Quad za 7000 - 8000 zł

Co kupić, na co wymienić, jaki najlepszy na początek...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DKfan
Quad:: Smark 200,MXU500i IRS,KingKaczka 750, Koczkodan 800X, XXC, R850XXC
Imię: Jacek

Re: Quad za 7000 - 8000 zł

Post autor: DKfan » wt 26 maja, 2015

kosik10 pisze:Ale myślisz że po lesie nadąży CF za G660? Woda i błoto nie wchodzi w grę. Ale podjazdy górki to jak najbardziej. Obawiam się że po prostu będzie taka górka że CF stanie w połowie i nie pojedzie dlatego że zabraknie mu mocy (przyczepność kół do podłoża będzie ok)a G660 pojedzie?
Na wyjeżdzie na Ukrainie były z nami 2x CF500 reszta to Grizzly, KQ, BruteBorce i 2 Can-amy 800 i nie odstawały. Gwarantuje ci że górki której CF500 nie jest w stanie podjechac nie podjedziesz na żadnym innym quadzie, po prostu zabraknie umiejętności. Tutaj masz filmik z Ukrainy i możesz zobaczyć jakiej górki nie sa w stanie podjechać. To bardzo wysoki poziom jazdy wymaga umiejętnosci i asekuracji grupy.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-uHJQ2xXS1s[/youtube]

G660 nie jest demonem mocy ani prędkości, jezeli kupisz krótka CF ktora jest lżejsza (ale i tak wieksza i ciezsza od Grizzly) to bedziesz dawal sobie rade w kazdych warunkach.
Robertos pisze:Mówiłeś i jeszcze raz wielkie dzięki za wskazówki. Teraz gdybym miał więcej wolnych środków stawiał bym raczej na Grizzly, widziałem co potrafi - CFka wypada słabo przy nim. Ale poczekamy, zobaczymy... Jacku po jakim czasie zdecydowałeś się na udział w jakimś rajdzie? Powoli jazda wokół komina i po lasach nie daje frajdy, a ganiać się ze strażą itp. żadna przyjemność. Jak czytam opinię udział w jakimś rajdzie daje mega efekty. Tras dla quadowców w moim pobliżu niestety trochę brak :-(
CF500 nie wypada aż tak słabo jak ci się może wydawać jak opanujesz dobrze jazdę na niej to będzie mało sytuacji które wpędzą Cię w kompleksy.
Co do jazdy w rajdach to na pierwszy pojechałem b wcześnie bo posiadajac MXU500 2 miesiące. Od razu zaznaczam , pojechalem z dwoma innymi quadowcami z sąsiedztwa którzy sie mna opiekowali i przeciągneli za uszy przez cały rajd. To prawda sporo się nauczylem ale... Nigdy nie wybieraj się na rajd sam, jedz przynajmniej z jednym doswiadczonym quadowcem, który coś potrafi. Uważnie wybierz rajd na który jedziesz i wypytaj o jego poziom trudności aby cię nie przerósł i nie było niebezpiecznych sytuacji. O wypadek nie trudno więc nie daj ponieść się ambicji, jezeli uwazasz ze cos jest dla ciebie za trudne nie rób tego, nie jedziesz po wynik ale dla nauki. Kup zbroję.
Ogólnie aby jezdziło się fajniej , znajdz grupę quadowców ze swoich okolic i jezdzij z nimi. Podpatruj co robią i staraj się naśladować. W grupie przyjemniej, bezpieczniej i na pewno znają wiele terenów do wspólnej jazdy.
Poszukaj no tutaj, napisz post, pewnie się ktoś znajdzie.
ustawki-quadowe-f66.html
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad

Robsson
Quad:: canam

Post autor: Robsson » wt 26 maja, 2015

Kosik10.
CF500 na start w zupełności wystarczy. CO do trudniejszego terenu to jak pisze Jacek.
Dobry kierownik i na CF 500 zadziwić może innych lanserów na bardziej renomowanych sprzętach i lepszych, którzy nie umieją jeździć.
"Nie sprzęt lecz technika robi z Ciebie zawodnika". Oczywiście nie zawsze bo na ośce albo 300-tce dychawicznej to i magik nie zrobi wiele w ciężkim terenie. Ale to powiedzenie jest z reguły aktualne.
Miałem okazję pośmigać razem z kolegą na G700 i ani on ani ja nie narzekaliśmy.
CF-ka daje radę w wielu przypadkach. Z racji, że też zacząłem niedawno i stopniuje trudności powoli- w ub weekend atakowałem (wg mnie) takie górki i podjazdy że powiem szczerze - miałem w portkach i prosiłem kumpla aby mi asekuracyjnie przepinał line z drzewa na drzewo bo sądziłem, że przy byle błędzie nie ruszę i mogę przy błędzie początkującego polecieć w dół. Ku mojemu zaskoczeniu CFka robiła wszystko z zaskakującą łatwością. Jak się opanuje jazdę w terenie ona naprawdę daje radę.
Minusem Cf-ki będzie z pewnością prędkość maksymalna gdy będziesz latała szybko z jakimiś dzikami i na mocnych sprzętach. Brakuje jej mocy aby slide'ami latać jak się ma dobre opony. W stosunku do G700 krótka Cf ma troszkę większy promień skrętu. Ale IMO to naprawdę (zwłaszcza za te kasę) warty zainteresowania sprzęt na początek.
I o ile nie będziesz pobijać chciał rekordów prędkości pocieszysz się.
V2.....sound of madness :twisted:

Awatar użytkownika
Robertos
Quad:: CF MOTO 500
Imię: Robert

Post autor: Robertos » wt 26 maja, 2015

Fakt, tylko umiejętności i rozsądek.
Z prędkością maksymalną moja dochodzi do 95km/h, a jak Wasze?

Awatar użytkownika
Zmora1966
Quadowa Grupa Południe
Quad:: CanAm 800XT - była CFka X8, Keeway 300 GTX, Honda
Imię: Sławek
Kontakt:

Post autor: Zmora1966 » wt 26 maja, 2015

Co do rajdów to Kosik10 - dla dobra Twojego, twoich bliskich oraz otoczenia - pomyśl o tym jak zrobisz na quadzie z 1000 km i to z doświadczonymi quadowcami.
CO do CFki - to własnie w naszym teamie (zaprezentowanym na filmie) są dwie CFki 500. Jedna krótka a druga długa.
Jeśli nie potrzebujesz wozić kogoś lub będziesz robił to bardzo rzadko nie zastanawiaj się - tylko wersja krótka. Jest zwrotniejsza, lżejsza a różnica w długości nie jest aż tak wielka żeby miało to duże znaczenie przy podjazdach.
CO do mocy - koledzy się rozpiasali więc ja mogę tylko zapewnić że nie braknie Ci jej - nie wiem skąd jesteś ale u nas w górach żadna CFka nie miała większych problemów - chyba że był krótki rozpęd ale to naprawdę przy baaaardzo rześkiej górce.
CFka to relatywnie prosty sprzęt i warty swoich pieniędzy, jednak kupując używkę dobrze sprawdź bo może być zamęczona.
I to by było na tyle.
Zmora
www.quadowagrupapoludnie.pl
www.sqgp.pl

:I love QUADOWA GRUPA POŁUDNIE:

kosik10
Quad:: CF Moto 500 L
Imię: Krzysiek

Post autor: kosik10 » wt 26 maja, 2015

Wielkie dzięki wszystkim za zainteresowanie moim problemem.
Wiem że to dopiero będzie początek mojej kariery jazdy quadem i sporo czasu minie aby nabrać umiejętności ale myślę że się szybko nauczę bo pociąg do jazdy miałem od dziecka i wcześnie zacząłem jeździć samochodem(oczywiście wiem że jazda quadem a samochodem ma niewiele wspólnego). Jeżeli chodzi o rajdy to ja na pewno się nie wybieram i nawet nie myślałem o tym nigdy. Ale miło że wspomnieliście o tym kiedy i jak to jest na takich wyprawach.
Dla rider-ów z filmiku wielki szacun. Czy dobrze widziałem że na tym podjeździe na filmiku cf nie dały rady?
Kupić chcę nową niby chinczyk ale nowy. A jak się patrzy na niektóre filmiki jak ludzię katują i topią i maja wywrotki to aż strach kupić coś takiego. Na motoryzacji się znam w kwesti samochodów ale w temacie quadów niestety nie. ale na pewno co się da to sam będę w swoim quadziku naprawiał.
Mam zamair kupić CF dopiero po wakacjach niestety(brak jeszcze funduszy). Ale już teraz ciągle czytam na ten temat. I widze że poza czytaniem warto również pytać - tak jak to zrobiłem na tym forum bo życzliwi ludzie(Wy Panowie) od razu odpowiadają i życzliwie doradzają.
Chcę teraz poszukać kogoś kto jest użytkownikiem cf moto 500 i spotkać się znim aby pogadać zobaczyć jak się tym jeździ i co to potrafi.
Ja jestem z okolic Dębicy na podkarpaciu(niedaleko Rzeszowa w strone Krakowa)

robertmuszka
Quad:: g700 2014 plus zólte xxc 800 2015

Post autor: robertmuszka » wt 26 maja, 2015

Wtrącę pare groszy od siebie.
Filmik z ukrainy pokazuje wjazd pod górkę, niestety nie jest w pełni obiektywny ze względu na stan podłoża, z którego był start. pierwszy kingus 750 poszedł z twardego, każdy kolejny miał coraz trudniej, choc zauważmy, iż gryzlaczek pod moja komendą wszedł z malutkim rozpędem, can am posalał na tylnych łapkach, a potem już był problem, cfki zostały a polaris zaskoczyl mnie osobiście tym, że mimo niezłej melasy przeszedł po niej.
Cfki 500 to quady, które dają radę pod górkę pod warunkiem, że nie jest zbyt stroma i długa. Na krótkich jdą fajnie i trzymają sie podłoża fantastycznie, ale niestety konczy się siła i stajemy.
U mnie w ekipie są 2 g600 jedna g550 i kilka g700, nie ma wielkiej różnicy między tymi quadami do pewnego poziomu górki ale niestety 700 2014 wchodzi najwyżej albo z najmniejszym problemem.
Co do jazdy na quadach to możesz jeżdzić całe życie na super maszynie samemu i nie wiedzieć że da sie wjechać w dane miejsce, a jeżdząc w towarzystwie kilku chłopa bedziesz sie w takie miejsca pchał jak nie ty to ktoś inny, więc najważniejsze w przygodzie quadowej to mieć z kim jeżdzić, a dopiero potem na czym jeżdzisz.
Ja osobiście nie polecam kolegom kupowania nowego cf 500 za 20 tysi, lepiej poszukać używke za np 15-17 tysi , a reszte przeznaczyć na ewentualne naprawy. za 3-4 tysie naprawisz wiele w quadzie gdyby jednak coś padło.

Awatar użytkownika
Czoper
Quad:: can am outlander XTP 1000
Imię: Piotr

Post autor: Czoper » wt 26 maja, 2015

Robert mądrze piszesz najpierw z kim później na czym i nie ma co dyskutować Cf to nie yamaha grizli czy 550 czy stara konstrukcja 660 nie wspominając o 700 bo to inna bajka niż Cf moto 500 tyle że za stare grizli niewiadomego pochodzenia masz nowe Cf moto a dla początkujących najważniejsza jest frajda z jazdy i bezawaryjność no i jak by nie było jakaś tam gwarancja a jak się wciągnie świat quadów przed nim
Wolność każdego Człowieka jest wartością nadrzędną......
<www.atvmoto.pl>

Awatar użytkownika
Zmora1966
Quadowa Grupa Południe
Kontakt:

kosik10 pisze: Ja jestem z okolic Dębicy na podkarpaciu(niedaleko Rzeszowa w strone Krakowa)
wiem gdzie to jest mam pełno rodziny w okolicach Debicy i w niej samej:)
Zmora
www.sqgp.pl

:I love QUADOWA GRUPA POŁUDNIE:

robertmuszka
Quad:: g700 2014 plus zólte xxc 800 2015

Post autor: robertmuszka » wt 26 maja, 2015

Piotrze, a pamiętasz, ile wpakowałeś kasy w naprawy nowej inki, też chyba była na gwarancji. Mam kolege który kupił nową cf 500 long za 19 tysi, pojeżdził troszke z nami i po pół roku sprzedał za 14, bo poprostu sprzęt nie dawał rady, a nie zawsze dało sie objechać jakis teren tylko trzeba było kombinować.
Co do kupna uzywanego quada, to nie jest prosto trafić na sprzęt ok, ale da się. Kolega w tygodniu kupił używane g700 za 21 tysi od swojego kolegi.

Awatar użytkownika
Zmora1966
Quadowa Grupa Południe
Kontakt:

a dwoje muszka wróżyła :wyśmiewacz:
Zmora
www.sqgp.pl