Quad do DRAPEK długi czy krótki? Jakiego wybrać

Co kupić, na co wymienić, jaki najlepszy na początek...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DKfan
Quad:: Smark 200,MXU500i IRS,KingKaczka 750, Koczkodan 800X, XXC, R850XXC
Imię: Jacek

Quad do DRAPEK długi czy krótki? Jakiego wybrać

Post autor: DKfan » czw 02 kwie, 2015

Moje pytanie jest trochę teoretyczne, ale warto uzupełnić wiedzę i zbudować pogląd w oparciu o opienię ludzi z doświadczeniem.
W pytaniu tytułowe drapki sa "wyCapsLockowane" bynajmniej nie dla tego że słabo radzę sobie z klawiaturą, a dla podkreślenia, że nie o podjazdy na kopiec kreta chodzi....

Teoria głosi że długi quad typy Outlander Max czy CF Moto X8 lepiej sprawdzają się an drapkach bo dłużej pozostają stabilne i później odrywają przód. W praktyce wszyscy jeżdżą na Renegade, KQ czy Rinconie albo Grizlakiem.

Oczywiście najprostszą odpowiedzią jest że skoro większość jeździ krótkimi quadami to znaczy że to one są jedynymi słusznymi. Ja jednak chciałbym usłyszeć opinie od osób tak jeżdżących bo są osoby które przekonują mnie że długi quad jest lepszy niż krótki i złomocze tyłek wszystkim tym Renegade.

Aby nie pozostawiać wątpliwości o co mi chodzi pozwolę sobie zamieścić filmik jednego z naszych rodzimych poskramiaczy górek.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=P__JNg6pZrc[/youtube]
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad

robertmuszka
Quad:: g700 2014 plus zólte xxc 800 2015
Imię: Robert

Re: Quad do DRAPEK długi czy krótki? Jakiego wybrać

Post autor: robertmuszka » czw 02 kwie, 2015

Ja smigałem tylko na krótkim, chyba że liczy sie chwila na cf500 długim i to nie było fajne, ale pewnie moc miała znaczenie. Na tamtym podjeżdzie dały rade BF650 i 750 misiek 700, KQ750 a CF500 poległo

Awatar użytkownika
jarecki13
Quad:: TraktoReX 680 :)
Imię: Jarek

Post autor: jarecki13 » czw 02 kwie, 2015

Jak już wcześniej pisałem na innym forum ,że ostre podjazdy ze zmianą kierunku jazdy nie są odpowiednie dla długich quadów co innego jeśli podjazd jest długi i prosty gdzie nie trzeba manewrować, zwalniać,przyśpieszać - tam gdzie liczy się zwinność,waga i odejście z miejsca tzw. autobusy gorzej sobie radzą z tym. Jak by było inaczej to wszyscy zwolennicy ostrych podjazdów latali by na długich maszynkach a tak nie jest ;)

Awatar użytkownika
kacperr
Quad:: Out's: 1000max Ltd & 1000xtp
Imię: Kacper

Post autor: kacperr » czw 02 kwie, 2015

Cieszę sie, że podjąłeś sie kontynuowania tematu DKfan :)
Za jakiś czas napisze o swoich odczuciach na temat przesiadki z długiego na krótkiego bo zmieniam xmr, na krótkiego xtp1000 i prawdopodobnie polecę na nim na PMP w Bieszczadach wiec bd miał juz porównanie ;)
Medaliki Team

Awatar użytkownika
Zmora1966
Quadowa Grupa Południe
Quad:: CanAm 800XT - była CFka X8, Keeway 300 GTX, Honda
Imię: Sławek
Kontakt:

Post autor: Zmora1966 » czw 02 kwie, 2015

kacperr twoje opinie bea cenne ale akurat XMR i XTP to inne quady. Pierwszy kompletnie nie nadaje się do drapek bo to typowy błotniak w dodatku z bardzo wysoko zawieszonym środkiem ciężkości (opony 30) a drugu to Quad z podwoziem do CCW ale niższy..więc pomimo tego że krótszy pewnie będziesz miał bardzo pozytywne odczucia z zmiany.

Jestem w podobnej trochę sytuacji.
Jeździłem na CF X8 także na rajdach i mogę napisać że podjazdy robiła rewelacyjnie, waga też miała znaczenie. Nie odklejała się zbyt łatwo. przy bocznych trawersach już nie było różowo, musiałem się wspomóc dystansami po 45 mm. Relatywnie CFka jest wysoko a co za tym idzie ma wysoko środek ciężkości.
\Nowy Quad 800XT ma za mało jazdy zeby ocenić ale narazie jestem zaskoczony jego przyczepnością do drapek...jednak nie są one współmierne z tymi które robiłem na CF... poczekamy to napisze..... może się okazać ze oprócz długości ma znaczenie (co logiczne) osadzenie środka ciężkości) czyli porównanie może się odbyć tylko pomiędzy qudami tej samej marki długimi i krótkimi
Zmora
www.quadowagrupapoludnie.pl
www.sqgp.pl

:I love QUADOWA GRUPA POŁUDNIE:

Awatar użytkownika
Pingwin Legnica
PingwinSquad
Quad:: osiołek :)
Imię: Daniel
Kontakt:

Post autor: Pingwin Legnica » czw 02 kwie, 2015

Przy drapkach wazna jest zwrotnosc quada. Gdyby to byly pojazdy "turystyczne" to autobusy zapewnialyby maksymum stabilnosci.
Drapku to jednak inna liga. Czasem trzeba w biegu zawrocic na ostrym podjexdzie. Czasem trzeba ominac drzewo, glaz itp. Drapki to w wiekszosci nie proste podjazdy a bardziej zlozone.

Bez watpienia do jazdy niedzielnej dlugi quad u nas zwany autobusem sprawdzi sie lepiej, ale do jazd ekstremalnych juz chyba nie.

No i waga na drapkach nie pozostaje bez znaczenia.
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl

Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś

w trakcie szukania nowego kierunku...

Awatar użytkownika
Ikar
Quad:: Honda xxc
Imię: Artur

Post autor: Ikar » pt 03 kwie, 2015

Uwaga do drapek najlepsza jest yfz450 jutro napisze dlaczego :)
Ozo Drapers Squad

Awatar użytkownika
kacperr
Quad:: Out's: 1000max Ltd & 1000xtp
Imię: Kacper

Post autor: kacperr » pt 03 kwie, 2015

Zmora xmr mam na 26BH i na normalnym zawieszeniu a nie pneumatyce wiec siedzi nisko jak normalny, ale zawsze moge porównać krótkiego g2 do max'a g2 bo takiego tez mam :I love CAN-AM: :lol:
Medaliki Team

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jakiego quada wybrać...”