Naprawa / konserwacja / problemy z Grizzly by Dimi

Wszelkie sprawy związane z eksploatacją, serwisowaniem, silnikiem, elektryką, skrzyniami biegów, przeniesieniem napędu, zawieszeniem, oponami, tuningiem oraz wszelkimi poradami technicznymi...
Awatar użytkownika
Dimi
Quadowa Grupa Południe
Quad:: Yamaha Grizzly 700 FI

Re: Naprawa / konserwacja / problemy z Grizzly by Dimi

Post autor: Dimi » pt 19 cze, 2015

Ikar pisze: Podobny temat mieliśmy kiedyś w Kawasaki KFX 450, jutro pogadam z kolegą o tym. Ale szczerze to od małego mnie dziadek uczył że ustawiając mieszankę w gaźniku malucha nie może być ona zbyt bogata bo będzie tłumik czerwony i będzie strzelał :) Nie rozumiem więc do końca Twojej hipotezy o zatkanym wydechu ...

Teraz już rozumiem, o co chodzi. Ja muszę mieć wszystko logicznie wytłumaczone.
Co do tłumika, upierałem się bo wypaliła się uszczelka między kolektorem i zastąpiłem ją połówką obudowy z łożyska koła. Trochę ją przygiołem ale weszła jak ulał. Potem rozebrałem tłumik ile mogłem - czyli tylko te 3 śrubki na końcówce wydechu. Wyjąłem końcówkę zaraz za nią była wata, a za nimi metalowa siatka. Wymieniłem watę i skręciłem spowrotem. Tylko, że zamiast uszczelki między tłumikiem a końcówką (rozsypała się) dałem zrobioną przeze mnie blaszaną podkładkę. I myślałem że przez moje "patenty" zmieniłem ciśnienie w wydechu, co też mogło by skutkować podawanie większej dawki paliwa.

Gdzieś na forum, nie wiem czy na tym, było opisane. Zmieniając ciśnienie w wydechy, bo porobiły się "dziury" zmienia się ciśnienie, komputer nie jest przestawiony i podaje więcej paliwa (bo jest za małe ciśnienie bo są przeloty), nie spala się, strzela w efekcie może popalić zawory

To by mogło świadczyć o tym że paliwo mi szybciej znika, a co z olejem? Może silnik się nagrzewa i uszczelki są już popalone?
Są ludzie, którzy lepiej bawią się na oktanach niż na promilach...
:I love QUADOWA GRUPA POŁUDNIE:

Awatar użytkownika
Dimi
Quadowa Grupa Południe

Post autor: Dimi » ndz 21 cze, 2015

Dobra już wszystko wiem maszyna a raczej silnik został rozebrany w 2/3

Obrazek

Problemy jakie zostały napotkane:

Co do nagrzewania plastików - wyjaśniło się - między kolektorem a tłumikiem powinna być uszczelka taka druciana, uznałem że jest za droga i wstawiłem patent, który spisał się na 5 min. - Spod tej nieszczelności takim żarem dmuchało że nie było bata musiały się plastiki nagrzać - 1 przyczyna znaleziona

Branie oleju - niestety uszczelniacze na tłoku do wymiany, nie było zgarnięcia oleju z tłuku, co skutkowało "przepalaniem" oleju i wcale jak spotykam się z opinią brania 100ml na 100km nie jest to mało!!! - 2 przyczyna znaleziona

Kolejną rzeczą, która już nie jest potwierdzona, kolektor mógł się nagrzewać bo nie było uszczelek między kolektorem a blokiem silnika, po rozłożeniu silnika mój mechanik, doszedł do wniosku że silnik był już rozbierany.

Po 1 nakrętka/śruba na 2 części silnika tam gdzie jest 2 część rozrządu co ustawia się zębatkę względem szczeliny obrobiona, więc ktoś już doszedł do rozrządu.

2 łańcuch źle ustawiony, przestawiony łańcuch o 1 ząbek na zębatce.

Po 3 niewiedzieć czemu, ale zostały wymienione 3 z 4 pierścieni na tłoku, jak to sprawdzić? Na każdym z oringów jest oznaczenie fabryczne, na 3 nie było a tylko na 1 było. W manualu jest opisane że każdy ring jest oznakowany.

Cylinder - w dobrym stanie, choć istnieją poprzeczne lekkie zadrapania

Obrazek

Co zauważyłem jedna część rozwaliła się,

Jak się to nazywa? Jest jakiś trzpień z górnej części rozrządu, na schemacie jest to pod nr 9

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Zmora1966
Quadowa Grupa Południe
Quad:: CanAm 800XT - była CFka X8, Keeway 300 GTX, Honda
Imię: Sławek
Kontakt:

Post autor: Zmora1966 » śr 24 cze, 2015

Tak sie zastanawiam dlczego chcesz go sprzedać...przecież to nie są bardzo złe nowiny :)
Zmora
www.quadowagrupapoludnie.pl
www.sqgp.pl

robertmuszka
Quad:: g700 2014 plus zólte xxc 800 2015
Imię: Robert

Post autor: robertmuszka » śr 24 cze, 2015

Czyli w zasadzie dokupić kilka pierdułek , poskładac i w teren a nie głupoty w głowie.

miro12a
Lucky ATV Team
Quad:: Taki fajny

Post autor: miro12a » śr 24 cze, 2015

Pisałem Ci w którymś temacie że mam silnik ze spalonego miśka po 300 km, jak nowy, był za grosze do sprzedania, niestety już nie jest

Awatar użytkownika
marioIII
Quad:: siwy OUT 500L był: Sportsman 800 EFI i Rancher TRX 350 FE
Imię: Mariusz

Post autor: marioIII » śr 24 cze, 2015

Miro poproszę 1 szt do polarisa :)

Dimi przecież wiesz, że i tak masz małe kuku w porównaniu z moim kuku :)

Dasz radę a i robota idzie do przodu u Ciebie.

Ja już zaczynam się zastanawiać na zmianą hobby na takie, które miało jeszcze parę lat poczekać, bo chyba będzie tańsze...
Jeśli ktoś chciałby pośmigać w zielonogórskim lub na Śląsku
https://www.facebook.com/marioIIIPL
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5lFyuP3ZljO-U2x85z_Bt4eB7q_xu3hG

Awatar użytkownika
Dimi
Quadowa Grupa Południe

Post autor: Dimi » śr 24 cze, 2015

Pany,
wymiana kilku części = ze sprzedażą, to nie tak. Wymienię te części i wystawię miśka na miesiąc, jak pójdzie za tyle co chcę to sprzedam, a jak nie to zostaje u mnie i użytkuję go do końca...

Człowiek jest tak skonstruaowany że ma coś takiego co się nazywa chęć posiadania... zobaczymy co będzie za jakiś czas.

miro12a
Lucky ATV Team

Post autor: miro12a » czw 25 cze, 2015

Niestety do polarisa nie ma, silnik od miśka był kolegi i leżakował u mnie z 3 lata, mam jeszcze z niego zbiornik paliwa wraz z pompą również po 300 km. Po prostu koleś zrolował nowego quada i w dodatku się zapalił i to co z niego zostało leżało u mnie, mam jeszcze jakieś d*** półośka tarcze itp.

miro12a
Lucky ATV Team

Post autor: miro12a » czw 25 cze, 2015

W Kocmyrzowie jest koleś co ogarnia Polarisy i to nawet bardzo dobrze, koledze robił XPeka 850 kapitalny remont.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż quadowy”