Quad 20,000 - 30,000 zł

Co kupić, na co wymienić, jaki najlepszy na początek...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zmora1966
Quadowa Grupa Południe
Quad:: CanAm 800XT - była CFka X8, Keeway 300 GTX, Honda
Imię: Sławek
Kontakt:

Re: Quad 20,000 - 30,000 zł

Post autor: Zmora1966 » pt 07 lis, 2014

Łukasz,

każda firma markowa szuka taniej siły roboczej - to nie koniecznie przedkłada się na jakość produktu. To dotyczy różnych produktów w tym również podzespołów do Quadów.

Przykład z innej branży:
Adidas'y - tak naprawdę nasz minimalną szansę na zdobycie produktu z napisem Made in UE (o Germany nawet nie wspominam) - wszystko robione w Malezji, Tajwanie i coś w Chinach
VW (osobowy)- tylko Tuareg oraz Tiguan są produkowane w Niemczech lub w UE, reszta płynie do nas z Meksyku - podzespoły z różnych krańców świata (zapewne również z Chin)
Polaris -już niedługo pojawi się z Polski, jednak i tu część podzespołów pochodzi z Chin - co osobiście widziałem na własne oczy.
Elektronika? - to głównie Chińszczyzna lub inne kraje tamtego regionu

@do wszystkich

Ja nie oszukuję się i tak jak napisałem oraz Jacek, firma CF Moto nigdy nie będzie dążyć do osiągnięcia tego samego segmentu rynku a co za tym klienta docelowego jak firmy markowe.
Powód jest prosty - to im się nie będzie opłacało.

Nie można wykluczyć że ze względów marketingowych kiedyś podejmą działania mające na celu stworzenie wyrobu TOPowego - który będzie miał promować - prowadzić i reprezentować markę. Możliwe że będzie to kontynuacja 800 lub np. 1000.
a bym na ich miejscu tak zrobił nawet jakby ten produkt miał kosztować w granicach "markowych" sprzętów., Dlaczego? Bo wówczas taką Gadzinkę promuje się głównie jako markę (a nie typ) i wystawia wszędzie gdzie można tylko zbudować siłę marki. Nie wykluczone że znaleźli by się też tacy którzy taki produkt - niszowy - by kupili.

Poczekamy zobaczymy,
Ja już wiem że dzis podział rynku jest taki:
1. Markowe i tu od góry Bomby do Kq (odnoszę do ceny i postrzegania produktu a nie do ich jaości - Jacku)
2. CF - wyciskające z rynku Kymco i TGB
3. Chińszczyzna z allegro jak to Łukasz określiłeś, choć i w tym segmencie są produkty których nie powinno się krzywdzić pakując do jednego worka bo są quady o wartości 4 tysiące i takiej też jakości ale są za 15-20 tysiecy któree sobie bardzo dobrze radzę (ja bardzo dobrze wspominam Keewaya)

Pozdrawiam wszystkich Quadowców - jesteśmy jedną rodziną więc przestańmy w końcu krytykowac inne marki bo każdy z nas ma inne oczekiwania i inne możliwości finansowe, co nie powoduje że ktoś jest gorszy od innej osoby.

Wystarczy popatrzeć na kilku wariatów (tak można by pomyśleć) którzy na CF X8 całkiem nieźle radzą sobie na rajdach przeprawowych i dojeżdżają w nie rzadko w ścisłej czołówce - trochę żal mi kasy na wpisowe które uważam że jest wygórowane ale coraz bardziej zastanawiam się żeby w przyszłym roku udowodnić wielu że CFką zaliczę cała edycję PPP, ukończę i nawet zawalczę o dobre miejsca....
Wiem...wtedy ktoś stwierdzi - przypadek ale czy aby na pewno?
Zmora
www.quadowagrupapoludnie.pl
www.sqgp.pl

:I love QUADOWA GRUPA POŁUDNIE:

lugra
Imię: Marcin

Post autor: lugra » wt 18 lis, 2014

Witam koledzy.

Z racji tego że jestem zainteresowany kupnem quada wstąpiłem na forum do bardziej obeznanych rajderów. Marzeniem moim jest honda foreman ale niestety życie weryfikuje.Do rzeczy.
Chce quada około 500 pojemności, musi być z homologacją oraz nowy (będzie f-a i leasing na firmę) Budżet to około 25 tyś pln. Nie za bardzo mogę znaleźć info o polarisie czy wychodząc z polskiej fabryki ceny są niższe? Wybór nieubłaganie pada na cf moto oraz kymco. Z racji tego że wolałbym wtrysk myślałbym o mxu 500i IRS (26-27tyś) albo cf moto X7 (24tyś)
Sprzęt będzie odśnieżał ;) oraz sprawdzał co beskidzkie tereny mają do zaoferowania
Tak więc pytania.
Czy warto dopłacić do kymco czy też cf da rade, oraz może się nie napalać na wtrysk i większą moc w x7 i kupić zwyczajną cf moto 500
Panowie jeździcie oglądacie podzielcie się swoimi spostrzeżeniami
Będę poszukiwał też sprzedawcy i serwisu (jestem z okolic Żywca)
Za Wasze opinie z góry bardzo dziękuje

Awatar użytkownika
Zmora1966
Quadowa Grupa Południe
Quad:: CanAm 800XT - była CFka X8, Keeway 300 GTX, Honda
Imię: Sławek
Kontakt:

Post autor: Zmora1966 » wt 18 lis, 2014

Kolego, z tym budżetem będzie Ci ciężko znaleźć Polarisa nowego. Przecieki o cenach z polskiej fabryki Polarisa są typowe dla tego kraju - nie będzie taniej. Gdzieś już na forum była na ten temat dyskusja. Szkoda, bo ja również z zaciekawieniem przyglądałem się tej inwestycji. Nie zmienia to jednak faktu, że nawet jakby miało być taniej to nie podejrzewam że zejdą do poziomu 25 tysięcy - wykosiliby wszystko :).

Wracając do Twoich rozważań - Nasze (teamowe) doświadczenia z Kymco nie są pozytywne - dwa razy wymieniany na gwarancji wałek rozrządu, problemy z smarowaniem podwozia.... choć do Twojej jazdy... nie ma problemu. Tym bardziej że jak czytam forum Kymco to chyba nie częste zjawisko z tym wałkiem.
Co do CFki.... w tych pieniądzach masz nową ofertę CF Moto 550 z EPSem....
I myślę że nad tym warto się zastanowić. Na razie jest taka jedna na rynku w Krakowie

http://otomoto.pl/cf-moto-inny-550-efi- ... 82071.html

To diler z Krakowa u którego kupowałem moją CFkę
Zmora
www.quadowagrupapoludnie.pl
www.sqgp.pl

:I love QUADOWA GRUPA POŁUDNIE:

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r
Imię: Łukasz

Post autor: oolsztyniak » wt 18 lis, 2014

Też bym poczekał na CF Moto 550
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

Awatar użytkownika
DKfan
Quad:: Smark 200,MXU500i IRS,KingKaczka 750, Koczkodan 800X, XXC, R850XXC
Imię: Jacek

Post autor: DKfan » wt 18 lis, 2014

Ja również poczekałbym na Cf 550 ze wspomaganiem, wspomaganie to ogromne udogodnienie a tego w Kymco nie dostaniesz nawet za 35tys.
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad

Awatar użytkownika
Grzegorz Głowienka
Administrator
Quad:: testowy :)
Imię: Grzegorz
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Głowienka » wt 18 lis, 2014

DKfan pisze:(...) wspomaganie to ogromne udogodnienie a tego w Kymco nie dostaniesz nawet za 35tys.
A właśnie że dostaniesz :figielek:
Kymco w 2015 roku wypuszcza 700-kę ze wspomaganiem... No tak, tylko cena to nie 35 a 38 tys PLN... Przeczytałem o tym w najnowszym Quadziku, bo u mnie już jest na biurku, a u innych będzie może jeszcze w tym tygodniu, bo od czwartku Quadzik w sprzedaży...
Póki co quadowa emeryturka :)

Awatar użytkownika
DKfan

Grzegorz Głowienka pisze:
DKfan pisze:(...) wspomaganie to ogromne udogodnienie a tego w Kymco nie dostaniesz nawet za 35tys.
A właśnie że dostaniesz :figielek:
Kymco w 2015 roku wypuszcza 700-kę ze wspomaganiem... No tak, tylko cena to nie 35 a 38 tys PLN... Przeczytałem o tym w najnowszym Quadziku, bo u mnie już jest na biurku, a u innych będzie może jeszcze w tym tygodniu, bo od czwartku Quadzik w sprzedaży...
O nareszcie jest! Będę musiał zakupić.
Proszę proszę i w ostatnim bastionie konserwatyzmu czyli Kymco coś się rusza.
Dobrze że wspomaganie kosztuje u nich jakieś rozsądne pieniądze a nie to co w Polarisie. Mam nadzieję że w nowym Quadziku będzie więcej o nowościach z Kymco.

Nie chcę się tutaj narzucać ale przydałby się test nowego Outlandera 500L, w końcu to zupełnie nowy produkt Can-Ama w segmencie w którym bomba do tej pory niewiele miała do powiedzenia.
Może zaproponujsz im jakieś testy no i testy Cforce 550 ze wspomem też by się przydały.
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad

lugra
Imię: Marcin

Post autor: lugra » wt 18 lis, 2014

No i bardzo dziękuje za opinie
Nie słyszałem o cf moto 550 ale jestem już po wstępnej rozmowie i co za tym idzie nowe informacje czyli quad jest całkowicie nową konstrukcją ,rama ponoć podobna do tej z x7, silnik ich własnej konstrukcji podobny do tego z x8 elektronika bosh Wrażenie ponoć sprawia bardzo dobre Przeglądy co 500 kilometrów Oczywiście pewnie będą choroby wieku młodzieńczego ale gwarancja 2 lata Jeśli ma ktoś możliwość pooglądania sprzętu to bardzo proszę o wrażenia

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r
Imię: Łukasz

Post autor: oolsztyniak » wt 18 lis, 2014

Przegląd co 500 km ....
Porażka :!:
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

Awatar użytkownika
DKfan

Ciekawe co mają na myśli informując o podobieństwo do silnika X8..550 to singiel wiec wszelkie podobieństwa są dość dalekie. Podobnie kwestia ramy, czy x7 nie miało ramy cf500?
M&M sQuad

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jakiego quada wybrać...”