z aprobatą LOF - z czarnym znakiem
- Quad z aprobatą LOF - z zielonymi znakami i stosowania w rolnictwie.

I teraz jak zarejestrować w Niemczech, aby zaimportować i było bez kłopotu w wydziale komunikacji w kat. L7e?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż quadowy”