wyłącznik wyciągarki - pytanie o instalację

Wszelkie sprawy związane z eksploatacją, serwisowaniem, silnikiem, elektryką, skrzyniami biegów, przeniesieniem napędu, zawieszeniem, oponami, tuningiem oraz wszelkimi poradami technicznymi...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
darekp
Quad:: cf moto 500L
Imię: Darek

wyłącznik wyciągarki - pytanie o instalację

Post autor: darekp » śr 23 gru, 2015

witam, może na tym forum uda mi się uzyskać odpowiedź na pytanie. Gdzie mogę wpiąć wyłącznik do wyciągarki? (pod stacyjkę odradzono bo to przekaźnik, bezpiecznik itp). Stąd pytania dwa.

(kostka obok to pilot bez przewodowy ale znalazłem schemat i sam go podłącze)

1. Chciałbym założyć włącznik wyłącznik wyciągarki. Czy mogę ulokować go na kablu + między akumulatorem a przekaźnikiem wyciągarki? Czy gdzieś indziej taki włącznik się zakłada? (tak jak na zdjęciu)

2. czy może to być taki przełącznik jak na zdjęciu? Kable wytrzymają? Chciałbym go zamontować na kierownicy aby np po zgaszeniu quada lub powrocie do domu aby łatwo wyłączyć wyciągarkę ( by się nie zaczęła zwijać) (nigdy nie wiadomo, bo będzie pilot bezprzewodowy i sterowanie z kierownicy razem)

Obrazek

kable wytrzymają?

z aukcji http://allegro.pl/wlacznik-i-wylacznik- ... 63030.html

ponoć wodoszczelny i również ma mocowanie na kiero

Obrazek

Awatar użytkownika
darekp

Re: wyłącznik wyciągarki - pytanie o instalację

Post autor: darekp » czw 24 gru, 2015

odpowiem sobie sam. Zakłada się na plus i musi to być hebel. Do tego odpowiednie kable grubsze. Kwestia umieszczenia czy pod siedzeniem czy na zewnątrz, ale wtedy trzeb robić zabezpieczenie styków.

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r
Imię: Łukasz

Post autor: oolsztyniak » pn 28 gru, 2015

Najprościej to załóż sobie hebel na cały prąd zaraz za akumulatorem a nie tylko na wyciągarkę.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

Awatar użytkownika
DKfan
Quad:: Smark 200,MXU500i IRS,KingKaczka 750, Koczkodan 800X, XXC, R850XXC
Imię: Jacek

Post autor: DKfan » wt 29 gru, 2015

Wątpię czy ten włącznik wytrzyma prąd który pobiera wyciągarka.Raczej dos.ć szybko się sfajczy. Jeżeli już to hebel. Pytanie dla czego nie na - ? Wysterowanie wyciągarki nie jest czasem z minusa? Musisz go podać żeby zadziałało, czy coś pomyliłem?
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad

Awatar użytkownika
darekp

Post autor: darekp » śr 30 gru, 2015

wiem o tym włączniku. Wstawiłem nie to zdjęcie, ale znalazłem sobie tabelkę z poborem prądu przez różne wyciągarki i na mojej wychodzi około 200 A także hebel musi być na 300A aby mieć spokojną głowę. A montuje się do plusa ponieważ masa jest w całym quadzie. Szkoły montażu czy + / - są różne ale preferowany jest plus. Będzie montowany pilot bezprzewodowy dlatego muszę zrobić hebel na wszelki wypadek by nawet się akumulator nie rozładował.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż quadowy”