Popsute sprzęgło CF Moto 500 - przebieg 1 300km

Wasze doświadczenia i pytania związane z quadami CF Moto
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pingwin Legnica
PingwinSquad
Quad:: osiołek :)
Imię: Daniel
Kontakt:

Re: Popsute sprzęgło CF Moto 500 - przebieg 1 300km

Post autor: Pingwin Legnica » ndz 26 kwie, 2015

A nie wyciagales kogos z rowu albo nie ciagnales przyczepy?
Wystarczy bieg H, przyczepka z piachem, dwa kilometry i nieszczęście gotowe. Moze to byc tez ostre topienie w blocie na biegu H. Silnik wyje a kola zassane przez bloto w bezruchu. Z tym odsniezaniem to tez racja. Wystarczy godzinka na H z plugiem.
Patrzac na to sprzeglo to okladziny sa spalone, spieczone. Dlatego odrywają sie kawalkami. Samo sprzeglo patrzac po zdjeciach wydaje sie w porządku. Okladziny musialy sie jakoś spalić.
Przy okazji wymiany szukal bym przyczyny.
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl

Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś

w trakcie szukania nowego kierunku...

Awatar użytkownika
Pingwin Legnica
PingwinSquad
Quad:: osiołek :)
Imię: Daniel
Kontakt:

Post autor: Pingwin Legnica » ndz 26 kwie, 2015

Popatrz uwaznie jeszcze raz na dzwon sprzegla. Okladziny sa starte do blachy, na zdjęciach widac wyraźnie prace metalu po dzwonie.
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl

Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś

w trakcie szukania nowego kierunku...

Awatar użytkownika
sebtur
Quad:: supermoto 150, cf moto 500 L-X5
Imię: Sebastian i Antek

Post autor: sebtur » wt 05 maja, 2015

Po dłuższej przerwie wracam na forum. I muszę was podpytać bo jestem wkurzony. Otóż dałem do serwisu na II przegląd po 500 km ( dokładnie 496 km ) gada. i zostawiając go w serwisie dokładnie przekazałem, że nie ma mocy jak podjeżdżam pod wzniesienie. I przed długim weekendem odebrałem go zadowolony, że wszystko jest już ok. Zapłaciłem 650 zł - poinformowali mnie, że wymienili oleje, filtry i że wszystko gra - specjalnie nie dociekałem co było przyczyną słabej mocy. Jaka była moja irytacja gdy przywiozłem go do domu i przejechałem się nieopodal gdzie jest niewielka górka. Nie chciał wjechać pod nią - silnik wył a on w miejscu stał. a pod tą górkę wjeżdżam moim starym 6 letnim chińskim quadem i to w dodatku 150 z napędem na jedną oś. Co mogę jeszcze dodać, że po terenie płaskim gad jeździ normalnie. Następnego dnia zadzwoniłem do nich z tą informacją. Kazali mi jeszcze raz do serwisu przywieźć gada i tak uczyniłem a przed chwilą dostałem telefon od nich, że sprzęgło jest do wymiany( spalone czy ślizga się) i muszę szykować 650 zł. - bo wymaga wymiany. I podobno nie podlega gwarancji. Czy faktycznie tak jest z gwarancją, ze nie podlega wymianie sprzęgła!?

Robsson
Quad:: canam

Post autor: Robsson » wt 05 maja, 2015

Sebtur to jest element eksploatacyjny tu jak i w aucie. Są dwie drogi -wada elementu albo nadmierne zużycie wynikające z nieprawidowej eksploatacji (przy takim przebiegu). Pierwsze wchodzi w gwarancje, drugie nie. Chyba, że udowodnisz im jednak wadę. Rozbiorą i sie ustosunkują myślę. Wtedy sie okaże co sie stało. Jak się nie zgodzisz z ich stanowiskiem daj elementy do oceny rzeczoznawcy i będziesz wiedział czy jest sens walczyć.
V2.....sound of madness :twisted:

Awatar użytkownika
Czoper
Quad:: can am outlander XTP 1000
Imię: Piotr

Post autor: Czoper » wt 05 maja, 2015

ale 496 km przejechane i po sprzęgle ? to jak by musiał go katować ?? ja bym się czepiał o wymianę gwarancyjną !!! trochę za mały przebieg !!!
Wolność każdego Człowieka jest wartością nadrzędną......
<www.atvmoto.pl>

Awatar użytkownika
sebtur

Post autor: sebtur » wt 05 maja, 2015

No właśnie - wydaje się niebywała rzecz. Tym bardziej, ze ja obchodziłem się przez jakieś 400 km jak jajeczkiem chciałem go dobrze dotrzeć i jeździłem spokojnie natomiast ostatnie 100 km zacząłem jeździć już po górkach - w końcu mieszkam w Parku Krajobrazowym Wzniesień Łódzkich więc teren urozmaicony - nie myślałem że tak delikatne jest sprzęgło w tym quadzie. a najśmieszniejsze jest w tym, jak pisałem wcześniej przez sześć lat po tych samych terenach jeździłem zwykłą 150 - chińczykiem i nadal jeździ bez zarzutu. Jutro odbieram spalone sprzęgło z serwisu i w czwartek zawiozę je do przedstawiciela na Polskę żeby ocenił czy nie było wady fabrycznej. Tak się dobrze składa, że ja mieszkam od Atv Sweden na Polskę kilkanaście kilometrów. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Awatar użytkownika
Czoper

Post autor: Czoper » czw 07 maja, 2015

Walcz kolego walcz !!!
<www.atvmoto.pl>

Awatar użytkownika
sebtur

Post autor: sebtur » czw 07 maja, 2015

Spalone sprzęgło.
Załączniki
A tak prezentuje się moje sprzęgło.

Awatar użytkownika
DKfan
Quad:: Smark 200,MXU500i IRS,KingKaczka 750, Koczkodan 800X, XXC, R850XXC
Imię: Jacek

Post autor: DKfan » czw 07 maja, 2015

To już drugi przypadek spaloneg sprzęgła w prawie nowym CF500 tuz po pierwszym przeglądzie.
Słuchajcie a może mają w serwisie jakąś partie okazyjnego oleju samochodowego który leją zamiast motocyklowego. A sprzęgło w quadach potrzebuje oleju do mokrego sprzegła.
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad

Awatar użytkownika
Czoper

Post autor: Czoper » czw 07 maja, 2015

No Jacek ale chyba przyznasz coś jest nie tak - przebieg koło 500km i spalone sprzęgło ??
<www.atvmoto.pl>

ODPOWIEDZ

Wróć do „CF Moto”