Cf moto x8 co się dzieje. Silnik umarł?
Cf moto x8 co się dzieje. Silnik umarł?
Panowie nie wiem czy ja mam takiego pecha czy po prostu sprzęt mnie nie lubi. Odkąd kupiłem Cfke mam z nią same problemy. W zeszłym roku uszczelka pod głowica. Naprawa gwarancyjna i stwierdzenie serwisu ze kiepskie paliwo. No pomijając ten fakt przejechane juz mam ok 1100KM. Mało co w terenie więcej po szosach. Ogólnie dbam o sprzęt. Regularnie czyszczony etc. Nie jest zajezdzany. No kurcze wiadomo jak się dba tak się ma ale moja cfka uważa chyba inaczej. Wczoraj wieczorem chciałem się przejechać po okolicy no i wyruszyłem. Po czym po przejechaniu ok 2Km temperatura skoczyła do ok 5-6 kresek. 3.4 skali. Odrazu zjechalem na bok i zacząłem dochodzenie co i jak. Okazało się ze nie mam w zbiorniku wyrownawczym coolantu. I tu pojawia się moje pytanie do was. Co to może być ponieważ regularnie ubywa mi coolantu. Sączy się przez wężyk od zbiornika wyrównawczego czasami. No i wczoraj nie było już nic. No jakoś do domu musiałem wrócić to kupiłem na stacji glixol mieszalny żeby chociaż do domu się dokulac. Oczywiście czekałem ponad 40 min aż silnik się schlodzi. Było zimno wiec taki czas sądzę że wystarczył. Uzupełniłem glixolem do połowy skali tak pomiędzy i odpalam. Zakopcil jak jasna cholera. Pokopcil chwile i przestał. Po czym pojechałem i znowu. Temperatura skoczyła prawie do końca skali. Wiatrak chłodnicy się nie zalaczal wgl. Gad się po prostu gotowal cały czas. Silnik dziwnie pracował. Dopchalem go jakoś do domu i tu pojawia się moje pytanie. Coolantu ubyło jak sprawdzałem od momentu dolania po przejechaniu tego kawałka drogi. I to sporo. Czy mój silnik umarł? Co się z nim dzieje bo siedzę załamany dosłownie. Dbam nie katuje i takie numery. Czy znajdzie się uprzejma osoba która postawi mi jakąś diagnozę wstępna zanim oddam go znowu na gwarancję? Dzięki i pozdrawiam DODAM JESZCZE ZE TEN DYM STRASZNIE SMIERDZAL PŁYNEM CHLODNICZYM ALE MIXEM PŁYNU I OLEJU.
-
- Quad:: renegade 570 xxc , był cf x8 ,cf 500 , lucky star 400shineray 250-9c
- Imię: Wojtek
Re: Cf moto x8 co się dzieje. Silnik umarł?
A nie masz gdzieś wycieku płynu ? bo coś ci szybko by ginął ? albo znów uszczelka poszła ? Masz gwarancję to duży plus , gwarant będzie się martwił .
Wycieku szukałem i nic nie znalazłem, no płynu systematycznie ubywało od momentu wymiany głowicy rok temu. Po wymianie głowicy gadzina była delikatnie jeżdzona wiadomo żeby się wszystko ułożyło i na nowej głowicy ma przejechane ok 350km. No fakt że gwarant będzie się martwił ale sprzęt znowu stoi popsuty i szlag człowieka trafia, a boje się że dojdzie do tego że silnik jest kompletnie zajechany przez te temperatury. I imho pod prawym nadkolem jest ten zbiorniczek wyrownawczy i od niego wychodzi bodajże wężyk którym nadstan powinien wyciec, z wężyka sporadycznie się leje jak wiatrak chłodnicy chodził. Teraz gad nie ma żadnego chłodzenia praktycznie bo niedosyć że coś jest z uszczelką albo głowicą to obawiam się żeby plyn nie doszedł do oleju bo już będzie źle. No i wiatrak chłodnicy nie załącza się wgl mimo wysokiej temperatury
- oolsztyniak
- Moderator
- Quad:: xxc 1000r
- Imię: Łukasz
Po pierwsze sprawdź węże czy nie leci gdzieś płyn, u mnie pocił się przy chłodnicy, dokręciłem opaskę i było git. Druga sprawa jeśli myślisz, że płyn poszedł do silnika sprawdź pod bagnetem czy nie ma "masła" - płyn połączony z wodą.
Dziwnie w ogóle że poleciała uszczelka, musiał się silnik przerzegrzac i wydmuchało. Zanim jednak pojedziesz so serwisu wrzuć pod quada karton, jak poleci płyn to będzie ślad jak nie a jednak ubędzie tzn że gdzieś musiał zlecić. To że kopci z rury przy takiej pogodzie to nic dziwnego. Sprawdź najpierw olej i daj znać jak wygląda.
Dziwnie w ogóle że poleciała uszczelka, musiał się silnik przerzegrzac i wydmuchało. Zanim jednak pojedziesz so serwisu wrzuć pod quada karton, jak poleci płyn to będzie ślad jak nie a jednak ubędzie tzn że gdzieś musiał zlecić. To że kopci z rury przy takiej pogodzie to nic dziwnego. Sprawdź najpierw olej i daj znać jak wygląda.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Stoi w garażu i generalnie od wczoraj pod nim sucho. A co może być przyczyną nie załączania się wiatraka chłodnicy i gotowania sie gada ? Przejde się za chwile i dam znać jak wygląda sytuacja z bagnetem
- oolsztyniak
- Moderator
Nie jezdzij po prostu go wyjmij i zobacz.
Nie włącza się bo np czujnik temperatury jest wadliwy.
Płyn jest tłusty więc jak coś to ślad powinien zostać.
Sprawdź wąż przy chłodnicy czy nie jest zapocony.
Weź śrubokręt i dokręć opaski, Zobaczysz w ów czas czy są luźne czy nie.
Nie włącza się bo np czujnik temperatury jest wadliwy.
Płyn jest tłusty więc jak coś to ślad powinien zostać.
Sprawdź wąż przy chłodnicy czy nie jest zapocony.
Weź śrubokręt i dokręć opaski, Zobaczysz w ów czas czy są luźne czy nie.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
- oolsztyniak
- Moderator
Sprawdź jeszcze pompę wody, na dole po lewej stronie.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
Na siwo zakopcił ? W KTM u kolegi też był taki problem jak płynu brakło... Zerknąłbym też na korek od chłodnicy.
Ozo Drapers Squad
Wiatrak chłodnicy może się nie załączać bo albo padł ci przekaźnik albo po prostu wyskoczył , podnieś pokrywę z przodu quada tam gdzie masz akumulator i sprawdź skrzynkę z przekaźnikami ( taka plastikowa podłużna obudowa i na niej chyba jest napisane który za co odpowiada) , u mnie kiedyś też wiatrak się nie załączał bo przekaźnik na wyboju wyskoczył wsadziłem go i było git
-
- Quad:: renegade 570 xxc , był cf x8 ,cf 500 , lucky star 400shineray 250-9c
- Imię: Wojtek
A może poszło ci uszczelnienie pompy wody ? gdzieś płyn musi iść skoro go ubywa a poziom oleju nie rośnie ? i jak Łukasz pisze jak olej wygląda ?
Wentylator jak koledzy piszą trzeba sprawdzić czujnik przekaźnik i sam wentylator na krótko czy chodzi .
Wentylator jak koledzy piszą trzeba sprawdzić czujnik przekaźnik i sam wentylator na krótko czy chodzi .