Szerokość quada wg katalogu - jak to jest? (przyczepka)

Wszelkie sprawy związane z eksploatacją, serwisowaniem, silnikiem, elektryką, skrzyniami biegów, przeniesieniem napędu, zawieszeniem, oponami, tuningiem oraz wszelkimi poradami technicznymi...
Robsson
Quad:: canam

Szerokość quada wg katalogu - jak to jest? (przyczepka)

Post autor: Robsson » pt 16 sty, 2015

Cześć.
Chciałbym kupić przyczepkę. Towarową, którą przewiozę quada.
Aby później nie żałować sprawdzam sobie wymiary potencjalnych następców obecnego piździka i rodzi się pytanie - jak to jest faktycznie z szerokością wg katalogu vs. rzeczywisty pomiar na kołach?
Pytam bo czytając neta spotkałem się z opiniami na forach , że bywa szerzej niż podaje katalog dla danego modelu.
Prawda to?
Przykładowo w moim jest w kat 1110mm ale rzeczywiście wychodzi 3-4 cm mniej.
Myślę o przyczepce szerokiej wewnątrz 125 cm, długiej 205 cm coby wszedł przykładowo MXU 500/Maxxer 450, ewentualnie CF-ka 500 krótka. To takie założenia niekoniecznie muszące się zmaterializować w przyszłości ale podpowiedzcie czy mierzyliście swoje sprzęty różnych marek na seryjnych gumach i czy wg Was można opierać się na szerokościach podawanych w katalogu przy wyborze przyczepki?

Pozdro
V2.....sound of madness :twisted:

Awatar użytkownika
Iguana Team
Moderator
Quad:: Miśki dwa - G7 & 350 IRS
Imię: Jaro
Kontakt:

Re: Szerokość quada wg katalogu - jak to jest? (przyczepka)

Post autor: Iguana Team » pt 16 sty, 2015

Opierać się należy na realnych wymiarach zdjętych z quada. Kiedyś na przykład założysz dystanse na koła i się okaże, że przyczepka jest za wąska. Lepiej wziąć sobie zapas po kilka centymetrów z każdej strony.
:I love Quadowe Bezdroża:
Najlepsze imprezy tylko z Quadowe Bezdroża. Wejdź i sprawdź

Robsson

W związku z tym czy możecie koledzy/koleżanki podać mi jak się to przedstawia w Waszych maszynkach? Pomijam dystanse - seria mnie interesuje.
Może oprócz mnie komuś się też przyda takie zestawienie kiedyś.
Z góry dzięki.

Awatar użytkownika
Iguana Team
Moderator
Quad:: Miśki dwa - G7 & 350 IRS
Imię: Jaro
Kontakt:

Post autor: Iguana Team » pt 16 sty, 2015

Ale jakie zestawienie?
:I love Quadowe Bezdroża:
Najlepsze imprezy tylko z Quadowe Bezdroża. Wejdź i sprawdź

Awatar użytkownika
Tomek_LS500cb
Quad:: lucky star 500cb
Imię: Tomek

Post autor: Tomek_LS500cb » pt 16 sty, 2015

Hmmm... Robsson poprostu kup przyczepke z zapasem.. jest tyle roznych rozmiarowek ze napewno jak kupisz przyczepke o szer. 140cm to chyba wiekszosc quadow powinno sie zmiescic. Sa jeszcze przyczepki ktore kola maja pod przestrzenia ladunkowa..

Obrazek

Wiec chyba latwiej bedzie kupic wieksza przyczepke niz czekac az kazdy wklei rozmiary swojego quadzika

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r
Imię: Łukasz

Post autor: oolsztyniak » pt 16 sty, 2015

Robert kup szerszą przyczepkę. Dziś masz taki pomysł na swojego quada a za trzy miesiące będzie inny. Dziś dasz taką oponę jutro inną, dołożysz dystanse i okaże się, że trzeba zdjąć burty.

Jeśli wybrałeś mniej więcej następcę swojego quada sprawdź w internecie jego rozstaw osi, dodaj kilka centymetrów zapasu i tyle.
Ja bym jeszcze brał pod uwagę możliwość postawienia quada po szerokości :-)

Aha pomyśl jeszcze nad wzmocnioną podłogą żeby nie okazało się, ze wchodzi tylko 300 kg a okaże się, że quad waży trochę więcej.

Przyczepka, którą ja wożę quady wydawała się super do momentu aż wjechała na nią Renia z dystansem z tyłu i nową zillą. Niestety burty się wygięły :-)
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

Awatar użytkownika
DKfan
Quad:: Smark 200,MXU500i IRS,KingKaczka 750, Koczkodan 800X, XXC, R850XXC
Imię: Jacek

Post autor: DKfan » pt 16 sty, 2015

Ja używam przyczepy 250x145 (szerokość quada 137cm), lepiej kupić nieco dłuższą przyczepę bo na krótkiej niema możliwości skompensowania nierównego obciążenie i moze sie okazać że masz zbyt duża mase na przodzie przyczepy lub na tyle a quada nie ma jak przesunąc. Jeżeli chodzi o szerokość to minimum 125cm chocia na takich kołach jak u mnie quad wystawałby poza przyczepę więc im szerzej tym lepiej.
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad

Robsson

Dzięki Panowie.
Nie do końca widzę zrozumiano moje pytanie.
To że więcej niż 125 raczej będzie zaletą niż wadą to ja wiem :D
Znalazłem taką jak napisałem za dobrą kasę i chciałbym ją kupić. Ale pewne tematy w necie mnie zbiły z tropu.
Nie chodziło mi aby każdy mierzył swojego quada i pisał ale tylko o podanie rzeczywistego pomiaru kilku w tym przeze mnie wymienionych wyżej na seryjnych gumach . To kwestia kilku minut i chęci i niekoniecznie od razu musi przecież być.
Nie ma kłopotu.
Mam pomiar cfki od kolegi i wydaje mi się, że przy seryjnych kołach chyba spokojnie można opierać sie na katalogowych danych. Sprawdzę innych kilka i przemyśle to. Mnie turystyka raczej interesuje stąd dystanse czy szerokie gumy myślę nie będą potrzebne bo nawet na tym wąskim co mam teraz nie czuje potrzeby go poszerzać. Wiem, że wg wielu z Was tak mi sie może tylko wydawać bo zaczynam dopiero ale z pewnych względów jestem skazany na spokojną zabawę. A topienia nie lubię.
Dzięki za odp.
Pozdrawiam

robertmuszka
Quad:: g700 2014 plus zólte xxc 800 2015
Imię: Robert

Post autor: robertmuszka » pt 16 sty, 2015

Po kilku latach wiemy, jak to jest i po prostu chcemy uchronić Cię przed kolejnymi, wg nas niepotrzebnymi wydatkami.

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r
Imię: Łukasz

Post autor: oolsztyniak » pt 16 sty, 2015

Jutro sprawdzę ile ma moja cf na arbuzach i ile ma out na seryjnej gumie. Ale w przypadku outa w wersji długiej nie widzę jazdy bez dystansów. Ale sprawdzę ile ma :-)
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż quadowy”