Przychodzi ten czas kiedy na quadzie jest więcej błota niż w Polskiej polityce żeby nie powiedzieć "gónwna" . Myjnia, odpalamy myjkę i teraz problem - bo gdzie mogę lać wodą pod ciśnieniem a gdzie nie? wiadomo że nie bezpośrednio po chłodnicy ponieważ można ją uszkodzić mocnym strumieniem wody a reszta? quad jest rozgrzany a przecież nie będę tamować kolejki aby ostygł, czy nie uszkodzę w ten sposóbo rozgrzanych elementów?. Można zupełnie bezpiecznie lać po całej powierzchni quada?
W sumie nie znalazłem żadnego tutoriala albo informacji ale kiedy patrzę po zagranicznych forach rzesza ludzi myje wszystko ręcznie tj. gąbka, wiadro, skrobak do błota. Mycie qadziny zajęłoby wieki.
Jak myć quada?
Re: Jak myć quada?
Nie, można walić smiało po całym no chyba że masz cylinder chłodzony powietrzem. BTW - najlepszym sposobem na mycie quada jest rzeka
Ozo Drapers Squad
- oolsztyniak
- Moderator
- Quad:: xxc 1000r
- Imię: Łukasz
U mnie zajmuje wieki
Jak zabieram się do porządnego mycia quada zajmuje mi to około 3-4 godzin.
Zazwyczaj czekam aż ostygnie, myjka typu karcher i jazda od góry i od dołu
Po spłukaniu dawka piany z pianownicy, później szampon z woskiem i jazda gąbką od A do Z.
Na koniec wycieram do sucha lub czekam aż wyschnie i jadę z Plakiem - około pół puszki na quada idzie.
Efekt jest taki, że plastiki piją Plaka, późniejsze czyszczenie jest o wiele łatwiejsze bo błoto nie trzyma się tak plastiku i zazwyczaj schodzi już przy płukaniu samą wodą.
Wysokie ciśnienie z Karchera wygina lamelki w chłodnicy i to jest fakt, niskie ciśnienie nie wypłukuje jej jak należy
U mnie wygląda to mniej więcej tak
Płukanie wodą
Pianownica + spłukanie
Szampon z woskiem :
Plak
Czas 3-4 godziny.
Wodą nie leje gdzie popadnie, włączniki myję i spłukuję ale nie pod wysokim ciśnieniem, tak samo pod wysokim ciśnieniem nie myję silnika, przekaźników od dołu. Generalnie staram się omijać "główną elektrykę" i ją po prostu spłukuję.
Jak zabieram się do porządnego mycia quada zajmuje mi to około 3-4 godzin.
Zazwyczaj czekam aż ostygnie, myjka typu karcher i jazda od góry i od dołu
Po spłukaniu dawka piany z pianownicy, później szampon z woskiem i jazda gąbką od A do Z.
Na koniec wycieram do sucha lub czekam aż wyschnie i jadę z Plakiem - około pół puszki na quada idzie.
Efekt jest taki, że plastiki piją Plaka, późniejsze czyszczenie jest o wiele łatwiejsze bo błoto nie trzyma się tak plastiku i zazwyczaj schodzi już przy płukaniu samą wodą.
Wysokie ciśnienie z Karchera wygina lamelki w chłodnicy i to jest fakt, niskie ciśnienie nie wypłukuje jej jak należy
U mnie wygląda to mniej więcej tak
Płukanie wodą
Pianownica + spłukanie
Szampon z woskiem :
Plak
Czas 3-4 godziny.
Wodą nie leje gdzie popadnie, włączniki myję i spłukuję ale nie pod wysokim ciśnieniem, tak samo pod wysokim ciśnieniem nie myję silnika, przekaźników od dołu. Generalnie staram się omijać "główną elektrykę" i ją po prostu spłukuję.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
i oto mi właśnie chodziło, zatem zafunduję mu w końcu porządne mycie, bo takie polewanie z wiadra i mycie gąbką zajmuje sporo czasu a kiedy sobie pomyślę, że jutro kolejne błoto i po jutrze to się odechciewa . Od czasu do czasu będę go lepiej myć za radą oolsztyniaka. Przełączników może na wszelki wypadek nie będę polewać bo na pewno mam nieszczelność w przycisku nadbiegu kiedy jadę w deszczu robi zwarcie, w wolnej chwili go obejrzę. Do chłodnicy widziałem coś w rodzaju pędzla z długim włosiem pamiętam, że na jakimś forum tak gostek właśnie czyścił qdzinę.
Zbieram się z pracy i jadę porzucać błotem
Zbieram się z pracy i jadę porzucać błotem