Naprawa / konserwacja / problemy z Grizzly by Dimi
-
- Quad:: g700 2014 plus zólte xxc 800 2015
- Imię: Robert
Re: Naprawa / konserwacja / problemy z Grizzly by Dimi
Co znaczy, ze próbujesz odpalić, kręciłeś trochę czy po prostu liczysz na pierwszy strzał.
A po h. odpalasz bez tłumika, przecież zmieniasz ciśnienie na wydechu.
Quad stał nie nie w poziomie i przychodzi mi do głowy temat czujnika przechyłu, czy jak on sie nazywa, może to trwało zanim doszło że coś jest nie tak i nie pozwala odpalić.
Quad stał nie nie w poziomie i przychodzi mi do głowy temat czujnika przechyłu, czy jak on sie nazywa, może to trwało zanim doszło że coś jest nie tak i nie pozwala odpalić.
- Dimi
- Quadowa Grupa Południe
- Quad:: Yamaha Grizzly 700 FI
Odpalenie - kluczyk, ssanie - pompa paliwa działa - naciskam zielony przycisk, rozrusznik kręci i kręci i kręci i.... w tym czasie odpalałrobertmuszka pisze:Co znaczy, ze próbujesz odpalić, kręciłeś trochę czy po prostu liczysz na pierwszy strzał.
Co do tłumika nie raz odpalałem bez tłumika i palił, a zdjąłem po to by wymienić watę stalową w środku bo był już z niej miał.
Po postawieniu na 4 koła odpalił i było wszystko ok. Postał chwile zapalony, tak jak zawsze robię przed wyjechaniem, dodaję gazu a tu coś nie tak jakbym miał bardziej wciśnięty cyngiel, ale pojechał i zdusiło go, po tym już nie odpalił. Zapalony silnik w sobotę pochodził z 10 sek. max, a dziś do 1min.
Zerknę jeszcze faktycznie na ten czujnik, możliwe. Gdzie on się znajduje i jak mam go "odblokować"?
Wujek google mnie przekierował na różne strony, jak na Quadzika tak i...
Otóż na... gdybają czy Grizzly ma takowy czujnik, nikt nie precyzuje co i gdzie trzeba dotknąć, zepsuć, wymienić...
Co do mojej sytuacji, mnie nie wywala żadnych błędów na liczniku. Czy świeci ikona silnika, nie zwróciłem uwagi.
Mnie jeszcze przychodzi na myśl, że pompa paliwa łapnęła powietrza, bo miałem ledwo co paliwa i odpaliłem - odpalił. Zgasiłem, pchnąłem go do przodu automatycznie poszedł wyżej i już nie odpalił, poluzowałem koła poszły do tyłu i w tym momencie odpalił. Dziś na 4 kołach odpalił do 1min a potem zdusiło go
Są ludzie, którzy lepiej bawią się na oktanach niż na promilach...

- jarecki13
- Quad:: TraktoReX 680 :)
- Imię: Jarek
zobacz czy ci wtrysk podaje paliwo w miśkach chyba widać mgiełkę co ? , jak to nie poskutkuje to bym sprawdził tłumik czy aby gdzieś go nie przytkałeś za bardzo i go nie dusi.
- Dimi
- Quadowa Grupa Południe
Co do wtrysku, gdzie i co rozebrać? Nie dotarłem do tamtej części quada, a dopiero co się uczęjarecki13 pisze:zobacz czy ci wtrysk podaje paliwo w miśkach chyba widać mgiełkę co ? , jak to nie poskutkuje to bym sprawdził tłumik czy aby gdzieś go nie przytkałeś za bardzo i go nie dusi.
Co do tłumika, może po części masz rację tylko, że potem odpiąłem tłumik i nie odpalił. Co do patentu na tłumiku, miałem wywaloną uszczelkę między tłumikiem a kolektorem i chciałem zrobić jakiś patent, miałem wewnętrzny kawałek z łożyska z koła, obwiązałem go dla szczelności watą stalową i złączyłem oba kawałki na standardowych sprężynach. Wymieniałem jeszcze watę w środku tłumika, tę na końcówce wydechu, no ale tam nie wydaje mi się że coś zatytka

- jarecki13
otwórz air boxa ściągnij filtr powietrza i zobacz w dolot gdzie idzie powietrze do przepustnicy powinieneś widzieć czy wtrysk podaje paliwo, jeśli tak to sprawdź wydech jeszcze raz czy nic nie zatyka jego.
- Dimi
- Quadowa Grupa Południe
Dzisiejsza praca wyglądała tak.
Przyszłem z nadzieją że odpali, może faktycznie zduszony więc dymy musiały się wywietrzyć, no ale nie.
Sprawdziłem wtrysk działa mgiełka leci

Potem jeszcze raz rozebrałem przekładnie, szukając jakiś błędów.
Kolejna próba porozumienia, już prawie zapalił, ale nie.

Wczoraj zanim zabrałem się ca cokolwiek pomyślałem o wykręceniu świecy, a że była do...na i nie mogłem kluczem do świec wykręcić to odpuściłem. Dziś jednak postanowiłem ją wykręcić

Jutro przeczyszczę (bo dziś już nie dam rady) i zakręcę jak nie pomoże to kupię nową i zobaczymy co dalej
Przyszłem z nadzieją że odpali, może faktycznie zduszony więc dymy musiały się wywietrzyć, no ale nie.
Sprawdziłem wtrysk działa mgiełka leci
Potem jeszcze raz rozebrałem przekładnie, szukając jakiś błędów.
Kolejna próba porozumienia, już prawie zapalił, ale nie.
Wczoraj zanim zabrałem się ca cokolwiek pomyślałem o wykręceniu świecy, a że była do...na i nie mogłem kluczem do świec wykręcić to odpuściłem. Dziś jednak postanowiłem ją wykręcić
Jutro przeczyszczę (bo dziś już nie dam rady) i zakręcę jak nie pomoże to kupię nową i zobaczymy co dalej

- jarecki13
za dużo paliwka za mało powietrza
czy aby filtr powietrza nie jest zawalony olejem za bardzo, strasznie okopcona świeca to ja brutku nawet takiej nie miałem a jak wiadomo brutki na gaźniku lubią świecę okopcić 

- Dimi
- Quadowa Grupa Południe
powiem ci tak, misiek stał z przerwą ok 3-4 dniową na 4 łapach, a tak to cały czas podwieszony

airboxa ściągłem zaraz na początku i szczerze powiem nie odpalałem go przez okres serwisu. dopiero w tym tygodniu w sobotę został po raz 1 odpalony i to bez airboxa i bez tłumika w pozycji na świecę. fakt filtr mam nasączony świerzy nówka, ale jeszcze ani gram powietrza nie przeleciał przez niego do przepustnicy
Po odkręceniu świecy schowałem do kieszeni i poszłem do domu po drodze spotkałem znajomego co też lubi sobie dłubnąć przy aucie. Pokazałem mu świecę i opowiedziałem co robiłem w jakiej pozycji stał quad itd. Powiedział że olej ściekał jakimiś wężykami czy kanalikami i po odpaleniu (jak go dobrze zrozumiałem) zrobiło się zbyt niskie ciśnienie i zaczął kopcić do świecy (chyba coś przekręciłem - dla mnie to czarna magia) do sedna - powiedział że zanim odpalę quada który stoi w takiej pozycji tak długo powinien długo postać na 4 kołach by wszystkie płyny ściekły tam gdzie ich miejsce...
Ja za bardzo nie widzę w tym sensu i logiki, ale jak wyczyszczę tę świecę to zobaczymy co mi powie misiek - czy wogóle coś powie
airboxa ściągłem zaraz na początku i szczerze powiem nie odpalałem go przez okres serwisu. dopiero w tym tygodniu w sobotę został po raz 1 odpalony i to bez airboxa i bez tłumika w pozycji na świecę. fakt filtr mam nasączony świerzy nówka, ale jeszcze ani gram powietrza nie przeleciał przez niego do przepustnicy
Po odkręceniu świecy schowałem do kieszeni i poszłem do domu po drodze spotkałem znajomego co też lubi sobie dłubnąć przy aucie. Pokazałem mu świecę i opowiedziałem co robiłem w jakiej pozycji stał quad itd. Powiedział że olej ściekał jakimiś wężykami czy kanalikami i po odpaleniu (jak go dobrze zrozumiałem) zrobiło się zbyt niskie ciśnienie i zaczął kopcić do świecy (chyba coś przekręciłem - dla mnie to czarna magia) do sedna - powiedział że zanim odpalę quada który stoi w takiej pozycji tak długo powinien długo postać na 4 kołach by wszystkie płyny ściekły tam gdzie ich miejsce...
Ja za bardzo nie widzę w tym sensu i logiki, ale jak wyczyszczę tę świecę to zobaczymy co mi powie misiek - czy wogóle coś powie

- Dimi
- Quadowa Grupa Południe
Właśnie wróciłem z garażu bo mnie coś trafiało.
Przeczyściłem świecę papierem ściernym bardzo drobniutkim i wkręcam ją z powrotem... i nic - lipa
Wykręciłem ją i sprawdzam iskrę na świecy - jest.
Kupić nową skoro jest iskra?
Co dalej? Gdzie szukać przyczyny? Może jest coś zapowietrzone od strony paliwa? Skoro stał i miał minimum paliwa (potem się zorientowałem)
Macie jeszcze jakieś pomysły? Jak nie to muszę oddać na warsztat co mnie bardzo nie satysfakcjonuje bo to nie moja robota

Przeczyściłem świecę papierem ściernym bardzo drobniutkim i wkręcam ją z powrotem... i nic - lipa
Wykręciłem ją i sprawdzam iskrę na świecy - jest.

Co dalej? Gdzie szukać przyczyny? Może jest coś zapowietrzone od strony paliwa? Skoro stał i miał minimum paliwa (potem się zorientowałem)

Macie jeszcze jakieś pomysły? Jak nie to muszę oddać na warsztat co mnie bardzo nie satysfakcjonuje bo to nie moja robota

- jarecki13
Pomysł jest taki- mało paliwa- ściekło w dół baku, zacząłeś odpalać pompka nie miała co brać lub zgarnęła syf i jest brudna- to samo może być z wtryskiem, spuść paliwko przeczyść układ paliwowy zalej świeżego daj nową świecę i wtedy próbuj odpalić. Nie wiem czy jest taka opcja ,ale może jak pisałeś wcześniej układ się gdzieś zapowietrzy, zobacz jeszcze wszystkie kostki co odpowiadają za czujniki związane z układem paliwa,wtryskiem itp, ogólnie patrząc na schemat elektryki rincona śmiem twierdzić ,że gryzlak ma podobnie i jest tego trochę- nie ma to jak stare dobre gaźniki